omerfahri
omerfahri (üye)
İstanbul / Meraklı

Mtf Nedir

herkse merhaba,
lens kalitesini gösteren mtf tablosu tam olarak nedir. o tablodan ne anlamamız gerekir.. değerlerin ne olması kaliteli olduğu anlamına gelir

Tarih: 30 Mayıs 2006, 18:25 - İp: 213.***.**4.50
zensaburo
zensaburo (üye)
İstanbul / Meraklı

MTF GRAFİKLERİNİ ANLAMAK:

* Dikey eksen, kontrast veya ışık geçirgenliği düzeyini gösterir. 1’e ne kadar yakın olursa o kadar iyi. 1 demek objektifin ışığın %100’ünü sensöre (filme) ulaştırıyor olması demek ki bu teknik olarak mümkün değil. Genel görüşe göre %80’den fazla olan lensler çok iyi, %60-80 arası iyi kabul edilir.

* Yatay eksen, sensörün (veya film negatifinin) merkezinden sağ alt köşesine çizilen çapraz çizgi üzerinde merkeze olan uzaklığı mm olarak gösterir. 35 mm’lik film formatında bu uzaklık 22 mm iken, Nikon DSLR’lerde fokal çarpandan dolayı yaklaşık 15 mm’dir. (DSLR’de 15’in sağ tarafını dikkate almaya gerek yok Ancak analog makinelerde grafiğin tamamını dikkate almak lazım.)

* Kırmızı Eğri, 10 lpm deki kontrastı gösterir. Lensin kontrast seviyesi hakkında fikir verir. Soldan sağa doğru aşağı eğim, lensin kontrastının sensörün merkezinden köşelere doğru gittikçe azalmasına işaret eder. Normal olarak tüm lensler köşelere doğru bir performans kaybı yaşarlar.

* Mavi Eğri, 30 lpm deki kontrastı gösterir. Lensin keskinliği hakkında fikir verir.

* Düz ve kesik çizgiler, farklı istikametleri gösterirler. Mesela düz çizgi göbekten sağ alt köşeye doğru yapılan bir ölçümü gösterirken, kesik çizgi göbekten sağ üst köşeye doğru yapılan ölçümü gösterir. Aynı lpm’deki (aynı renkteki) düz ve kesik çizgiler birbirlerine ne kadar paralel ise fokus dışında kalan bölümdeki detaylar (bokeh) o kadar yumuşak ve estetiktir. Ancak sadece düz çizginin dikkate alınması yeterlidir.

* Lpm, line per mm, yani sensör (veya film) üzerine dikey olarak her 1 mm’ye çizildiği varsayılan çizgi sayısı demektir. 10 lpm, 1 mm de 10 çizgi, 30 lpm 1 mm de 30 çizgi demektir.

* MTF testleri özel bir optik cihaz yardımı ile (aksi belirtilmediği taktirde) lens diyaframının en açık olduğu pozisyonda yapılır.

 

Tarih: 11 Haziran 2006, 01:32 - İp: 212.***.**9.120
  • 1