Fotoğrafçılık Forumları
Panasonic Fz30 Ve Sony R1 Ccd’si...
Arkadaşlar sony r1 ile panasonic fz30 ccd si arasında ne gibi farklar var iyi yada kötü yönleri nelerdir. Bunu öğrenmek istiyorum.Tşkürler..
altınla gümüş...
Fz30 da 8mp 1/1,8 lik küçük sayılabilecek bir CCD ye yerleştirilmiştir. R1 de ise çok daha büyük CCD vardır. Aradakaı fark ufak değil. Bu nedenle R1 in fotoğraf kalitesi diğer SLR like ların üzerindedir.
yalnız R1 CCD değil CMOS...
Aradaki fark altınla bakır olabilir...
Tolga arkadaşımızın söylediği gibi Fz30'da 1/1.6 inch CCD,
R1 de ise,21.5X14.4 mm CMOS sensör var.Cmos sensörün genelde DSLR cihazlarda kullanılan daha kaliteli bir sensör olduğunu bilmelisin.
Mesela örnek olması bakımından Sony F828 modeli,1/1.5 inch boyutunda,FZ 30 dan daha büyük bir sensör kullandığı halde,R1 in yanında mukayese bile edilemez.1/1.5 inch sensörün mm cinsinden boyutları:
8.8x6.6mm CCD sensördür.F828 deki sensör 58.08 mm karedir.
R1 309.6mm karedir.Bu değerler sensörün kapladığı alndır ve ne kadar büyük olursa,görüntü kalitesi de o denli artacaktır.Aradaki fark 5.3 kattır.R1 in CMOS sensörü buna göre 3.55 inch büyüklüğüne tekabül edecektir.Bu kıyaslamada en küçük sensör boyutuna sahip Panasonic'den tam tamına 6.4 kat daha büyük bir Cmos sensörü vardır R1'in.Tabi bu sadece işin sensör kısmı.Carl Zeiss firmasının ürettiği en kaliteli Sony merceği olan Varrio Sonnar T* merceğinin,Panasonic'den kaliteli olduğu şüphesiz.Sevgili As arkadaşımın söylediği yüksek zoom objektiflerdeki görüntü kaybı.5X optik zoom değerine sahip R1 de en aza indirgenmiştir.Bu sayede R1 kendi sınıfının olmak ile birlikte diğer üst sınıflardaki modellerinde bulundukları konumları sarsmıştır.R1 in bana göre tek kusuru o da kusur sayılıyorsa Ağırlığıdır.Hatta bununla ilgili espriler yapılmıştır.R1 için dünyanın en ağır dumble'ı denebilir.
slm.fz 30 la r1 sensörleri farklı.ancak fz30 1/1,8 8MP iken R1 21,5x14,4 10.3MP.YANİ katagori farklı.ayrıca ccd sensör hareketli kayıtta cmos sensöre göre daha iyidir.R1 sensör büyüklüğünün farkı zaten foto kalitesine yansımaktadır.ayrıca ıso değeri yüksekliğini r1 de rahtlıkla artırabilirken fz30 da 100-200 (GECE ,GÜNDÜZ) ıso değerlerinin üzerinde noiz önünüze çıkar.bunlara neden sensör büyüklüğündeki farkdır.
cmos sensörlü orite vc2110 diye bir makinam vardı.Şu an kullandığım makinalar bile onun verdiği neticeleri veremiyor. Cmos ccd ye göre çok daha pürüzzsüz (Noise) görüntü veriyor.
Ben senin gibi çok araştırdım. Gerçekten Sony Çok kaliteli makine ama peşin fiyatı 1600 ytl Panasonic bence Sony f828 kalitesinde ve ben çok memnunum ve peşin fiyatı 1200ytl. aradaki 400 ytl önemli değilse Sony Derim. Panasonic te sevdiğim ve sevmediğim yönleri söyleyeymim Özellikle makineyi açma dügmesine bastığın anda deklanşöre basıp fotograf çekbilecek kadar hızlı olmasına bayılıyorum. Kapalı ortam çekimlerinde flash çok işe yarıyor noise çok az oluyor. ancak iso değerleri diyafram ve deklanşör değerleri ile oynayıp flaşsız çekim yaparsan noise hat safhada tabi sony'ede bakmak lazım. 12X zoom harika oturduğun yerden istediğin yere zoom yapabilirsin çok harika. MegaOis'e gelince yani optik görüntü sabitleyicisinden bahsediyorum. Sony'de yok panasonicte var ama ben çok algılayamıyorum. belki tecrubesizliğimdendir. uzmanlar çok işe yaradığını soyluyor.
Bu Carl Zeiss lens olayı hakkında yabancı bir sitede okumuştum, Nikon için olan Carl Zeiss lensler, aslında Japonya'da başka bir firma tarafından üretilip üzerine Carl Zeiss damgası basılıyormuş, isim hakkı satışı yani. Muhtemelen R1 lensi de aslında Zeiss kendisi üretmiyor, isim satıyor, Mustafa bey de buna değinmişti geçen hafta.
fz-30'un Leica marka lensi için de sanırım aynı şey söz konusu. lens markasına fazla takmayın derim, marka işin göz boyaması. önemli olan kullanıcıların düşünceleri, inceleme siteleri ve örnek fotoğraflar..
Murgur birşeyi düzeltmek istiyorum, Nikon için olan Carl Zeiss lensler Herhalde Nikon yerine Sony demek istedin. Nikon Nikkor ismi altında kendi lenslerini kendi üretiyor.
R1'de CCD degil, CMOS var (SLR'lerdeki hayvani sensorlerden)
- 1
- 2
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
259229 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0148827 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -