a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Gün'e Özgü Bir Anı

19 mayıs emperyalizime darbe , özgürlüğe ve bağımsızlığa ulaşmanın önemli günü ile igil cok şey biliyoruz bazı bilmediğimiz anılardan biri

Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919′da Samsun’a geldi. Bir süre çalıştıktan sonra kentin postanesine gitti. Görevli bulunan PTT memuru o günü söyle anlatıyor:

Hava yağmurlu ve elektrikliydi. O zamanlar paratoner sistemi olmadığı için telleri toprağa vermiştim. Saat gece yarısına yaklaştığı bir anda kapıdaki nöbetçi koşa koşa geldi, bir haber verdi. Mustafa Kemal Paşa geliyor. O sırada, Mustafa Kemal Paşa tek odadan ibaret telgrafhaneye girdi. Ayağa kalktım.
— Buyurun Paşam.
— Derhal Havza ve Amasya ile görüşmem gerekiyor dedi.
— Hava elektrikli, telleri toprağa verdik, sizi görüştüremem!
— Bu, vatanın kurtuluşu ile ilgilidir. Muhakkak görüşeceğim, ya ölürüz, ya vatan kurtulur, dedi.

Ceketin cebinden ipek mendilini çıkarıp maniplenin üzerine koydu. Benim için telleri devreye sokmaktan başka yapacak bir şey kalmamıştı.

— Sen ölürsen ben de ölürüm dedi.

Elimi bırakması için söylediğim ısrarlı sözlere aldırmadı, elimi uzun süre bırakmadı. Önce Havza’yı aradım. Derhal cevap geldi. Nöbetçi memur, Kemal Paşa’nın adamlarının emir beklediklerini söyledi. Paşa şifreli bir not verdi, yazdım. Gelen şifreli cevaba elimi bırakmadan baktı. Bir kağıda çabucak şifreli bir şeyler yazdı. Havza’ya iletmemi söyledi. Amasya ile de istediği konuşmayı yaptı, sonra;

«Oh çok şükür, şimdi vatan kurtuldu.» dedi ve maiyetiyle gitti. Birden aptallaşmıştım. Oturduğum yerden kalkamadım. Mustafa Kemal Paşa hayatını ortaya koyan bir kişiydi. Fes kapmaya, mevki elde etmeye gelmiş biri olamazdı. O bir gerçek vatanseverdi, Atatürk’e hayranlığım yağmurlu bir gecede böyle başladı işte…

Ahmet Remzi COŞKUNER



#a.haydar' tarafından 19.05.2008 10:00:20 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Mayıs 2008, 09:49 - İp: 88.***.**9.184
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

19 Mayıs stadyumlarda kutlanıyor diye şikayet ediyorsunuz, 1 Mayıs ta coplananlara da niye stadyumda kutlamadılar diyorsunuz. Anlayan varsa beri gelsin.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 12:52 - İp: 85.***.**0.63
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

bak işte okyanus, güzel tezat buldun, ama bu tezat değil aslında. Bizim demek istediğimiz de bu.

1 mayıs halktan gelen bir kutlama, en azından halkın bir kesimine mâl olmuş, yukarıya, bürokrasiye ve yasaklara rağmen bunu geniş anlamda kutlamaya çalışıyorlar.

19 mayıs ise tam tersi; tepeden, devletin ve bürokrasinin tüm imkanları kullanılarak kutlanıyor. Çünkü bu rejimin bayramı. tüm imkanlara rağmen (bu günün tatil edilmesi de dahil) sadece okullar ve bürokrasi katılıyor bu kutlamalara. halktan katılım malesef ki yok denecek kadar az. çocuğunu görmeye gelen aileler ve sübyan seyretmeye gelen sapıklardan başka ne kadar aile katılıyor bu tatil edilen bayram kutlamalarına? halbuki bir özcan deniz gelse o stadyumlar tıklım tıklım dolmuyor mu?

bu gerçekten bizim bayramımız, kurtuluşumuzun başladığı tarih. Bu bilinçle kutlamaya katılanların oranı bu kadar olmamalı. Bilmiyorum bir şeyler yapmalı ve bu bilinçle kutlanması için çözümler aranmalı. Halkımızı kendi kurtuluşunun önemini anlayıp o günü kutlamak için önceden hazırlıklar yapan bilince ulaştırabilmemiz lazım.

Bunu halkımızın cahilliğine falan vurmak istemiyorum. halkımız gerektiğinde bu tepkiyi koyuyor. Nasıl mı?

Türklüğünden, kültüründen kopmuş diye yan baktığımız gurbetçilerimiz mesela. Bu gurbetçilerimiz her 23 nisan ve 19 mayıs öncesi nasıl heyeceanlanıyor, aylar öncesinden bir program yapabilmek için nasıl çalışıyorlar inanamazsınız. kaç haftasonudur bu kişiler kendi tatilini bırakıp bu etkinlikler için çalışıyorlar. örnek isterseniz www.yurtdisiogretmen.com sitesine bir bakın.

burada halkımız bayramlarını kendine mal etmiş, sahip çıkıyor ve çalışıyor. Türkiye de ise herşey devlete bırakılmış, sadece rejimin bayramıymış gibi kutlanıyor.

İşte demek istediğim bu, türkiye de de bu şekilde kutlanabilmesi için çözümler üretmemiz lazım, diyoruz.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 16:39 - İp: 84.***.**9.99
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

hocha,

İnan ki ne demek istediğinizi kestiremiyorum. Sizin cumhuriyet rejimi ile mi bir sorununuz var?

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 17:15 - İp: 81.***.**2.149
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

benim bu yazımdan bunu çıkarabiliyorsan pes doğrusu. Başka bir şey yazmıyayım artık, sanırım derdimi anlatamıyorum.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 17:16 - İp: 84.***.**9.99
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

''19 mayıs ise tam tersi; tepeden, devletin ve bürokrasinin tüm imkanları kullanılarak kutlanıyor. Çünkü bu rejimin bayramı.''

Bu cümleden ancak bu anlaşılıyor.Ayrıca tüm Türkiye'de coşkuyla kutlandı bu bayram.Nerden çıkarttınız katılımın az olduğunu ya da çoğunlukla sübyancıların katıldığını?

Özel sektöre de o günler tatil edilse hele bakın o çoşkunun fazlalığına.

Benim 19 mayıs ile gördüğüm tek sıkıntı güney ve ege illerindeki sıcaklar ve özellikle kimi illerdeki kutlamalarda kız çocuklarına giydirilern hoş olmayan kıyafetler.

Ben bunun dışında bir sorun görmüyorum.19 mayıs ya da 23 nisan ya da 29 ekim kutlamalarının amacı belli.Bunu isimlere,ıvıra zıvıra takılarak kötülemek, o zaman şöyleydi şimdi böyle oldu, bu onların bayramı bizim bayramımız değil gibisinden asılsız köşe yazılarına rağbet etmiyorum.

Bu bayram milletin ve comhuriyetimizin bayramı.Elbette ki devletin tüm imkanları kullanılacak.1 mayıs geldiğinde, işçi bayramı da devletin desteğiyle ve imkanlarıyla kutlanmalı.Devlet desteği olmadı mı görüyoruz işte olanları..

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 17:35 - İp: 81.***.**2.149
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

hoşha hakkat senin rejimle bi derdin mi var..
nedir bu altını oymalar, dibine dinamit sokmalar falan ha

rejimi darmadağın ettin heralde..
donuz eti falanmı yiyosun orda napıyosun..
sen kesin janbona falan alıştın orda..
bre de........ densiz
tez vurun kellesini..

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 17:37 - İp: 88.***.**6.26
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

rejimi baltalamayın...

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 17:49 - İp: 213.***.**2.98
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

Başka bir şey yazmıyayım artık, sanırım derdimi anlatamıyorum.

hocha sen derdini anlatabiliyosun, bazıları politikasını uygulamak, meseleyi direk rejim tartışmasına kadar götürmek için böyle yapıyorlar. gül geç
(ne deniyodu, prov.. yok.. prole.. yok yok o da değil. prova... bir ismi vardı ama unuttum neyse yaa )

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 18:52 - İp: 81.***.**7.8
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Hocha bir kısmına katılmıyorum ama o kısım az bir kısım. Ciguli özcan deniz konseriyle halk sahiplenecekse hiç sahiplenmesin daha iyi.

Gerçi Türk kelimesini duyunca tüyleri diken diken olan said-i kürdi talebeleriyle dönme liboşlar ona da bir kulp takarlar zamanı gelince.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 19:10 - İp: 85.***.**0.63
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Terbiye sınırlarını aşmışsın.Benim eleştir ve kazan topiğine de çamur atma girişimin olmuştu.Senin niyetin bozuksa ben ne yapayım? İşine gelmedi mi ve ezberlerinin aklının önüne geçtiği zamanlarda böyle terbiye sınırlarını zorlaman senin kendi iç sorunun..

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 19:21 - İp: 81.***.**2.149