initio
initio (üye)
İstanbul / Amatör

50mm F/1. 8 Kullanımı

Merhaba tüm üstadlara;

başka bir sitede sizler gibi değerli üstadlara danışarak 18-55 ile takas yaparak 50mm f/1.8 canon lens aldım, zaten elimde 18-135 olduğu için 50mm almamı söylediler, alan derinliği ve kompozisyon için iyi bir lens olarak tavsiyeler aldım , sizlere sormak istediğim bu 50mm lens ile portre f/1.8 ile iyi bir alan derinliği elde edebilirim sanırım bu lens ile çekim yaparken nelere dikkat etmeliyim elimdeki 18-135 f 22 de aynı kaliteyi sunarmı ? 50mm ile sadece yakından iyi bir alan derinliğine sahip pozlarmı çekebilirim tam anlamıyla bu lensin yenekleri nelerdir ? sizlerin değerli bilgi ve tecrübelerine ihtiyacım var..

saygılarımla

Tarih: 21 Kasım 2010, 00:56 - İp: 85.***.**9.155
urun
urun (üye)
İstanbul / Amatör

lensin f1.8 - f2.4 aralığında netlik kaçırdığından yakınanlar var bu aralıkta dikkatli olmanızı öneririm... lensinizin yeteneği alan derinliğinin dışında keskinliğidir, f2den sonraki değerlerde çok keskin sonuçlar elde ediyorsunuz... sabit açılı olmasıda görüntü kalitesini arttırıyor 18-135ten daha iyi sonuçlar elde edersiniz bu lensle. zaten fiyat-performans oranı en iyi lenslerden biridir

Tarih: 21 Kasım 2010, 10:54 - İp: 178.***.**3.47
initio
initio (üye)
İstanbul / Amatör

cevabınız için teşekkürler, evet keskinliği farkettim başarılı, portre çekicem fakat mimari yapılar yada uzun bir sokakta iyi bir alan derinliği elde edebilirmiyim bu lens ile ?

Tarih: 21 Kasım 2010, 11:28 - İp: 78.***.**4.96
urun
urun (üye)
İstanbul / Amatör

f 1.8 hocam daha ne olsun

Tarih: 21 Kasım 2010, 12:45 - İp: 178.***.**4.48
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

size 50mm almanızı soyleyenler bu lensi neden almanız gerektiginide soyleseydiler keske. cunku 18-135 varken cok da gerekli oldgunu dusunmuyorum, hele ki lensin farkının ne oldugunu bile bilmezken.
ne işe yaradıgını bilmeden lens almanız, yada aldırmaları zaten baslıbasına yanlıs, allahtan 200 liralık bir lenste zarara girmemişsiniz

teknik bilginizin sıfır oldugu goruluyor.

18-135 f:22 de aynı kaliteyi sunarmı ne demektir anlayamadım. neye gore aynı kalite?

DİYAFRAM DEGERİ DÜŞTÜKCE ALAN DERİNLİGİDE AZALIR.

dagda bayırda sokakta evde okulda hastanede havaalanında kampuste tarlada at ustunde yer altında artık aklınıza neresi geliyorsa orada TABİKİ İSTEDİGİNİZ GİBİ ALAN DERİNLİGİNE SAHİP OLURSUNUZ.
bu lensin yeteneklerini gormek için google a girip canon 50mm f:1.8 sample photos yazın, binlerce ornek cıkacaktır.
tavsiyem teknik bilginizi arttırmanız.. ozellikle diyafram ve enstantane hakkında, ve bunların fotografa etkileri hakkında arastırma yapmanız.
alan derinligi içinde forumda arama yapabilirsiniz.

Tarih: 21 Kasım 2010, 15:25 - İp: 92.***.**4.90
initio
initio (üye)
İstanbul / Amatör

ggaijin ilgine teşekür ederim

dediğin gibi 18-55 i verip 90 lira fark ile aldım bu lensi çok bi zararım yok sayılır, diğer üstadlar bana alan derinliği ve kompozisyon becerimi arttırmak için bu lensi almamı söylediler bu lens ile çekim yapmaya zorla kendini dediler bu yüzden bende tavsiyelere uydum, evet teknik bilgim yok denicek kadar az, zaten benimde amacım doğa fotoğrafı çekmek değil portre ve mimari yapılar ve siyah beyaz fotoğraflar f22 den kastım buydu 18-135 f 1.8 e inemiyor o yüzden ihtiyacım olduğunda 50mm yi kullanmak ama f22 değerinde bir pozlama yapmak istediğimde 135 ile 50mm arasında kalite fark edermi yani iki lenste 50mm de ve f22 de ? sormak istediğim buydu sanırım biraz karıştı dediğiniz gibi önce teknik bilgiyi ilerletmem gerek

Tarih: 21 Kasım 2010, 16:08 - İp: 78.***.**4.96
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Öncelikle bir yanlış bilgilendirmeden daha kurtulmanız gerek ...

f22 , yani lenslerin en kısık diyaframları size en KÖTÜ kalitede görüntüyü verir . Sizin için fazla teknik olacağı için izah etmeyeceğim ama "difraksiyon" olarak araştırabilirsiniz .

f22'de elde edilen en yüksek alan derinliği ile karıştırmayın görüntü kalitesini .

50mm ile mimari çekim yapmak neredeyse imkansızdır . Bir camiyi, binayı, kuleyi , köprüyü kadraja alabilmeniz için çok çok gerilerden çekmeniz gerekir . Bu da kadraja mimari çekimlerde istenmeyecek sokak , direk , araç , insan gibi bir dolu objenin girmesi demek .

Geniş açı ile çektiğinizde kadraj kirliliği sorunu çözüleceği gibi , mm'nin düşmesi ile beraber alan derinliği de artacağından istediğiniz genel netliği almanız daha kolay olacaktır .

Mesela , 18 mm bir çekimde f8 diyaframda 3 metreye fokus yaptığınızda , 1.2 metreden sonsuza kadar her yer net olacaktır .

Aynı çekimi 50mm ile yaparsanız , sadece 2.5 metre ile 3.6 metre arasının net olacağını görürsünüz . Fotoğrafın kalanı flu olacaktır . ( alan derinliği tabloları / hesaplanması diye araştırabilirsiniz )

#paperman' tarafından 21.11.2010 18:38:01 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 21 Kasım 2010, 18:34 - İp: 96.***.**4.180
initio
initio (üye)
İstanbul / Amatör

üstadım çok güzel anlatmışsınız çok teşekkür ederim anladımki 50mm portre için daha uygun yada 50mm ye sığdırabileceğim kareler ve bu karelerde 50mm f/1.8 e inebildiği için çok iyi bir alan derinliği sağlıyacak yani en önde olan obje yada insan çok net olucak

sanırım doğru anladım tavsiye ettiğiniz konuları araştırıcam tekrar teşekkür ederim

saygılar

Tarih: 21 Kasım 2010, 19:57 - İp: 85.***.**9.155
urun
urun (üye)
İstanbul / Amatör

lensiniz sabit açılı olması daha çok hareket etmenizi sağlayabilir bu da bakış açınızı geliştirme imkanı verebilir size belki... bu kadar karamsar olmamak lazım

Tarih: 21 Kasım 2010, 22:15 - İp: 188.***.**4.56
initio
initio (üye)
İstanbul / Amatör

yok kararlıyım karamsarlık yok ama kafa fazlasıyla karışıyor zamanla öğrenicez

Tarih: 21 Kasım 2010, 23:08 - İp: 85.***.**9.155
melihdslr
melihdslr (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

diyafram değeri küçüldükçe yani 1.8 2.0 2.4 gibi o zaman alan derinliği azalır yani , öndeki nesneye kişiye netlediğinizde arkası flu olur , alan derinliğini artırmak içinde diyafram değerini artırırsınız. F8-F10 gibi , çok yakın olmayan nesneler ve arkasındakiler hepsi net olur. ışığınız bol olsun.

Tarih: 25 Kasım 2010, 20:48 - İp: 88.***.**6.186
  • 1