juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

"histogrami Saga Daya" Teknigi

Selam,

Siteden uzun zaman ayri kaldim, hem trafigi cogalmis, hem de bilgi veren bir suru fotografci arkadas var, hepsinin eline saglik.

Bir tane de ben yazayim, bilmiyorum daha once yazildi mi ama, yazilmamissa isinize yarayabilir.

Fotograf makinasinin sensorleri elektronik bir bilesendir ve bu bilesenin tabiati geregi, her kontrast araliginda ayni hassasiyetle calismaz. KOntrast araligi diyince, histogramdan ornek vereyim. Eger makinanizda goruntulenen histogrami boyuna bes parcaya bolerseniz (yani soldan saga), o zaman ilk bolum, en koyu tonlarin oldugu bolumdur. Ve bu bolumun en basindan (yani tam siyahtan), en sonuna kadar (yani oldukca koyu griye kadar) 128 tonla ifade edilir. bir sonraki bolum, koyu tonlardir, bunlar da 256 tonla ifade edilir. Yani bolumun basindan sonuna kadar olan aralik 256 tonla ifade edilir. Orta tonlarin oldugu ucuncu bolum 512, aydinlik tonlarin bulundugu dorduncu bolum 1024 ve en acik tonlarin oldugu son bolum de 2048 tonla ifade edilir.

Bu nedenle, histogramda, tonlari ne kadar saga dogru yaslarsaniz, fotografta o kadar cok ton zengiligi elde edersiniz. Peki nasil kullanilacak bu teknik?

Bir fotograf cektiniz, dogru pozlanmis, tam sizin istediginiz gibi, histogramda bakiyorsunuz, grafik solda, yani fotografiniz koyu tonlardan olusuyor. Sag tarafta ise bosluk var. O zaman (tabii raw modunda), arti pozlmaya basliyorsunuz, ta ki, grafik en saga gidene kadar (ama patlamadan, yani tam saga yaslanmadan).. Sonra bilgisayarda, fotografi eksi pozluyorsunuz, yani koyultuyorsunuz. ISte bu fotograf, sizin ilk cektiginiz, makinada dogru pozlanip histogrami solda olan fotograftan daha zengin tonlar barindiriyor. Bu teknik, cok yumusak renk gecisleri olan fotograflarda ozellikle baski alacaksaniz fark yaratir.. Eger duz bir duvari cekiyorsaniz, tabii ki cok buyuk bir fark beklememek lazim

Eger histogramlar konusunda (ve daha baska konularda) daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz,

Histogramlar sayfama bakabilirsiniz..

Selamlar,

Melih

Tarih: 10 Nisan 2009, 02:28 - İp: 78.***.**5.195
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Gercekten de nefis fotograflari.. Iyi ki Canon'a gecmissiniz ))

Elinize saglik

Selamlar,

Melih

 

Tarih: 16 Nisan 2009, 00:05 - İp: 78.***.**5.195
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Soruş tarzindan bu yazişmanin iyi bir yerlere gitmeyecegi belli ...Ama yine de sorunuzu ciddiye alarak cevapliyayim .

Evet , şimdiye kadar deginilmemiş bir konu bulursaniz ve bilgim varsa seve seve yazarim . ( Bilgim yoksa da önce okur,ögrenir sonra başında alıntı oldugunu belirterek yine yazarim )

Şimdilik katkılarımı , yol göstermesi amacıyla yeni başlayanlarin fotograflarına eleştiri yazarak yapmaya calışıyorum - malum pek kimsenin tenezzül etmedigi bir iş ...Siteye üye oldugum 8 ay ve fotograf yüklemeye/eleştiri yapmaya başladıgım son 1 ay içinde 160 yorum yazmisim ( tebrikler 5-10'u gecmez ) . Senede 2000 fotograf sahibine ulasacaksam bu bana yeter de artar .

Katkida bulunmuş olmak için illa yazi da yazilmasi gerekiyorsa , bir ara yazar , o işi de aradan çikaririm ...

 

Tarih: 16 Nisan 2009, 23:42 - İp: 96.***.**9.175
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

benimde aslında birkaç fikrim var. Bu paylaşımlarla ilgili. Her y ben düzenli dergi kitap alırım. Çok bilmişlik yapmamak için ve o yazıları emek verip yazan yazarların telif haklarına tecavüz etmemek için buralara aynen yazmıyorum. Ama aslında çok güzel yararlı bilgiler veriliyor. Tamam bizde yararlı bilgiler veriyoruz ama biz edebiyatçı değiliz ki şöyle derli toplu bir konu hakkında yazalım. Bu yüzden bir fikrim var..
Eğer vakit bulursam kitap ve dergilerdeki yazıların asıl sahiplerine eposta yoluyla ulaşıp onların tyazılarını buralarda yayınlamamın bir sakıncasının olup olmadığını soacağım. Bir nevi izin isteyeceğim. Bakalım kimlerden izin alacağım?

edit: verilen faydalı bilgi için teşekkür ederim.



EDİT: ilk yazı yayınlandı. Alttaki linkten bakabilirsiniz.
SAYISAL FOTOĞRAF 2009
http://forum.netfotograf.com/fotografcilik.asp?msg_id=39422

#remi5861' tarafından 18.05.2009 09:39:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Nisan 2009, 07:47 - İp: 88.***.**4.163
dıgıdık
dıgıdık (üye)
İstanbul / Amatör

Juggler'ın yazdığı yazıyı okudum. Hatta histogramlar hakkında verilen teknik bilgiler bölümü iki kere okudum. Benim için değerli bir teknik bilgiydi. Kendi kendime yaptığım denemeler sonucunda yüksek ISO, aydınlık bölümleri patlatmadan, fazla pozlamanın çok daha az noise almayı sağladığını keşfetmiştim. Belki de sebebi buymuş.

Polemiğe giren arkadaşa da katılmamak elde değil...Yazıda açıklanan teknik, her fotoğrafta uygulanabilecek bir teknik elbette. Ama bir manzara fotoğrafı çekerken, o fotoğrafa 5 dakika yerine, 10 dakika ayırıp daha iyi sonuç elde etmemi sağlayacaksa denemeye değer derim ben. Ayrıca sensörün tepkilerini öğrenmemiz açısından da güzel bir yazı gerçekten.

Bu arada iki kişinin güzel güzel tartıştığı bir ortamda araya girip arıza çıkartan 3. kişiye de afiyet olsun demek istiyorum : ))

 

Tarih: 14 Ağustos 2009, 11:26 - İp: 88.***.**2.80
thankyou
thankyou (üye)
Antalya / Amatör

Bilgilerinizden çok yararlandım Melih Bey,
Çok Teşekkürler,
Anlatım beni aydınlattı ve zorlukta çekmedim. [>:D :D ]

 

Tarih: 23 Mayıs 2010, 17:32 - İp: 88.***.**3.216
yozkan88
yozkan88 (üye)
İzmir / Meraklı

değerli bilgiler var konuyu acan ve yorum katan herkese teşekkürler...

 

Tarih: 2 Kasım 2010, 14:55 - İp: 92.***.**1.89
tufanozyamak
tufanozyamak (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler...

 

Tarih: 14 Nisan 2011, 12:56 - İp: 85.***.**5.194
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Bu tekniği uygulamak için fotoğrafı raw çekmek. Sonra ps de patlamayacak kadar yani yediği kadar ışık eklemek. Sonra tekrar detaylar yerine gelene kadar gölgelendirmek gerekiyor. Pratikte zor olduğu kadar fotoyu çekerken doğru pozlamak daha kolay.

 

Tarih: 5 Mayıs 2012, 18:59 - İp: 78.***.**5.40
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

her çekimi kapsamayan göreceli bir durum. işe yaradığı yer olur yaramadığı yer olur

#tasviran' tarafından 17.06.2013 09:36:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Haziran 2013, 18:26 - İp: 85.***.**0.64
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

Topiği başından sonuna okudum.Hiçbir şey öğrenmediysem"öğrenmem gereken ne çok şey varmış"ı öğrendim yine yeni yeniden...
Katkıda bulunan herkese teşekkürler...

 

Tarih: 16 Aralık 2013, 13:27 - İp: 188.***.**8.57