antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Istanbul’da Minolta Lens Tamiri-çözüldü

Kumar oynamis ve kaybetmis durumdayim.

Dun aksam esim Istanbul'a gelmek uzere Frankfurt Havaalani'ndaydi. Beni aradi ve 200 Euro'ya Minolta AF 25-105 F3.5-4.5 lens gordugunu, isteyip istemedigimi sordu. Biraz arastirma yapip ayni lensin Sony versiyonunun ABD fiyatinin 450 USD oldugunu ogrenince almasini soyledim. 4-5 saat sonra lens elimdeydi.

Ilk dikkatimi ceken konu lensin diaframinin acik konumda olmasiydi. Normalde Sony/Minolta AF lensler takili degilken diaframlari kapali olur. Cama bakmak istiyorsaniz, tirnaginizla veya hafif sivri bir cisimle lensin arkasindaki aperatur pimini ittirmeniz gerekir, ama bu lensin aperatur pimi acik pozisyonunda kalmisti.

Hemen lensi makinaya takip, F degerini 8 falan yapip "alan derinligi on izleme" butonuna bastim, vizor kararmiyordu. Aperaturu F11 yapip bir kare cektim. Korktugum basima gelmisti, fotograf fazla pozlanmisti, cunku makina lensin kapanacagini dusunup perde hizini dusurmus fakat gercekte resim cekilirken aperatur kisilamadigi icin fazla pozlama durumu meydana geliyordu.

Lensi cikarip aperatur pimini biraz durtukledim, belki sikismistir falan diye. Ama sikismamisti, tam tersine rahatca hareket ediyor yag gibi kayiyordu, saga sola cevirdikce diaframi acip kapatiyordu. Ama esas sorun, aperatur pimini kapali konumuna zorlayacak bir yaylanmanin olmayisi idi, pimi nerede birakirsam orada kaliyordu.

Ben denizin, nacizane, koydugu teshis aperaturu kapanmaya zorlayacak yayin veya lastigin yerinden kurtuldugu veya kirildigi veya zaman icinde esnekligini kaybettigi seklindeydi.

Franfurt'taki dukkanla temas kurmaya calistim ama henuz cevap vermediler.

Bu arada Turkiye'de bu isi makul bir butceye (150 YTL veya alti) "temizce" halledebilirsem yurtdisi ile hic ugrasmaya degmeyecegini dusundugum icin alternatifleri arastirmaya basladim.

Once Sony'nin bu islere bakan Macka'daki servisini aradim, dogrudan teknik sorumlu ile gorustum. Acikcasi gorustugum kisinin daha once Dynax/Maxxum lens tamiri yapip yapmadigi konusunda kafamda supheler olustu, zira kendisi meselenin o kadar basit olmadigini soyledi, lensin icinde yay veya lastik olmadigini iddia etti, lensin icinde bu isi yapan bobini degistirmek gerekebilececegini belirtti.

Benim bildigim zoom motorlu birkac model ve asiri pahali SSM serisi disinda Minolta lenslerde motor veya hareketi saglayan bobin yoktur, oynar parcalar hareketi govdeden alirlar. Belki de telefonda derdimi anlatamadim, o da yanlis anladi.

Acaba Sony'nin Minolta servisinin guvenilirligi hakkinda fikir verebilecek birisi var mi aramizda?

Biraz daha arastirinca Sirkeci'de Kastel Ishani'nda faaliyet gosteren Ahmet Akdag ismine ulastim. Maalesef bu efsanevi sahsin telefonuna ve tam adresine ulasamadim. Beni bu konuda aydinlatabilecek birisi var mi acaba ?


#antika' tarafından 24.03.2007 20:44:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 22 Mart 2007, 02:53 - İp: 85.***.**5.240
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Geçmiş olsun, umarım kısa zamanda düzelir.
Internette bol miktarda Minolta repair manual'ı gördüğümü hatırladım. Belki oralardan işe yarar bir şey çıkar.

Minoltayı bilmiyorum ama bazı lenslerde bir diyafram kilit mekanizması vardı, farklı makineler için farklıkonumlar gerekiyordu.düğmesi vardı.

şöyle bir bakınca..
http://www.geocities.com/eskoufos/fmm.html

daha iyi siteler mutlaka vardır. Tamire yollamadan ne olduğunu anlamakta fayda var.

 

Tarih: 22 Mart 2007, 03:24 - İp: 88.***.**2.58
ozgur foto
ozgur foto (üye)
İstanbul / Firma

Merhaba Antika geçmiş olsun.Maçka daki Sony servisi hakkındaki izlenimlerin doğru.Kağıt üstünde Sony servisleri aynı zamanda Minolta servisi oldular ama fotoğraf altyapıları olmadığından bu tip durumlarda yapacakları şeyler yok denecek kadar az.
Lensin için en doğru adrestir Ahmet Akdağ.Kendisi Sirkeci de Kastel İş Merkezi'nde 4.katta 120 numaradadır.Telefonu ise 511 42 59 dur.

 

Tarih: 22 Mart 2007, 09:14 - İp: 85.***.**9.78
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Arkadaslar,

Tesekkur ederim.



Fdemirhan,

Sozkonusu lens oyle alengirli birsey degil. Bence bozuk bir yaydan baska bir problemi yok, ama yine de olay sadece basit bir yay degisimi bile olsa, bu isin ehil ellerde yapilmasi gerekir.



Ozgur Foto,

Adres bilgisi icin sagolun, bu haftasonu Sn.Ahmet Akdag'in ziyaretine gidecegim.

Demekki muhendis icgudulerim beni Sony-Minolta servisi hakkinda yaniltmamis. Size simdi yaziyla aktardigim bu meseleyi, telefonda bir turlu izah edememek beni kuskulandirmisti.


 

Tarih: 22 Mart 2007, 11:23 - İp: 85.***.**1.172
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

slm antika birde hayyam pasajı kat 2 de resul usta var yapamadıgı sey yok cogu makınede ona gider bakmanı tavsiye ederim en azından onunda fikrini al...

 

Tarih: 22 Mart 2007, 12:14 - İp: 88.***.**0.49
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bugün Ahmet Akdağ'ın dükkanına gittim. Maalesef kapalıydı, sanırım cumartesileri çalışmıyor. Tam kös kös dönecekken Sony sevisinin de aynı handa aynı katta olduğunu gördüm, girdim.

Problemi 2 saat içinde çözdüler. Gerçektende tahmin ettiğim gibi yay bir şekilde mekanizmaya iyi tutturulmamış, yerine takılınca sorun çözülmüş oldu. Biraz sancılı da olsa yeni objektifime kavuşmuş oldum.

Bu arada Sony'nin Minolta ürünlerine bakan servisleri hakkında bilgi aldım. Sony'nin bu işlere kalifiye 2 servisi varmış, biri benim daha önce görüştüğüm Teşvikiye'deki (Maçka diye de geçiyor) Mekel Elektronik, bir de bugün gittiğim Sirkeci Kastelli İşhanı'ndaki Özenİş.

Teşvikiye'deki servis esasında video kamera işindeymiş, fotograf olayına yeni başlıyormuş, Sirkeci'deki ise tam tersine video kamera işine yeni giriyormuş, esasında fotograf kökenliymişler.

Mekel Elektronik'ten 3 gün önce konuştuğum şahıs gerçekten de bilmezmiş, esasen video kameracıymış, bu işten anlayan diğer ustaymış. (Yahu şunu baştan söylemeyip neden beni ürküttü ki)

Uzun lafın kısası, Minolta ürünleri o kadar da öksüz değil.

Bu arada tavsiyede bulunup yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler.

---------------------------
Bu arada Sony'nin Minolta ürünlerine bakan servisinin bilgileri:

Özen İş
Ankara C. Kastel İş Merkezi Kat:4 no:107 - Sirkeci
http://www.ozenisservis.com

 

Tarih: 24 Mart 2007, 21:18 - İp: 85.***.**5.240
mimarca
mimarca (üye)
İstanbul / Amatör

sevinfim

 

Tarih: 26 Mart 2007, 18:35 - İp: 85.***.**4.2
  • 1