fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

’hey!.. Sen Bir Fotoğrafçı Değilsin... ’

CNNTürk'te fotoğraf ile ilgili bir yazıya rastladım... Ve paylaşmak istedim.

Yazı şöyle başlıyor...

"Elinde kamerası olan herkes fotoğrafçı mı? Bu sorunun yanıtı profesyonel fotoğrafçılar için 'hayır'. Ama onlar bu kez sadece 'hayır' demekle yetinmemiş, kendilerine 'fotoğrafçıyım' diyenleri teşhir etmek için bir de blog açmışlar.

'You Are Not a Photographer' adlı blogda "Sırf kameran var diye sen bir fotoğrafçı sayılmazsın" dedikten sonra da ekliyorlar; kamerayı satın alabilirsiniz ama yeteneği asla!..

'Dijital kamera çıktı mertlik bozuldu' derken artık cep telefonları ve iPhone ile de fotoğraf çekmek mümkün.

Cilalı imaj devrini yaşadığımız bugünlerde böylelikle hergün binlerce görüntü üretiliyor ve aynı hızla tüketiliyor.

Fotoğraf sanatçıları Gültekin Tetik, Serra Akcan, Faruk Akbaş ve Kemal Nuraydın işin sırlarını CNNTurk.com'a anlattı.

1) Dijital kameralar ve Photoshop ile bugün herkes fotoğraf sanatçısı olduğunu iddia ediyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Gerçekten eline makine alıp kendine 'fotoğrafçıyım' diyen herkes fotoğrafçı mı?

2) Bu işin kıstasları var mı? Varsa neler?

3) Kameralı cep telefonları, dijital kameralar, photoshop... Tüm bunlara artık herkes kolayca sahip olabiliyor. Eskisinden daha çok 'fotoğraf' çekiliyor. O kadar çok ki aslında kimse onlara bakmıyor artık. Bir anlamda dijital bir kirlilik oluşuyor ve 'fotoğraf' değersizleşiyor. Sizce 'fotoğraf' ve 'fotoğrafçı' kavramları yeniden tanımlanmalı?

4) Geleceğin 'fotoğraf'ı sizce nasıl?

5) Fotoğraf sanatındaki teknolojik gelişmeler photoshop'u yarattı. Şimdi de photoshop, fotoğrafı yaratıyor. Siz photoshop konusunda ne düşünüyorsunuz?

6) iPhonograpy'i yeni bir tür olarak kabul ediyor musunuz?"


devamı için tıklayın.

Görüşlerinizi de merak etmiyor değilim.

Tarih: 3 Ekim 2011, 21:28 - İp: 78.***.**8.142
kuzeyemir
kuzeyemir (üye)
Aydın / Profesyonel Fotoğrafçı

1-burası yeryüzü: eğer çekim gücü olmazsa her tarafta ayağı yere basmayan uzaylılar dolaşır.

2-mecraına dokunmamak gerekir, zaman ve mekan uygun olduğunda alüvyon çöker, su durulur.

3-"sapını yapamayan kaşıkçı"nın müşterisi olmasa "sapını yapamayan kaşıkçı" olmazdı: herkes "fotoğrafçı"dır...

4-iki temel hiç değişmez: belgesel anlayış, kreatif düşünce.

5-zenaat gelenekçidir; san'atın geleneği de vardır, ama yenilikçidir.

 

Tarih: 3 Ekim 2011, 23:35 - İp: 88.***.**7.220
coffie
coffie (Objektif)
Antalya / Meraklı

Makineyi yeni almış, makinenin kullanım kılavuzunu doğru düzgün incelemeden, fotoğrafın temel bilgilerinden bile bihaber vaziyette bir heves her bir şeyin fotoğrafını otomatik ayarda çekip paylaşan, sonra da bir sürü kusuru olmasına rağmen bolca alkış, övgü alan ve bundan cesaret alıp kendilerini fotoğraf sanatçısı ilan eden bir kalabalık gruba hitaben söylenmiş tokat gibi bir söz.

Bence çok doğru söylenmiş bir söz.Birilerinin çıkıp söylemesi gerekiyordu bana göre.
---------
Edit: Yazım hatası...

#coffie' tarafından 04.10.2011 09:53:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Ekim 2011, 02:59 - İp: 88.***.**6.89
gokhanz
gokhanz (üye)
İstanbul / Amatör

iş dolayısı ile, sokaklarda çok fazla işim olur. Çevredeki dükkanların camlarına yazdıkları yazılar ve semboller ilgimi çeker çoğu zaman. Ama bir (fotoğrafçı)olduğunu zanneden dükkanın camına ''biometrik resim çekilir'' yazması fazlası ile sinirlendiriyor insanı.

* bizim insanımız hala kavrayamadı, resimin çizilebilecek - fotoğrafın ise çekilebilecek bir olgu olduğunu anlayamadı.

*zenaat gelenekçidir; san'atın geleneği de vardır, ama yenilikçidir.(Mehmet Öztürk - Alıntıdır)

--Kendini, kimseye birşey anlatmak zorunda hissetmemeli insan;anlamayan ve fotoğrafa saygı göstermeyen insan nasıl olsa payına düşeni alır ileride..

 

Tarih: 4 Ekim 2011, 16:43 - İp: 85.***.**1.84
stumer
stumer (üye)
İzmir / Amatör

Kimin fotoğrafçı olup kimin olmadığına zaten onların çektiklerini izleyenler karar verir. Ancak bazı kişiler de kerameti kendilerinde bulmasınlar. Bu işe meraklı olanların morallerini bozmasınlar. Evet gençlerde heyecanlı olanlar, fotoğrafa ait bir kitap, bir dergi alıp okumaya üşenenler var. Böyle de bir yere varılmaz tabii. Ancak fotoğraf gönül vermiş deneyimli ve yetenekli kişilerin onların moralini bozmadan onları uyarması, onlara yol göstermesi ve yönlendirmesi daha doğru olur.

 

Tarih: 4 Ekim 2011, 18:39 - İp: 81.***.**6.132
bigcruzer
bigcruzer (üye)
İzmir / Amatör

İnsanlar hissettikleri gibidir! Hiç kimse kendisinin akıllı mı, deli mi olduğuna kendisi karar veremez. Bu gün insanın arkasından deli diyen yarın bu fikrinde ısrar ediyorsa iki sebep vardır. Ya haklıdır ya da kompleksinin altında kalmıştır. Fotoğraf makinesi olan her kişi için fotoğrafçılık (fotoğraf çekmek-iyi fotoğraf çekebilmek) esastır. Fotoğraf çeken kişiye aşçı veya boyacı dendiğini duyan varmı? Profesörler yeterli olsaydı, doçentler, uzmanlar veya asistanlar olmazdı. Ama hepsinin adı DOKTOR. Hatta daha tıbbiyeyi bitirmemişler bile!
Fotoğrafçılık benim nazarımda ekmek kapısı. Digital makineler çıktı mertlik bozuldu. Herkes sanat fotoğrafları çekmeye başladı. Fotoğraf makinesi olan kaç kişi ARA GÜLER'i, TRİMOVSKİ'yi, SAUDEK'i bilir. 100 tl'ye makineler ile harikalar yaratanlar oldu. Ve, vitrinlerdeki yazılar da güne ayak uydurmaya başladı. Haklıdırlar.

 

Tarih: 5 Ekim 2011, 00:25 - İp: 88.***.**5.213
sinanefendi
sinanefendi (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sayin Ara Güler ustamizin dedigi gibi,eline en iyi makinayi alan fotografci olsaydi, eline en iyi daktilo alanda en iyi kitabi yazardi.Fotografi makina degil ,insan beyni ceker.Bu beynin bu seviyeye gelebilmesi icin de bazi asamalardan gecmesi gerekir.Bu insandan insana degisir.Bazisi bakar ve görür hisseder olayi yaklar kompozisyonu olusturur.Fotograf önceden beyinde cekilimistir o an.Peki kurallar ne olacak , onlara uymak lazim degilmi?.Tabiki kurallari bilmek güzel.Ama bunlarin disinada cikip güzel fotograflar elde etmek mümkündür.Fotograf insanlara birseyler vermelidir.Bir mesaj ,bir bilgi,insan bakinca onu alip götürmeli ,bizleri egitmeli ,duygu ve his yüklü olmali ,uyarmali vs...Bu etkenlerle beraber iyi birde kompozisyonda ,bu fotografla sunulmussa bence hedefe ulasilmistir.Zaten bu tür fotografa bakan insanda masaji alip bu güzelligide yakalamistir.Fotografi cekende bence fotografcidir ,bu fotografa bakanda karsisindakini iyi bir fotografci olarak görür.
Simdide soruya soruyla cevap verelim.Eline her kamera alan acaba fotografcimidir?
Herkese iyi calismalar.

 

Tarih: 8 Ekim 2011, 23:16 - İp: 84.***.**8.39
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

O arkadaşlara söyleyin, yazıda "elinde kamerası" yazan yerleri "altında arabası", fotoğrafçı yazan yerleri de "şoför" olarak değiştirip okusunlar. Bu durumda onların da trafiğe çıkmamaları gerekiyor.

 

Tarih: 10 Ekim 2011, 14:09 - İp: 213.***.**5.242
adm78
adm78 (üye)
İstanbul / Amatör

haddini aşmış bence bu yazı. ben gider paramı öderim makinemi alır istediğim gibi gezerim fotoğrafçılık kimsenin tekelinde değildir bu biiiirr! fotoğrafçılık yetenek değil bilgidir. kimse fotoğrafçılığı anasının karnında görmedi herkesin belirli bir gelişme aşaması var. sen hangi hakla hizmet böyle bir yazı yazıp yeni başlayan insanları aşağılama cürretinde bulunuyorsun merak ediyorum. ayrıca kendilerine sanatçı demişler sanatçının anlamını bilmeden. sanatçı topluma örnek olan, toplum içinden birisidir. yeni başlayanları aşağılayan insan ne kadar iyi çekerse çeksin benim nazarımda fotoğraf sanatçısı değil sadece fotoğrafçıdır.

 

Tarih: 10 Ekim 2011, 18:28 - İp: 85.***.**3.242
mahmutm.
mahmutm. (üye)
Muğla / Doğa Fotoğrafçısı

Yeni başlayıp kendini geliştiren vardır, birde otomatikte çekmeye devam eden vardır. Umarım bu konuda sorusu olanlara cevap olabilmiştir

 

Tarih: 15 Ekim 2011, 01:19 - İp: 78.***.**7.96
tekno1950
tekno1950 (üye)
İzmir / Meraklı

kendi çektiği fotoğrafı eleştirme cesaretini ğöstermek eğitimle ilgili bir meziyet bunu herkesten beklemek bence hayal

 

Tarih: 19 Ekim 2011, 23:16 - İp: 88.***.**7.131