azacemi
azacemi (üye)
Giresun / Amatör

Kadraj Nasıl Ayarlanır?

fotoğraf yorumlarını okurken ' kadrajınız cok iyi olmuş ' gibi sözler okuyorum. kadraj nasıl ayarlanıyorki? yani bunu makinemi yapıyor, yoksa gözümüzle bakarak bizmi ayarlıyoruz? eğer biz ayarlıyorsak bunu nasıl yapıyoruz? bu özel bir bilgimi istiyor? yada tecrübeylemi kazanılıyor? bir açıklama yaparsanız sevinirim. saygılarımla.

Tarih: 10 Ağustos 2005, 13:26 - İp: yok
alobar
alobar (üye)
Antalya / Amatör

Kadraj dediğiniz şey çektiğiniz konunun doğru olarak çerçevelenmesi olduğuna göre bunu tabikisiz yapıyorsunuz. Zaten fotoğraf çekmenin zevki de budur. Uygun ışık, uygun an ve uygun pozisyon. İşte burda ki uygun pozisyon kadraj için çok önemli. Kadrajın teknik olarak bir ço kuralı var. internette bulabilirmisin bilmiyorum. Fotoğraf dergilerin de falan makale olarak yazıyor bazen. En güzeli tecrübeli biriyle beraber fotoğraf çekerek bunları öğrenmek.

 

Tarih: 11 Ağustos 2005, 16:43 - İp: yok
azacemi
azacemi (üye)
Giresun / Amatör

alobar cevabın için teşekkür ederim. saygılarımla..

 

Tarih: 12 Ağustos 2005, 09:38 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Arkadaşım Kadraj; Makinenin vizöründe gördüğün şeydir. Yani fotoğraf karesinin içine dahil ettğinherşey kadrajdır. Umarım vizör nedir diye sormazsın şimdi

 

Tarih: 14 Ağustos 2005, 18:41 - İp: yok
me_teen07
me_teen07 (üye)
Antalya / Amatör

Yukarıdaki yazılanlara ek olarak, benim öğrendğim kadarıyla fotoğrafı bir fotoğrafçı gözüyle çekebilmek, göze hoş bir görüntü sağlayabilmek. Örneğin bir gün batımı çekerken batan güneşi karenin ortasına değil de göze daha hoş gelebilecek bir yerine koymak, varsa kayığı bir kenara yerleştirmek, sahildeyseniz eğilip suyun üzerinden çekmek en önemlisi de ufuk çizgisini düz, paralel ayarlamaktır. Bunlar basit bir kaç örnek. Tabi benim düşüncem. Siz daha farklı yaklaşırsınız daha değişik bir kadraj olabilir. Konuyu açma tarihine bakılırsa zaten aşmışsınızdır artık bunu. Yeni bakanlara sözüm.
Saygılar.

 

Tarih: 14 Mart 2006, 02:20 - İp: 85.***.**8.6
oqan
oqan (üye)
Ankara / Amatör

O anki ruh haline göre ayarlarsın istemsizce belirir kafanda herşey...(Bana böyle oluo en azından) saygılarımla

 

Tarih: 29 Temmuz 2006, 03:12 - İp: 85.***.**3.200
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Okan'a katılıyorum, ruh hali ve nasıl görmek istediğin önemli tabi konunun önemli kısımlarını kareye dahil ettiğin sürece

 

Tarih: 29 Temmuz 2006, 11:50 - İp: 81.***.**3.185
  • 1