tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

9 Eylül 1922 İzmir’in Kurtuluşu

İzmir Basını’nın gururla andığı sembolü Şehit Gazeteci Hasan Tahsin aynı zamanda Türk Kurtuluş Hareketinin ilk kurşununu sıkarak bir milletin destanını başlattı..



1919 Yılı 15 Mayıs’ında İzmir Limanını dolduran Yunan Donanmasının içinden karaya ayak basmak için sabırsızlanan Yunan Efzun alayını yaşlı gözlerle izleyen İzmirliler, tarihin en karagününü yaşıyordu. Mavi - Beyaz bayraklarla donatılmış Kordonboyu o sabah hiç de ışıldamıyordu. Rum kızları eteklerini savurarak şarkılar söyleyip dans ederken ,Yunan Efzun Alayı karaya ayakbastı. Bando önde Başpapaz Hristamos önderliğindeki Efzun Alayı arkada Kordon boyunda gövdegösterisine başlamıştı. Hemen orada bir kıraathanede saçları dağınık esmer tenı güneşten iyiceyanmış bir genç kendi kendine söyleniyordu ‘Kollarını sallaya sallaya mı girecekler? Olmaz… Olamaz ki. Sonunda ölüm var .. Kan var. .Bunu anlamalılar.

Bu genç Selanik’ten İzmir’e göç etmiş , Recep oğlu Osman Nevres beyden başkası değildi.Hasan Tahsin takma adını kullanıyordu. Selanik’te 1888 ‘de dünyaya gelen Hasan Tahsin orada Fevziye Lisesi’ni bitirdi. Devlet sınavını kazanıp Paris’te Sourbonne Üniversitesi Siyasi İlimlerAkademisi’ni bitirdi. İstanbul’a döndükten sonra, Osmanlı Devleti aleyhine Balkanları karıştıranİngiliz Buxton kardeşlerin bu faaliyetlerini önlemekle görevlendirildi. Buxton kardeşlere Bükreş’te birtünelde suikast düzenleyen Hasan Tahsin 10 yıla mahkum edildi. Birinci Dünya Savaşında, Bükreş’in Osmanlı Devleti ve müttefik Almanya tarafından alınmasından sonra , 2 yıl hapis yattığıbu yerden 1916 yılında kurtuldu. Mütarekenin karanlık günlerinde İzmir’e geldi. Osmanlı Sulh veSelamet Cemiyeti’nin sözcülüğünü yapan Hukuk-u Beşer (İnsan Hakları) Gazetesi’nin başyazarlığınıyapmaya başladı.

Hukuk-u Beşer Gazetesi’nin başyazarı vatanperver Hasan Tahsin takma isimli Osman Nevres ogüne kadar kalemiyle , eylemleriyle bu istila akıbetini göstermeye çalışmış bir gazeteciydi. İştekorktuğu başına gelmiş , Efzun Alayı Kordonboyunda zafer çığlıkları atıyordu.Birden yerinden fırladı,aynı anda kendisini Yunan işgal askerlerinin karşısında buldu. Az önce kalemini hırsla kıranparmakları arasındaki Rovelver silahı ile ilk kurşunu attı. Kalabalığı yarıp tek başına fırlayan uzunboylu siyah elbiseli adamın attığıilk kurşun Efzun Alayının sancaktarını yere serdi. Sancaktar boğukbir sesle yere yıkılırken, o elindeki Rovelverle peşi sıra kurşun sıkmaya başladı. Hiç beklenmedik buateş karşısında, önce paniğe uğrayan Yunanlılar gerilediler , peşlerindeki Rum kalabalığıarasından denize düşenler görüldü. Fakat karşılarında ateş edenin yalnızca bir kişi olduğunu farkedenYunan Efzun Alayı hemen karşı ateşe başladı. Silahlardaki kurşunlar biten Hasan Tahsin, süngüdarbeleriyle şehit edildi. Hırslarını Hasan Tahsin’in vücudunu paramparça etmekle de alamayanEfzunlar, bu defa sağa sola tüfekle, mitralyözle ateşe başladılar, hatta denizden Yunan torpidolarıda ateşe katıldı. Bu sırada sivil halk arasından çok sayıda can veren oldu.

Hasan Tahsin şehit edildiğinde 31 yaşındaydı. Güler yüzlü, neşeli bir vatansever olaraktanımlanan Hasan Tahsin, işgal acısına dayanamayan yüreğinin sesini dinleyip tek başına da olsa bir alaya savaş açacak kadar cesurdu. Atılan bu kurşun Türk Kurtuluş Savaşının meşalesiniyakarken, bütün dünyada Türk ulusunun bu işgali hazmedemeyeceğinin mesajını veriyordu.

Bugün Konak Meydanı’nda bir elinde bayrağı diğer elinde Rovelveri ile anıtlaşan bu genç,TürkBasınının bir sembolü olarak tarihe gülümsüyor.

Kaynak

http://www.biyotarih.com/?p=111

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:08 - İp: 88.***.**1.230
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

HElal olsun onlara. Sahte vatanseverlik yapacaklarına gerçek birer vatansever gibi düşmana kurşun sıktılar. Hemde en zor anda.
Belkide bizi bugünün Irak ı olmaktan Hasan tahsinin, Sütçü imanın kurşunları idi.

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:12 - İp: 78.***.**1.221
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

Allahtan o zaman globalleşmek ne demek kimse bilmiyordu...

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:18 - İp: 88.***.**1.230
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

İzmir'de düşman bayrağına saygı

Aynı gün öğleden sonra bir atın kuyruğuna bağlanmış yerde sürüyen Yunan bayrağını görünce "Bayrağı ters taşıyabilirler fakat; yerde süründürmesinler, bu bizim adetlerimize yakışmaz" diye haber gönderir ve bayrak atın kuyruğundan kaldırılır.
Daha sonra Mustafa Kemal yanına yazar Ruşen Eşref'i ve yaverlerini alarak otomobiline biner, biri otomobilinin önünde diğeri arkasında yer alan iki kısraklı süvari bölüğünün arasında, Konak Meydanı'ndan Karşıyaka'da onu konuk etmek için hazırlanmış eve gitmek üzere ayrılır.
Karşıyaka'daki kalacağı eve geldiğinde evin mermer taraçasına çıktıktan sonra kapının önüne ipek bir Yunan bayrağı serilmiştir. Üzerine basılacak bir yol halısı gibi yayılmıştır. Kadın ve erkek orada bulunan İzmirliler:
"Buyurunuz geçiniz.... Bizim öcümüzü yerine getiriniz. Yabancı kral bu evden içeri, bizim bayrağımıza basarak girmişti. Siz lütfedin, bu karşılıkla o lekeyi silin! Burası sizin şehrinizdir. Bu ev sizin evinizdir. Bu hak sizindir"diye yalvarıyorlardı. Mustafa Kemal yerde serili bayrağın önünde durur, ağlayarak yalvaran kadın ve erkeklere tatlılıkla bakarak;
"O geçmişte kötü etmiş. Bir milletin istiklalini temsil eden bayrak çiğnenmez. Ben onun hatasını tekrar edemem"der. Bayrağı kaldırtır ve bembeyaz mermerlere basarak içeri girer. Ruşen Eşref Ünaydın "İşte sen İzmir'e ilk gün zaferinle böyle girdin"der.

Kaynakça:
TC Genelkurmay Başkanlığı Resmi Sitesi, İzmir Valiliği Resmi Sitesi


Hasan Tahsin..

Yürekli insan..ve anadoludaki isimsiz binlercesi

Tüm Kurtulus savası sehitleri, Balkan harbi, sarıkamıs, su an, tüm cephelerde yiten yiğitler..

Ruhunuz şad, mekanınız cennet olsun...

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:23 - İp: 88.***.**1.230
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Bilmiyor m uydu. Şimdi buraya öyle şeyler yazarım sonra beni afaroz edersiniz. Kim diyo yoktu diye.

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:26 - İp: 78.***.**1.221
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

mandacılık vardı, emperyalizm vardı ama globalleşme yani emperyalizmin cicili bicili söylenişi dillenmemişti daha...

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:27 - İp: 88.***.**1.230
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Bizim buraları da ingilizler işgal etti.Bakalım biz denize dökebilecek miyiz onları

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:34 - İp: 88.***.**6.134
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

onlar zaten denizde veya kumsalda güneşleniyorlar fazla zorlanmamanız gerekir

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:36 - İp: 88.***.**1.230
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Hay aklınla bin yaşa emi

 

Tarih: 9 Eylül 2008, 23:37 - İp: 88.***.**6.134
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yahu osmanlı globalleşmenin beşigidir.
tabi internet olmadıgından bıraz zorlanmıslar,posta guverciniyle nereye kadar..
(aklıma bunu 7 kişiye gndermezsen lanetleneceksin yazısı tasıyan posta guvercinleri geldi )

 

Tarih: 10 Eylül 2008, 21:01 - İp: 88.***.**5.255
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Globalleşme olmaz olurmu tatar yani. Glob ne demek, küre demek, yani top bir nevi.Obüs topu değil ama. Mesela ünlü globalci Soros un maddi desteğine nail olan Bilgi Üniversitemiz de gay ve lezbiyen klubü bile kurulmuştu. Bazı entellerimiz de sevinip rahatlamıştı oh be bizimde artık üniversitelerimizde glob klubü oldu diye.

Tabi bizim zamanımızda olsa sorgusuz sualsiz daşlardık. Erken mezun olmuşuz netekim.

Tam da iki gecedir Yorgun Savaşçı yı okuyordum. O zamanın globalcileri Hürriyet ve İtilaf fırkası taraftarları Akhisar a Manisa ya falan gidip Yunan işgaline karşı mücadele başlatmaya çalışan Teşkilat-ı Mahsusacı subayları taşa tutup kovmuşlardı. Ama dün geceki bölümde Çerkes Ethem birini köy meydanına asıp intikamı aldı. Heyecanlı kitapmış.

Tabi Wilson Sevenler derneğini de unutmamak lazım globalciler arasında. Bir de Ali Kemalimiz vardı, o da gazeteciydi. Ermenileri pek sevdiğinden Artin Kemal demişti halk kendisine. Sonu biraz vahim oldu gerçi. izmitte halk tarafından linç edilmişti.Torunu şimdi Londra belediye başkanı.

Her devrin globali vardır netekim.

 

Tarih: 10 Eylül 2008, 21:21 - İp: 85.***.**7.87
  • 1