anchor_et
anchor_et (üye)
Trabzon / Amatör

Dslr-like Nedir

dslr yi biliorum ama bu dlsr-like ne oluo arkadaşlar.. compact makina ile slr makina arasındaki makinalara denilio gibime geldi ama doğrusunu sizlerden alalaım
teşekkürler...

Tarih: 24 Mayıs 2006, 23:21 - İp: 81.***.**9.47
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tam karşılığı, "dSLR benzeri" diyebiliriz. Veya "Sahte dSLR"

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 00:43 - İp: 85.***.**7.196
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

Dslr-Like = Kompakt Dslr
Bu yüzden Kompakt Dslr ismiyle anılması daha isabetli olurdu sanırım.

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 09:49 - İp: 81.***.**7.23
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

İtiraz ediyorum caglareral

Makine ya SLR dir ya SLR değildir.

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 10:50 - İp: 85.***.**5.234
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

İtirazınız kabul edildi sayın ocaklılar
O zaman orta yolu bulalım ve şöyle diyelim
yahu aklıma başka isimde gelmiyor ki
Aslında anchor_et arkadaşımızın sorduğu soru bir çok fotoğrafçılık meraklısının merak ettiği bir husus. Burada Kavramdaki farklılıklar değil de fonksiyonellik açısından farklılıklar merak ediliyor sanırım. Yani nedir bu 2 makinayı birbirinden ayıran..? sensör boyutları mı?, sabit veya değişken objektifleri mi? ya da başka ne olabilir.? Digital Single Lens Reflex(dslr) ifadesi ne yazık ki benim için çok da aydınlatıcı olamıyor..
Sayın ocaklılar bir de forumlarda tartışmaya çekindiğim bir husus var ki sanırım şu sıralar tartışılır olmuş. ben bırakın dslr-like'ı kompakt bir makina kullanıyorum ve bir arkadaşımda da canon 350d gibi popüler bir dslr var. ikimizin çektiği fotoğrafları karşılaştırıyorum ve arada fotoğraf kalitesi açısından kesinlikle bir fark olmadığını görüyorum. biraz abartılı gelebilir belki size ama benim a610 ile çektiğim fotoğraflar bariz daha keskin, renk yorumu daha iyi ve vs.. vs.. pbase.com galerisinde 350d ile çekilmiş onlarca amatör çalışmaya baktığımda da aynı durum sözkonusu. Bu durumu bir arkadaşımız foruma taşımız ve profosyonel makinalar da dahil giriş seviyesi dslr'lerle çekilen fotoğrafların bilgisayar ortamında ustaların hünerli elleriyle işlenmedikçe kaliteli bir kompakt makinadan çok da farklı kaliteye ulaşamadıkları sonucuna varılmış. Bu konuda bana daha önce bir çok e-posta geldi ve adamlar da bunu farketmiş soruyorlar bana ben niye kalite farkını göremiyorum arkadaş, yoksa bende farkı farkedebilecek kapasite yok mu gibisinden sorulara yanıt arıyorlar. Sizin bu konudaki yorumunuzu şahsen merak ediyorum.. Saygılar..

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 23:54 - İp: 85.***.**4.143
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

profosyonel makinalar da dahil giriş seviyesi dslr'lerle çekilen fotoğrafların bilgisayar ortamında ustaların hünerli elleriyle işlenmedikçe kaliteli bir kompakt makinadan çok da farklı kaliteye ulaşamadıkları sonucuna varılmış

"ustaların hünerli elleriyle" lafı biraz iddialı oluyor "işlenmedikçe" desek daha doğru olur sanıyorum, çünkü her "usta" o pozu kendi zevkine göre işliyor veya "işleyebildiği" kadar işliyor, artık "elleri" ne kadar hünerliyse. Ama sonuç olarak dslr makineler ile çekilen fotoğrafların bir işlemden geçirilmesi gerektiği artık bilinen bir gerçek. Filmli makineler ile bir değerlendirme yaparsak, film çekip, banyo/kağıda basma işlemi sırasında fotoğrafçının o poza becerisi oranında katkısı olarak da değerlendirebiliriz. Sonuç olarak kompakt türü makineler fotoğrafı kendi işliyor, dslr olanlar da bu işin büyük bir kısmını size bırakıyor.

fotoğraf kalitesi açısından kesinlikle bir fark olmadığını görüyorum

Tabi burada olaya biraz geniş bakmak lazım. 50-100-200 ISO ile çekilenlerde belki farkı görmekte zorlanabiliriz ama yüksek ISO ile çekilenlerde işin işine noise girince o zaman dslr olsun olmasın büyük sensörlü makinelerin avantajını tartışmak gereksiz olur bence. Diyeceksin ki "ben de düşük ISO'da çekerim". Bu da, yetersiz ışık şarlarında pek mümkün olmuyor. İşte hep okuyoruz, "makinem dışarıda çok iyi çekiyor, ama ev içinde flaşsız çekimlerde herşey bulanık çıkıyor" gibi.

dslr makineler ile dslr olmayan makineler arasındaki farkın sadece fotoğraf kalitesi olmadığını da söylememe gerek yok sanıyorum. İşin içine lens değiştirme özgürlüğü, bu özgürlüğün karşısında da lens değiştirme zorluğu (artık sizin için hangisi ön planda ise) ve hızlı otomatik odaklama, ardarda hızlı çekim gibi özellikler de girer.

Bir de işin içine fotoğraftan baskı almak girdiğinde fark daha da belirginleşir tabi, baskı konusunu da göz ardı etmemek gerekir bence. Çektiğimiz fotoğraflardan kaçını basıyoruz veya bastırıyoruz veya kaçını büyük boy bastırıyoruz bu da ayrı bir konu, kişiye, kişinin ihtiyaçlarına göre değişir.

dslr mi değil mi konusunu tartışmayı hiç sevmiyorum, en azından dslr mi yoksa dslr-layk mı alayım diye soran kimselere bu konuda bir öneri yapmaktan hep kaçınmışımdır. Ancak o kişi 2-3 makine arasında kalmışsa kendimce doğru olduğuna inandığım fikrimi söylerim. En iyi makine, kullanıcısını memnun eden makinedir. Ben nereden bileyim o kişi nasıl bir makineyle mutlu olacak? Tanımıyorum ki onu.

Fotoğrafa olan merak, ilgi, önem gibi kavramlar herkese göre değişir ve kişi zaten zamanla kendine uygun makineyi bulur ve onu kullanır. Bir makine satın aldınız diye bütün ömrünüzü de o makineyle geçireceksiniz diye bir kural da yok. Baktınız ihtiyacınızı karşılamıyor, değiştirirsiniz. Yeter ki ihtiyaçlarınızı karşılamadığına kendiniz karar verin.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 01:00 - İp: 85.***.**1.253
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

Teşekkrür ederim.. iyi çalışmalar dilerim..

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 16:50 - İp: 81.***.**7.23
bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Teknoloji ilerliyor

#bishaunen' tarafyndan 20.06.2006 20:58:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 20 Haziran 2006, 20:44 - İp: 85.***.**2.172
  • 1