afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Dijital Mak. Menü Açıklmaları

Bir arkadaş hazırlamış ben de bazı eklentiler ile Yeni arkadaşların faydalanması amacıyla paylaşıma sunuyorum.
CCD (Charge Couple Device) Sensor : Dijital kameralarda film yerine geçen elektronik sensöre verilen isimdir. Görüntü lenslerden geçerek bu sensör üzerine düşer ve elektronik olarak kaydedilir.
CMOS (Complimentary Metal-Oxide Semiconductor) Sensor : CCD sensörlerine ucuz bir alternatif olarak yaratılmışlardır. Elektronik işleyiş tarzları farklıdır. Görüntü kalitesi daha düşüktür ancak 100 katı daha az elektrik harcadığı ve üretimi çok daha kolay olduğu için gittikçe yaygınlaşmaktadır.(Ustalar öyle diyo)
CCD Pixels : Sensör üzerindeki toplam pixel sayısını ifade eder. Birimi MegaPixel 'dir (Milyon Pixel).
CCD Effective Pixels : Sensörün kullanabildiği efektif pixel sayısını verir ve asıl önemli olan budur. Maksimum çözünürlük değerlerini birbiri ile çarparak bu değeri hesaplayabilirsiniz.
Max Resolution - Image Dimensions : Dijital kameranın çekebildiği maksimum çözünürlüğü ifade eder. Büyük olması kalitenin artması anlamına gelir.
Lower Resolutions : Maksimumun dışında kamera ile çekilebilecek diğer çözünürlükleri ifade eder. Bazı kameralarda 800x600 gibi çok kullanılan çözünürlükler desteklenmez. Sizin ayrıca resmi bilgisayarda küçültmeniz gerekir.
Color Depth : Her ne kadar gözün gördüğü tüm renklerin fotoğrafını çektiğinizi düşünseniz de aslında bu renk sayısının elektronik bir sınırı vardır. Renk derinliği adı verilen bu değer ne kadar yüksek olursa çekilen fotoğrafın gerçekçiliği de o kadar yüksek olur. 24bit, 30bit gibi değerleri vardır.
Image Ratio : Resim boyunun enine olan oranını ifade eder. 4:3 şeklinde gösterilir. 4:3 ekran için, 3:2 baskı için idealdir. Algılayıcı sensörü çipte an boy yerleşimi yukarıda anlatmıştık.
Image (Recording) Formats : Bir fotoğrafın hafızada hangi formatta saklanabileceğini ifade eder. JPEG en az yer kaplayan resim formatıdır ve gözle kolay tespit edilemeyecek görüntü kayıplarına neden olur. Bu yüzden bilgisayarda kullanmak için en uygun formattır. TIFF ise kayıpsız bir resim formatıdır, daha çok profesyonel matbaa baskıları için kullanılır ve aşırı hafıza harcar.
Quality Levels : Fotoğraf hafızada saklanırken kabul edilebilir görüntü kayıplarıyla saklanabilir böylece 2 ila 3 katı daha fazla fotoğraf çekme imkanı sağlanır. Bu seçenek ile bu oranı belirlersiniz.
Sensivity Equivalent- Exposure Rating - ISO Rating : Dijital kameranızın sensörünün ISO bir film ile karşılaştırıldığında ne kadar hassas olabileceğinin ölçüsüdür. ISO değeri arttıkça kameranın net görüntü çekmek için ihtiyacı olan ışık miktarı azalır. Böylece daha karanlık ortamlarda daha kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz. ISO 200 normal şartlarda iyi sonuç verir. Daha büyükleri ise ışığın azaldığı durumlarda kullanılır.
Zoom Wide (W) - Focal Lenght : Odak uzunluğunu belirtir ve fotoğrafın görme açısını da ifade eder. Lenslerin gelen görüntüyü odakladığı uzaklıktan tespit edilen bu değer ile makinenin ne kadar geniş açıda çekim yapabildiğini de anlayabilirsiniz. Büyüdükçe çekebileceğiniz alan daralır ancak görüntü daha fazla yaklaşır (perspektif efekti azalır). 24mm-35mm arası genel olarak geniş açı olarak kabul edilir. 35mm en çok kullanılan tiptir. 24mm den küçük olanlar süper geniş açı olarak kabul edilir. 50mm insan gözünün görebildiği açıyı ifade eder (yaklaşık). 80mm ve yukarısı sırayla telephoto, süper telephoto olarak adlandırılır.
Zoom Tele (T) - Focal Lenght : Açıklaması yukarıdakiyle aynıdır ancak kamera ile zoom yapıldığı zaman erişilen değeri belirtir. Zoom özelliği olan her kamerada, her iki değer de verilir. Rakam büyüdükçe fotoğraf makinesinin görebildiği alan daralır ancak daha çok yaklaştırır. Bu değeri Zoom Wide değerine bölerseniz kameranın optik zoom değerini elde edersiniz.
Optic Zoom : Yukarıda bahsettiğimiz ayrıntıları unutursak basitçe gerçek zoom anlamına gelir. Hiçbir görüntü kaybı olmadan cisimleri daha yakından çekebilmenizi sağlar. Ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
Di

Tarih: 17 Kasım 2005, 18:22 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sayın afrikalı
Bu yazının kaynak kişisini bana da bildirirseniz,telif iznini aldıktan sonra hazırlanmöakta olan siteme yerleştirmek istiyorum.

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 19:53 - İp: yok
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

sayın afrikalı
Tek kelime ile harika forumlar harika bilgiler le bizleri aydınlatıyorsunuz ALLAH cc.sizden razı olsun kalın sağlıcakla.



Bilgi paylaşıldıkça güzel ve özeldir.

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 10:01 - İp: yok
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sn. Burkay, Epeyce eskiden almış olduğum bir yazı, kaynağını kaydetmemişim ama bulmaya çalışacağım. Buradan ulaşabilme imkanım var mı bilmiyorum ama bu tür genel yazılara telif izini gerekli mi? Kimse böyle bir talepte bulunmaz sanırım. paylaşımın mutluluğu yetmez mi?... Bu tür tercümeleri ve açıklamaları herkes yapabilir diye düşünüyorum. İyi çalışmalar...

 

Tarih: 19 Kasım 2005, 11:32 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sayın afrikalı,
Paylaşmak güzel şeydir. Ben profesyonelim ve inanır mısınız bilmem ama sitemdeki kedili resme kadar hepsinin izni var Size zahmet olmasın bana yazının kaynağınıda bildirseniz olur. Bende buradan araştırabilirim.

 

Tarih: 19 Kasım 2005, 13:44 - İp: yok
ardaguler
ardaguler (üye)
İstanbul / Amatör

verdiğiniz faydalı açıklamalar için teşekkürler

 

Tarih: 26 Ocak 2006, 12:57 - İp: 85.***.**2.36
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Ellerine sağlık afrikalı. Birçok kişinin hayır duasını alacaksın sanırım

 

Tarih: 26 Ocak 2006, 16:40 - İp: 82.***.**4.69
ozkant
ozkant (üye)
İstanbul / Firma

merhaba afrikalı bu bilgileri fotokritikten aldıysan http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=32729
link burada.bunu yayınlayan arkadaş ben olabilirim.
telif hakkı konusunda diyeceğim istenilen sitede kullanılabilir.

 

Tarih: 15 Nisan 2006, 00:17 - İp: 88.***.**1.193
  • 1