unknownsniper
unknownsniper (üye)
Bursa / Profesyonel Fotoğrafçı

İl Bazında Teknik Servis Ve Bayii

Son zamanlarda özellikle DSLR makianlar hemen hemen her yaş grubunda oldukça yoğun bir halde görülmeye başlandı. Yani fotoğraf çekmek insanalrı yaşam tarzı halini almaya başladı. Ama buna karşılık nedense İller bazıonda teknik servis ve bayyi mantığı hala aktif değil. Yada ben mi bilmiyorum.

Neden bir Canon yada Nikon makinada sorun yaşandığında yaşadığımız ilde teknik servis bulamıyor ve tamirini yaptıramıyoruz...

Bu konuda bilgisi olan var mı ?

Tarih: 3 Aralık 2010, 12:00 - İp: 62.***.**6.124
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

hedef kitle çok küçük
sorun çok nadir çıkıyor ve sorun genelde büyük oluyor
küçük ve basit sorunlar için (toz kaçması, firmware gibi) işleriçin alınır satılır malzemeler var ve internetten te öğrenebilirsiniz.
işin sorumluluğu büyük
yapılan işler genelde ileri teknoloji gerektirir
çok fazla marka ve model türü var
çok fazla yeni model çıkıyor ve fiyatlarda her geçen gün aşağıya çekiliyor (malzeme ve tamir masrafı kurtarmıyor gözü ile bakılmasına neden olmakta)
insanlar yetkili servise kargo ile götürmekten daha ucuza yaptırmak ve daha çabuk yaptırmak isteyecektir ve gerçek teknik servis olmadıkları için illerdeki kişilere daha fazla para vermek istemeyeceklerdir.

belge
el yatkınlığı ve işi bilen (bilgi veteknik)
temel seviyede gerekli malzeme stoğu, olmayan parçayı hızlıca tedarik edecek brokrasiye takılmayan ve büyük şehirlerdeki teknik servislerle koordineli çalışabilen
işin kazıklama kısmına kaçmayan dürüst işyerleri ve faturalandırılmış işlemler


açıkçası bunları yapacak kişiler, halihazırda var olan elektronik teknik servisler yada,
büyük fotoğrafçılar bünyesinde sadece teknik servis işi için çalıştırabilecekleri elemanla olabilir.


örneğin, ben bugün canon için başvursam siz tahmin edin bakalım ben acaba ne gibi zorluklarla karşılabilirim :-)

bu sitede sevgili burukay ismli üyenin yaptıkları karşısında diğer teknik servislerden ve müşterilerden ne gibi tepkiler aldığını olayın forumlarda bilgi yerine mahkeme tutanaklarının döküldüğünü üzülerek söylemek istiyorum. bu bile işin içinde ne gibi dolapların döndüğünü gösterir nitelikte :-)
bizim ülkemizde anlık sorunları çözmekte üstümüze yoktur. kendi çözümlerimizi yaratmakta ustayız diyebilirim. ne yazıkki bir avrupa yada bir amerikadaki oturmuş sistemler buralarda uygulanamaz. en azından şimdilik.. (ben öyle düşünüyorum)

birde bilirmisiniz bilmem ama "bulanık suda çok güzel balık avlanır." :-)

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 13:34 - İp: 81.***.**4.136
unknownsniper
unknownsniper (üye)
Bursa / Profesyonel Fotoğrafçı

Saydığın gerekçelerin tamamı geçerli gibi duruyor. Ama Türkiye sadece Ankara sadece İstanbul olmaktan ne zaman kurtulacak bunu merak eder oldum.

Bence asıl sıkıntı sizin anlattıklarınızdan yola çıkarak ülkemizde profesyonel olarak yetiştirilen personel yok denecek kadar az ve bunların da emeklerinin karşılığı verilmiyor. Cihazların ve donanımların ise ülkeye girişleri çok yüksek vergiler ile gerçekleştiğinden piyasa dediğiniz gibi küçük kalıyor.

Ama bunların bu şekilde kalmaması gerekiyor. Peki bizler bu konuda bişeyler yapamaz mıyız? Hmmmm tamam bu şu sorunlar var olmuyor olamaz diyerek yerimize oturmak akıl karı değil doğrusu. En azından bana göre bişey değil.

Belirttiğiniz Teknik servis sorunlarına sık sık forumlarda karşılaştım. İnsan hakları, tüketici hakları şikayet hakkı adil yaşam vesaire gibi konularda birçok laf salatası duyuyoruz ama ne yazık ki çözüme dair herhangi bir hareket yok hala. Siz profesyonellere danışıyorum. Hadi el birliği ile bizler bişeylar yapalım o zaman. En azından her ilde temsilciğiliği bulunan bir oluşum kurmayı deneyelim. Neden olmasın ?

Kimse yanlış anlamasın. İçerisinde bulunulan durumun siğneye çekilerek ya olmuyor olamıyor yapacak bişey yok mantığı asla bana göre olmadı ve olamaz da. Umarım kimseyi kırmamışımdır.

Saygılarımla....

 

Tarih: 3 Aralık 2010, 21:32 - İp: 62.***.**6.124
kelleci111
kelleci111 (üye)
İstanbul / Meraklı

Sevgili Dostlar,

Servis işi çok yüksek maliyetleri berberinde getiren bir iş. Belki size ilginç gelecek ama, tam teşekküllü bir fotoğraf makinesi servisinin kurulum maaliyeti bir kaç milyon dolardan başlıyor. Çalıştığım servis böyle bir servis.Arzu eden dostlar ziyarete gelebilirler. İl bazında pek çok markanın pek çok bayii var elbette. (En azından büyük marketler var bayii olarak) Tabi hiç bir şeyi yaldızlamanın anlamı yok, maalesef ülkemizde fotoğrafçılık sektörü için her şey güllük gülistanlık değil. Elbette ki her ilde tam teşekküllü bir teknik servis olması en güzeli. Keşke ülkemizin her ilinde tam teşekküllü servisler açılacak kadar yüksek piyasa hacmi ve en azından Ankara'dan fotoğraf piyasasına köstek yerine bu konu ile ilgili biraz destek olunsa. Mevcut sistemde hizmet vermek gerçekten zor fakat yine de merkez servislere cihaz ulaştırmak kolay. Büyük markaların büyük şehirlerde teknik servisleri mevcut. Kargo ulaşımı Türkiye'nin hemen her yerinden 1 gün sürüyor. Ürününüz garanti kapsamındaysa kargo ücretini yetkili servisler karşılıyor. Neticede inanın hemen her marka mevcut şartlarda iyi atılımlar yapıyor. Örneğin benim çalıştığım firma 3 ay içinde 2 ilde 2 yeni servis daha açtı. Gönül isterdi ki yıl içinde 81 ilde bulunabilelim. Fotoğrafçılık alanında teknik servis hizmet sektörü ülkemizde, gerek yetkili gerekse özel servisler tarafından geliştiriliyor, fakat bu gelişme ÖTV vb. sebeplerle biraz ağır gidiyor. Saygılarımla,

 

Tarih: 6 Ocak 2011, 10:02 - İp: 78.***.**6.75
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Fotoğraf makinesi tamirciliği multi disipliner bir meslektir.
Müzik seti tamir etmek için müzisyen olmanız gerekmez ancak fotograf makinesi tamir etmek için mutlaka fotografçı olmanız gerekir.

Fotograf makinesi tamircisi yetiştirmek için yoldan geçen herhangi bir kimseyi kolundan tutup servise sokamazsınız.Ve ne yazık kı ülkemizde fotograf makinesine "bilgisayar yan donanımı" gözüyle bakan temsilci firmalar kendilerine servis olarak bilgisayar (örn datapro) veya Cep telefonu (teleservice arvato) servislerini seçmektedirler. Bunun sakıncası nedir diye sorarsanız kendisinin bir fotograf makinesi olmayanm bir teknisyenin sizin fotograf makinenizi nasıl tamir edebileceği merak konusudur.İnternette şikayet var sitesini yakından takip ederim. Burada en çok şikayet alan marka Samsung dur. Ve samsungun hemen her ilde servisi vardır.

Fotograf makinesi tamirciliği çok ayrı bir meslektir.Türkiyede mesleği fotograf makinesi tamirciliği olan ustaları toplasan yaklaşık 60 kişi rakkamına ancak ulaşırsınız.Bunların ilk 5 i istanbuldadır..Süer İzat abi,Nikon Ahmet Akdağ onun çırağı Nazmi Kılıçer onun çırağı Murat Kepoğlu,Özgür Turanlı gibi..
Ama istanbulda yüzlerce tv tamircisi yüzlerce gsm tamircisi vs bulabilirsiniz.
Bu nedenle her ilde bir tam donanımlı fotograf makinesi teknik servisi kurmak zordur zira parayı bastırıp teknik donanımı kursanız bile o donamımı kullanabilecek ustayı bulamıyorsunuz.
Koskoca Ankarada mesleği fotograf makinesi tamirciliği olan 4 kişi var.Biri Ali Değer biri Mehmet Köse (emekli astsubay ) Erhan Seyrek ve hasbel kader bu mesleğe 33 senesini vermiş biri olarak ben varım.
Ben yanıma yetiştirecek çırak bulamıyorum.Yanıma gelen gençler 1 ayda usta olmak istiyorlar,onlara göre tornavidayı tutabilmek kalfalığa geçiş vidayı sökmek ustalığın aşlangıcı
(ben 33 senedir kendime usta diyemiyorum çünkü hergün yeni bir şeyler öğreniyorum...)
Zor yani il bazında teknik servis işi sizin anlayacağınız..

 

Tarih: 8 Ocak 2011, 23:54 - İp: 178.***.**0.237
  • 1