yalcinabi
yalcinabi (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Hasselblad X1d; Aynasız Orta Format Body

Orta format segmentinde bir ilk; Hasselblad X1D

Devrim niteliğinde Hasselblad'dan Dünyanın ilk Aynasız Orta Format Kamerası. Fotoğraf dünyası filimli kameralardan dijital dünyaya geçiş yaparken bu değişime ayak uydurup uyduramayacağı konusunda en çok merak ettiğim markalardan birisi de Hasselblad'dı...

Üniversite öğrenimimi o zamanki adıyla Mimar Sinan Üniversitesi, Fotoğraf Ana Dalı'nda yaptım. Ve o yıllarda (1978...) Mamiya ve Hasselbllad her fotoğraf bölümü öğrencisinin hayaliyd. Bir tek ben heves etmemiştim. Çünkü o yıllarda ben zaten gazetelerde haber fotoğrafçılığına başlamıştım. Bu anlamda da rulo film kullanılan orta format bodyler pratik gelmiyordu. Daha çok stüdyo fotoğrafçılarını tercihiydi.



Hasselblad XCD Lens

Hasselblad, Gothenburg, İsveç bazlı yüksek kaliteli fotoğraf makinası ve objektif üreticisidir. Hasselblad, 1841’de kurulmuş ve II. Dünya Savaşı sırasında Victor Hasselblad İsveç Kraliyet Hava Kuvvetleri için bir hava (aerial) kamerası geliştirmiştr. Savaştan sonra da üretime devame den Hasselblad 1948’de Hasselblad 1600F ile öneml bir çıkış yakaladı. Ve filmlerin ömrü bitip dijital döneme geçildiğinde de kalitesinden ödün vermeden özellikle reklam fotoğrafçıları için üretimini sürdürdü.

Bu yazımda Hasselblad'ın rahatça taşınabilecek ilk aynasız orta format sensörlü bodysi olan Hasselblad X1D'yi genel özellikleriyle ele alacağım. İnceleme yazısı ise yakında (Yurt dışından gelecek fotoğrafçı dostumu Hasselblad X1D ile bekliyorum) yine bu sitede → İNCELEME bölümünde olacak.



Hasselblad X1D

Dünyanın ilk Aynasız Orta Format Kamerası

Hasselblad X1D öncelikle diğer Hasselblad orta format sensörlü bodylere göre çok daha hafif. Hasselblad H6D 100C body ile igli haberimize buradan göz atabilirsiniz.

TIKLA

Bu kıyaslamayı yapmamın nedeni Hasselblad X1D tam anlamıyla tasarım olarak baştan sona sıfırdan çizilmiş. Ergenomisi, ağırlığı ve kolay ulaşılabilen tuş kombinasyonlarıyla dünyanın ilk ortaf format sensörlü bodysi olan Hasselblad X1D ortaya çıkmış.

50 megapiksel orta format CMOS sensör kullanılan fotoğraf makinesi Hasselblad X1D, 1 / 2000 obtüratör hızına kadar flaş senkronizasyonu sağlayabiliyor. Hasselblad lansman için 45mm f / 3.5 ve 90mm f / 3.2 XCD lensle birliikte bu boodyi tanıttı. Ancak sakın edişelenmeyin çünkü Hasselblad X1D, Hasselblad'ın H sistem lensleri ile de uyumludur, Ama bir adaptör gerektiriyor.

Arayüz

Hasselblad X1D bodeyde yüksek çözünürlüklü LCD ekranı sayesinde kameranın tümm özelliklerine üstelik dokunmatik olarak ulaşabiliyorsunuz. Simge tabanlı, kullanıcı dostu arabirimi özelleştirilebilir seçeneklere de sahip. Ayrıca zor ışık koşullarında çekim yaparken de kullanabileceğiniz bir XGA elektronik vizörü bulunuyor.

Devamını okumak isterseniz: http://www.yalcincakir.com.tr/yalcincakir-yeniler-35.html

Tarih: 27 Haziran 2016, 12:51 - İp: 85.***.**7.168