murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Turkiye’deki Vergi Oranı

Fotoğraf makinalarına Türkiye'de uygulanan vergi oranlarını bilen var mı? Gümrük vergisi, KDV, varsa ÖTV?
Türkiye'deki makina fiyatları Amerika'nın tam 2 katı. İnsanlar da haklı olarak bu duruma kızıyor, ve çoğunluğu firmaları suçluyor. Halbuki ben bu durumun vergilerden kaynaklandığını tahmin ediyorum. Daha önce de defalarca soruldu, 35000 üyemizden Türkiye'deki vergi oranlarını bilen biri yok mu? Özellikle firmalardan cevap bekliyorum, sonuçta suçlanan onlar, haksız yere suçlanıyorlarsa vergi oranlarını açıklasınlar lütfen.

Tarih: 4 Nisan 2006, 09:38 - İp: yok
cevat
cevat (üye)
Sakarya / Firma



#cevat' tarafyndan 10.05.2006 09:43:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Nisan 2006, 12:47 - İp: 81.***.**0.204
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

KDV haricindeki vergilerden bahsediyorum, gümrük vergisi, ötv vb.

 

Tarih: 4 Nisan 2006, 13:56 - İp: 85.***.**1.227
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

murgur daha onceden forumumuzda konusulmus bazi konular var, istersen bir incele.. ayrica o konulara cevap yazarak, konulari hayata da dondurebilirsin tabii..
..
http://forum.netfotograf.com/tuketici_sorunlari.asp?msg_id=6403
http://forum.netfotograf.com/tuketici_sorunlari.asp?msg_id=1969
http://forum.netfotograf.com/tuketici_sorunlari.asp?msg_id=833

...........

son olarak, bu konuyu yakinda tuketici sorunlari bolumunden takip edebilir herkes..
gorusmek uzere..

 

Tarih: 4 Nisan 2006, 15:16 - İp: 62.***.**2.10
rom09
rom09 (üye)
Aydın / Amatör

AB , EFTA , ISR , ROM , MAC , CEK , SLO , BUL , EST , SLV , POL , LET , BH, LIT, MAK, EAGÜ ve GYU ülkelerinden gelenler için ÖTV ve NIV oranı SIFIR.

D.Ü. den (Çin) gelenler için 4,2 ama ÖTV sıfır.

Harici gümrük gideleri sabit değildir.

KDV'yi biliyorsunuz.

Fiyatların yükselmesinde 4077 sayılı kanunun getirdiği müeyyideler de etki ediyordur.

Tüm bunlara rağmen yurtdışı-yurtiçi fiyat farklılığındaki makas aralığı makul ve mantıklı değil.

Şöyle bir mantık kurabilir miyiz; bu işlerle uğraşanlar zaten orta seviyenin üstünde gelir elde eder.. o zaman bırak ödesinler... vaysayımının kurbanı mıyız abaca???

Saygılar.


 

Tarih: 4 Nisan 2006, 15:23 - İp: 85.***.**9.17
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

rom09, eğer vergi oranları dediğin gibiyse, yurtdışıyla fahiş fiyat farkını ancak şu şekilde açıklayabiliriz: büyük firmalar ve Türkiye'deki distribütörleri Türk insanını afedersiniz "sağmal inek" yerine koyuyorlar demektir. Zaten Türk vatandaşının alım gücü, Avrupa ve Amerika'dakilerin onda biri bile değil, alım gücünü dikkate alıp daha ucuza satmaları gerekirken, düşene bir de sen vur misali, 2 kat fazla fiyata satıyorlar demektir.
yok, eğer kdv dışında lüks tüketim vergisi, ötv vb. vergiler varsa, bu firmalardan birileri çıksın açıklasın da, zan altında kalmasınlar.

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 00:00 - İp: 85.***.**7.33
tırtıl
tırtıl (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba bu "sağmal inek" konumda olmamızın veya bizi yönetenlerin vatandaşı kümesteki tavuklar yerine koymasında biraz da bizlerin hatası yokmu acaba? Sadece tüketici toplumu olarak üretmeden, kendi ihtiyacımızı göz önünde bulundurmak yerine hep en son modelini hep en yenisini edinmek için yarışan bizler değilmiyiz? "Arabada-cep telefonun da-fotograf makinasında"vb. Konunun bir diğer yönü ise örgütsüz toplumuz. . En mühimi bu gibi konularda dayanışmadan yoksunuz.

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 01:13 - İp: 85.***.**7.19
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Asgari ücret alan bir kişinin cebinde milyarlık telefon görebiliyorsak ben artık hiçbir şeye şaşırmam.Sadece alo demek için,işçi 3-4 ay bu telefonu alıp hava atmak için alın teri döküyorsa,bir durup yaşam nedenini sorgulamalı.Ve verdiğim örnek gibi bir toplum olursak,yabancı markalar bzi daha çok ayakta uyutur.Ne zaman ihtiyaçlarımızın önüne keyifimiz geçmeyecek,işte o zaman akıllanmış olacağız.Hakkımızı aramayı bileceğiz.Bizi kandırmayı başaramayan satıcılar da bize muhtac oldukları için karşılarında muattap aldıkları şahısların düşünmeye,araştırmaya ve hakkını aramaya başladığını görüp ona göre davranmak zorunda hissedecekler kendilerini.Sayın tırtıl'ın dediği gibi olay önce bizde başlıyor.Kimseye birşey ispatlamak,en iyisi bak bende demek zorunda değiliz.

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 01:21 - İp: 85.***.**4.4
rom09
rom09 (üye)
Aydın / Amatör

Vergi oranlarının ne olduğu mevzuat bankalarından bakabilirsiniz. Mesela www.gumrukmevzuat.com gibi.
Bu ülkede vergi mükellefleri için "kümesteki tavuklar" benzetmesi kullanılmıştır. Ehh, siyaset dili hayvanlar aleminden örnekler alarak deyimler türetmeye başlamışsa "sağmal inek" tabiriniz de pek abes sayılmaz
Lakin bir itirazım var; "fotoğrafçılık" sektöründen bir şekilde fayda sağlayan insan "DÜŞEN İNSAN" değil, "KOŞAN İNSAN" olarak görülüyor.
Bundan dolayıdır ki vurmazlar, sadece koşarken cepten düşenlerin peşinde olurlar! -en azından ceplerinden birşeyler düşecek diye umarlar-

Dediğiniz gibi, keşke ithalatçı firmaların mali işler departmanlarından bir cevap gelse de hep beraber öğrensek.

Şöyle bir cevap gelebilir:
Arkadaş, X ürününü 345 $'dan alım yapmışım. Mallarım gümrüğe girmiş ama henüz çekmemişim. Satın aldığım firmadan bir mail alıyorum; aynı X ürünü için 290 $ teklif sunuyorlar!
İşte sana kökten zarar! Ehh, bu zarar bir yerlerden çıkmalı.. vs vs.


 

Tarih: 5 Nisan 2006, 01:23 - İp: 85.***.**0.222
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Selamlar rom09,

Öyle birşey diyemezler. Onlar ancak forumlara katılıp fiyatlar çok uygun hemen beğendiğinizi alın derler

Selamlar murgur,

Bu konuyu açtığın çok iyi olmuş. "Bizi kaz gibi yoluyorlar" derken ne demek istediğimi herkes görmüş oldu sanırım. Sen dahada iyisini söylemişsin sağmal inek yerine koyuluyoruz.

%20 ya da %30 vergiyle bu fiyatlar açıklanamaz. ABD dünyanın en çok vergi alan ülkesi. Bizdeki fiyatlar ABD fiyatlarının 2 katıysa distribütörlerin ellerini biraz vicdanına koyması gerekir.

Durum sadece fotograf makinesinde böyle değil, tüm elektronik ürünlerde aynı.

Fiyatların mantıklı izahını yapabilecek firma çıkacak mı merak ediyorum doğrusu.

 

Tarih: 5 Nisan 2006, 22:10 - İp: 81.***.**2.123
  • 1