isik17
isik17 (üye)
Hatay / Meraklı

İso, Ens, Diyafram Hakkında

Forumda konuları okuyorum. Elimde fotoğraf makinesi olmadan anlamak zor oluyor ama yine de işi çözmeye çalışıyorum. Aşağıdaki sorulara cevap arıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

- İso, hangi durumlarda yükseltilir hangi durumlarda düşük kullanılır ? Örneğin hareketsiz bir obje çekeceğiz cami diyelim hava ne çok karanlık ne çok aydınlık isomuz ne olmalıdır ? Hangi hava koşullarında iso yüksek veya düşük olmalıdır ? Hareketli bir şey çekeceğimiz zaman isoyu yükseltmeli miyiz ?

- Enstanetene anladığım kadarıyla fotoğraftaki hareketi durdurmak gibi bir şey başka bir sitede bu tanımı duş fiskiyesiyle anlatmışlardır. Enstanetene yükseltildikçe fiskiyeden çıkan su belirginleşiyordu. Doğru anlamış mıyım ? Enstanetene içinde aslında sorularım iso ile aynı. Hangi durumlarda yüksek hangi durumlarda düşük kullanmalıyız. Örnek verirseniz o tarz resimler bulup inceleyeceğim.

- Diyafram aslında okuyupta anlamadığım tanım bu yok diyafram açılır yok kapatılır filan bunun içinde forumda göz kapaklarımız örnek verilmiş. Göz kapağımızı ne kadar sık kapatıp açarsak göz kapağımızın diyaframı açık olurmuş. Diyaframın açık olması bizim hızlı fotoğraf çekmemizi mi sağlar ?

- Çekmek istediğimiz obje , insan vb durumlarda arka planı bulanıklaştırmak sanırım flu hale getirmek için bu terimlerden hangisini ne şekilde kullanıyoruz ?

Şimdilik bu 3 tanımın önemli olduğunu ve iyice öğrenilmesi gerektiğini öğrendim. Makineyi alana kadar bu tarz önemli konuları öğrenmeyi düşünüyorum (almayı düşündüğüm makine 450D) Teşekkürler..

#isik17' tarafından 10.06.2011 16:57:39 tarihinde düzenlendi.


#isik17' tarafından 10.06.2011 17:09:08 tarihinde düzenlendi.


#isik17' tarafından 10.06.2011 17:20:34 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 10 Haziran 2011, 16:57 - İp: 88.***.**9.222
et2
et2 (üye)
İstanbul / Amatör

iso yeterli ışık olmadığı durumlarda arttırılır. gereksiz yere arttırmak fotoğrafta noise oluşturur.

enstantane hızlı hareket eden bir şeyi dondurmak için kullanılır. veya farklı etkiler yaratmak için. gereksiz yere aşırı seviyede enstantane arttırımı fotoğrafı karanlıklaştırır.

diyafram makineye giren ışığı ayarlar. açık diyaframda makinaya daha fazla ışık girer böylece fotoğraf aydınlık çıkar. kısık diyaframda makineye az ışık girer böylece fotoğraf karanlık çıkar.(artık ışığa göre ayarlamak size kalıyor burada.ortamdaki ışığa göre değişir)

flu olayı diyaframla ilgilidir. diyafram açarsanız fotoğrafın belirlenen kısmı flu çıkar. diyafram kısarsanız fotoğraf net çıkar.

kısaca bu.

 

Tarih: 10 Haziran 2011, 20:27 - İp: 85.***.**5.26
isik17
isik17 (üye)
Hatay / Meraklı

iso ve enstaneteneyi anladım diyaframda makine olmadan çok fazla anlayamayacağız.

 

Tarih: 11 Haziran 2011, 12:44 - İp: 88.***.**9.222
  • 1