droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Burkay Bey

Sn. Burkay bey, size ve nezninizde diğer, firmacı üye arkadaşlara bir sorum var:
Dün Amerika'dan gelen bir arkadaşım gelirken Panasonic FZ30 getirdi: 420$!... Burada (Türkiye'de) bu makina 1350 YTL; yani 1000$. Sorum şu:
Amerika'dan bu makinadan 2(iki) adet getirttirsem (biri bozulursa öbürü yedek olsun) ve hala para arttığı için bir tane de 1gb SD kart , lens cleaner, case, ıvır zıvır falan mı getirttirsem, yoksa burdan çıplak 1(bir) tane garantili makina mı alsam karar veremiyorum
Şaka bir yana, bu nedir yaa. Buradakinin parasına oradan TAM 2 adet makina getiriyorsunuz ve hala cebinizde paranız artıyor!...Aldınız oradan 1 tane, bozuldu. Ne uğraşacağım tamirle falan ,getirt bir tane daha, hala kardayım. Buradaki panasonic markası sadece bir sembol, çünkü diğer markalar için de aynı şey geçerli. Bu fiyat politikasının sorumluları kimler bilemiyorum ama bildiğim bir tek şey var; aklı ve yurtdışı imkanı olan hiç kimse, sadece garantili diye 2,3 katı fazla verip de Türkiye'den fot. makinası almaz...
Saygılarımla...

Tarih: 26 Kasım 2005, 02:00 - İp: yok
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Reklam maliyetleri üzerine yoğunlaşmak pek doğru değil sanırım. Aynı maliyetler yurtdışı içinde geçerli. Şu örnek sanırım olayın sebebini açıklıyor.
Marka ve model vermeden; Avrupa'da ~40.000euro olan bir otomobil Türkiye sınır kapısından geçtiğinde 76.000euro etikete sahip oluyor. Bu ülkemizde uçana kaçana vergi yapıştırma zihniyetinin yanısıra serbest dolaşım politikasından da kaynaklanıyor. Biz serbest dolaşım deyince turistik anlamdaki dolaşımı anlıyoruz. Doğru ama birde ürün dolaşımı söz konusu. Biz bu dolaşımdan nasiplenemiyoruz. Diğer bir sebep de bu.
Dubai meselesi daha enteresan. Farklı değerlendirmek lazım. Vergi yasası olmayan bir emirlik Dubai. Orada kaldığım sürede araba kiraladım. Benzinin 4lt'si 1,2 dolara geliyor. Gerisini siz düşünün.(Dubai 7 emirlik içinde petrol anlamında en fakir olanı) Fotoğraf makinamı da oradan almıştım. Sizde bu tip ekipmanlarınızı oradan(imkanınız varsa) getirtebilirsiniz. Fakat Dubai de alışverişe dikkat etmek gerekiyor. Elektronik birşey alacaksanız anlayan birinin incelemesi(yerinde üretim, garanti vs)gerekir.
Neticede droral, bende senin gibi yapmaktan ve yurtışından faydalanmaktan yanayım.

 

Tarih: 3 Aralık 2005, 11:55 - İp: 82.***.**4.36
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

reklam gideri ve satış oranı tezini şu şekilde de çürütebiliriz.. türk halkının cep telefonları ve pdalara yatırdığı para avrupa'nın hiç bir ülkesinde yok.. yani en çok cep telefonu satın alan ülkeyiz.. ama yine de cep telefonlarıda yurtdışında daha ucuz.. bunu nasıl açıklamak gerekiyor? üstelik cep telefonu reklamına daha birinci yayınında pozitif tepki veren ve bunun sonucu olarak direk satın alan ender insanlar bu ülkede yaşıyor

burada devletin uyguladığı vergi ve satış politikasındaki dengeyi kuramama yanlışlığı devreye giriyor.. ben burada x arabaya verdiğim paranın tam yarısına, hatta biraz daha düşüğüne romanyada veya almanyada sahip olabiliyorum.. çünkü türkiyede otomobile ödediğiniz gümrük ve tüketim vergisi otomobilin yaklaşık yarısına tekabül ediyor..

çenemizi yormayalım.. neresi işimize geliyorsa oradan alacağız arkadaşlar.. allah devletimize zeval vermesin..

 

Tarih: 13 Aralık 2005, 16:26 - İp: 85.***.**3.216
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

bende makinemi almanyadan aldım konicaminolta a200 499 euro tuttu.
2gb microdrive kartta 88 euro

türkiye den mecburen elektronik alet alıyorum televizyon gibi, kucuk olsa onuda dısarıdan alırım.

bizim ithalatcılarımızın zihniyetlerini değiştirmelerinin zamanı geldide geçiyor sanırsam.

araba ile kıyaslamışsınız ama araba ile foto makinesinin ustundeki vergiler farklıdır herhalde.yoksa foto makinelerinde demi 2000 cc ustu yuzde 78 ötv ödeniyor

 

Tarih: 29 Aralık 2005, 20:03 - İp: 81.***.**6.19
oguzce
oguzce (üye)
İstanbul / Firma

İnanın perakendecilerin yüzünden değil, perakende satıcılar %5 gibi küçük marjlarla çalışıyor. Vergiler, reklam maliyetleri, mümessil karı derken rakam büyüyor. ABD de pazar çok büyük ve bu ülkeye ürünler çok özel fiyat ve koşullarda gidiyor.Buradaki ithalatçılar çoğu markada çok daha yüksek fiyatla ithalat gerçekleştiriyor. Bizde de pazar ve tüketim büyüdükçe aradaki fark kapanacaktır diye düşünüyorum.

 

Tarih: 27 Ocak 2006, 20:59 - İp: 85.***.**1.49