breeze
breeze (üye)
İstanbul / Meraklı

Diyafram Önceliği-çekim Hızı Önceli

mrb herkese...sorum şu: genelde canonlarda gördüğüm bu diyafram önceliği ve çekim hızı önceliği sanırım.(aperture priority- shutter priority) bunlar tam olarak ne için kullanılıyor.genelde dfm da pek bulunmuyor canonlar dışında.gerçekten önemli ve çok kullanmamız gereken birşeymi acaba???cevaplarınız için teşekkürler şimdiden...
iyi günler...

Tarih: 20 Mart 2005, 19:44 - İp: yok
sedatonat
sedatonat (üye)
Siirt / Amatör

Merhaba,
Bilgim kaarı ile size yardımcı olmaya çalışayım.

Makinelerin otomatik ayarları bazen etkisiz kalır.

Mesela hareketli bir nesneyi çekeceksiniz ÇEKİM HIZI nı artırmanız gerekir oysa makine o anki ışık durumuna göre ayarlar kendini hareketi algılamaz.
Mesela geceleyin bir yapıyı çekeceksiniz o zaman da çekim hızını azaltırsınız ki ışığı daha fazla emsin. Tabi bunu yaparken hızı iyi ayarlamak gerekir bunu zamanla kazanacaksınız.

DİYAFRAM ÖNCELİĞİ ne gelince, mesela hem odakladığınız nesnenin hem de nesnenin arkasında kalan görüntünün net çıkmasını istiyorsunuz makineler nesneyi odaklar ve onu net çıkarmaya çalışır arkadaki görüntüyü hesap etmez. Bu durumda F değerini açmanız yani diyaframı kısmanız gerekir.

Bilgim ve dilimin yettiği kadar açıklamaya çalıştım. Tecrübeli arkadaşlar eğer hatam varsa düzeltsinler lütfen.

İyi çekimler.

 

Tarih: 20 Mart 2005, 20:30 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Diyafram öncelikli çekim modunda sen diyafram değerini seçersin makine ona uygun çekim hızını seçer çekim hızı öncelikli modda da sen çekim hızını seçersin makine diyafram değerini seçer bir nevi yarı manuel çekim modlarıdır

 

Tarih: 21 Mart 2005, 00:22 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili Breeze, hiz ve diyafram ayari bir fotografcinin en cok kullandigi ayarlardir. Bu yuzden aperture priority- shutter priority ozelligi bazi kucuk basit makinalar disinda hemen hemen butun orta ve ileri duzey makinalarda bulunan ozelliklerdir ve konunun Canonla hic bir ilgisi yoktur.

Bunlar yari program-yari manuel modlardir, yani siz hizi ayarlarsaniz makine ona gore diyaframi ayarlar, siz diyaframla oynarsaniz makine hizi ayarlar. Ozellikle ileri duzey fotograf bilgisi olmayanlar icin son derece gerekli. Makinenin olcumleriyle yetinmeyip mudahale etmek istiyorsaniz ve tam manuel ayarda kullanacak kadar da usta degilseniz alacaginiz makinede bu ozellikler mutlaka bulunmali.

Cekecegiz konunun nekadarinin net, nekadarinin flu olacagini diyafram onceligi ile ayarlayabirsin (ornegin portrede diyaframi iyice acip, arkayi bulaniklastirarak konuyu on plana cikarmak, manzarada diyaframi kisarak her yerin net cikmasini saglamak)

Hareketli konularda hareketi dondurmak yada hissettirmek icin hiz oncelikli ayar gerekli (ornek: ucan bir kusun kanatlarini havada dondurmak icin hizi yukseltmek, kanattaki hareketin asamalarini gormek icin dusuk hizda cekmek gibi)

kolay gelsin




 

Tarih: 21 Mart 2005, 00:46 - İp: yok
ekoline
ekoline (üye)
İzmir / Amatör

arkadaşlar doğru söylediniz .
bu özellikler hemen hemen her makinada var.
ancak başlangıçta çok işinize yarıyor makineyi tanımak ve diyaframla enstantene nin ne işe yaradığını anlamak için.
daha sonra makinenin yerine siz geçiyorsunuz..

 

Tarih: 26 Mart 2005, 00:48 - İp: yok
  • 1