custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Profesyonellik Ve Dumur Vaziyetleri

Öncelikle bu başlığın Sn.Mete007'ye cevap niteliği taşıdığını ve başka açılımlara ve tartışmalara çanak tutmak bakımından yazıldığını belirtmek isterim...

Foruma, Vitrinlik Fotograf Ve Kandırmaca başlığı ile yazdığım yazıya yaptığı yorumunda Sn.Mete007, Orhan Kılıç'la bağlantımı sormuş. Orhan Kılıç'ın kim olduğunu bilmiyorum. İlgili dökümana Rekabet Kurumu'nun web sitesinden ulaştım, kurumun sitesinde arama yaptığınızda sizin de karşınıza çıkacaktır.

Ayrıca cevap bekleyen Lens seçimi vb. başlıkların cevaplanması konusunda vereceğim cevapları merak etmiş... Bu meseleye gelince söylenecek çok şey var. Birincisi bu ve benzeri sorular amatör forumlarda sorulur ve genellikle de cevabını bulur.

“Stüdyo Fotoğrafı ve fotoğrafçılığı teknikleri” başlıklı -hem de kadar profesyonelin bulunduğu- bir forumda böyle şeylere cevap aranmasını hala yadırgadığımı belirtmeliyim. Adı üzerinde stüdyo fotoğrafçılığı teknikleri...
Burada sorulacak doğru soru “hangi lens ?“ değil, hangi portre lensi olmalıdır. Profesyonel, yaptığı işin eğitimini almış ve aynı konu üzerinde mesleğini devam ettirenlere denir. (Gerçi ülkemizde profesyonellik kavramı tam da tanıma uygun gitmez, genellikle insanlar para kazandıkları işin profesyoneli olurlar.) Biz ülkemizdeki kullanıldığı şekliyle devam edelim.... Hal böyleyken “işini bilen” bir profesyonelin böyle basit soruların cevabını burada araması beklenmez.

Lensler birkaç ana grupta tanımlanırlar. Bu tanımlamalar hemen hemen tüm lens üreticilerinin ticari broşürlerinde sınıflandırma maksatlı kullanılırlar. Genellikle de işini bilen bir fotoğrafçı bu broşürlerden kullanacağı lens ailesini ihtiyacına göre seçer. Merak edenler için bir örnek vereyim, bu tablo Nikon broşüründen alınmıştır...

1- Fisheye lens (Balık gözü objektif)
2- Wideangle lens (geniş açı objektif)
3- Normal lens (normal objektif)
4- Telephoto lens (telefoto ya da dar açı objektif)
5- Reflex Lens (sabit açıklıklı aynalı objektif)
6- Zoom Lens (değişken odaklı objektifler)
7- Special purpose lens (özel amaçlı objektif)
8- Teleconverter (telefoto odak uzatıcı objektifler)

Yine Mete007 Bey'i ve merak edenleri aydınlatmak için biraz da anlatayım...
35 mm formata göre anlatacağım, zira “profesyonellerimizin” önemli bir kısmı 35 mm SLR'lerle çalışıyor
Orta ve büyük formata geçildiğinde formata göre metrik tanımlamalar değişir.

1- Balık gözü objektifler, genellikle 15 mm. civarında metrik değere ve 180 derece görüş açısına sahiplerdir.
2- Geniş açılar; genellikle 14 mm. den başlayıp 45 mm.'ye kadar olan açılardır. Seyir açıları 115 derece civarlarından başlar 55 derecelerde son bulur.
3- Normal objektifler; 50 mm. olanlarıdır. 46 derece seyir açıları vardır.
4- Telefotolar; 85 mm.'den başlayıp 800mm. ya da 1000 mm. kadar olanlarıdır. Bazı lens üreticilerinin daha uzun odaklı lensleri de vardır. 28 dereceden 3-4 derecelere kadar seyir açıları vardır.
5- Sabit açıklıklı aynalılar; aynı odaktaki telelere göre daha hafif ve stabil olan lenslerdir. Fakat handikapları tek diyafram açıklığına sahip olmalarıdır. Örneğin 500mm. F:8, 1000 mm. F:11 gibi.
6- Değişken odaklı objektifler; hepimizin bildiği üzere 17-35 mm, 28-85 mm. 35-105 mm. gibi Birkaç farklı odak uzaklığını tek gövdede birleştiren ve genellikle basın fotoğrafçıları, doğa fotoğrafçıları ve yanında 5-6 lens taşımak istemeyen fotoğrafçılar için tasarlanmış çok amaçlı lenslerdir.
7- Özel amaçlı objektifler; genellikle micro, macro fotoğraf çekilmesine imkan tanıyan lenslerle, genellikle mimari fotoğrafçılıkta kullanılan perspektif kontrolü yapılabilen lensleri özel amaçlı lensler olarak tanımlayabiliriz.
8- Telefoto odak uzatıcılar; adından da anlaşılacağı üzere elinizdeki tele lensin odağını uzatmaya yararlar. Örneğin 1,4X / 1,7X / 2X gibi değerlerle ifade edilirler.

Burada soruların cevaplanması meselesine tekrar dönmek istiyorum. Bu tür sorularda hep Yaşar Hoca'yı hatırlarım... Kulakları çınlasın; portr

Tarih: 23 Şubat 2007, 12:43 - İp: 88.***.**8.89
custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Sanırım 1 günde okuyan 77 kişiden kimse bu konuyla ilgili yorum yapma gereği duymadı... site sakinlerine selamlar
2.gün okunma 119 yine cevap yok... hay allah

#custo' tarafından 26.02.2007 18:21:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Şubat 2007, 12:15 - İp: 85.***.**9.149
tarum
tarum (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

kimse kaale almadı galiba meteye selamlar..

 

Tarih: 1 Mart 2007, 16:21 - İp: 85.***.**6.233
custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

evet sanırım kimse kaale almadı

144 kişi okumuş ama kimse fikir beyan etmemiş hayret, forumun heyacanlılarını bekliyorum...

herkese selamlar.

 

Tarih: 1 Mart 2007, 17:03 - İp: 88.***.**1.80
badfat
badfat (üye)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

Arkadaslar burda ben fıkır beyan edıcek bı husus goremıyorum.Burası bır paylasım bılgı paylasımı sıtesı ve bazı ıyı veya kotu goruslerımızı bırbırımıze tabı kı sunucaz...Custa arkadasım da aynen o sekılde elestrılerını sunmus, bılgılerını bızımle paylasmıs...Anladıgım kadarıyla mete arkadasıma da bı serzenısı var.Haddım dusmeyere custo arkadasım sana sunları soylemek ısterım!Forumu ılla kı takıp edıyorsundur ve karsılastıgımız,kendımızı anlatmak zorunda oldugumuz ınsanları goruyorsundur...Bence bu tarz sıtemlerımızı bu kadar acık arayan,kötu ınsanın oldugu herkesın okuyabılecegı bır yere degıl de mete nın kendısıne dırek ozel mesaj olarak bıldırsen kımse bızlerın bırbırıne dusen,bırbırını yıyen, bırbırının ekmegını baltalamaya calısan ınsanlar olduguna kanaat getırmese,agzından bu cırkın sozlerı cıkarmaya cürret edemese...

Haddımı astıysam kusuruma bakma custo

hayırlı ısler bol kazanclar hepınıze...

 

Tarih: 1 Mart 2007, 17:40 - İp: 88.***.**5.74
liebster
liebster (üye)
Kütahya / Firma

cok uzun yazmışsın oklurken gözlerim agrıyorda ondan..

 

Tarih: 1 Mart 2007, 21:06 - İp: 85.***.**8.77
sabanersan
sabanersan (üye)
Bursa / Meraklı

merhaba.tamamını okudum.istifase ettim."ilmin yarısı soru sormayı bilmektir".diye bir söz vardır.sizin dediklerinizi "az" kişi anlar.32 senelik amatörüm.temiz bir praktıka,m var.d50 kit,sigma 70-300 aldım.tatmin etmiyor.sigma 24-70 2.8 ex dg makro dolgunluk,doygunluk konusunda bana katkıda bulunurmu.yakın plan desteği ne kadar olur._literatürdeki makro-mikro apayrı_.

 

Tarih: 1 Mart 2007, 21:55 - İp: 88.***.**0.125
custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

zoom lenslerin üzerinde bulunan makroların hiç birisi makro ihtiyaçlarınızı tatmin etmez. Eğer makro ihtiyacınız varsa öncelikli bir makro lens almalısınız.
Sigma ile ilgileniyorsanız reproset web sayfasından bilgi edinebilirsiniz.
50 mm. 70 mm. 105 mm. 150 mm. ve 180 mm. lik seçenekler var. Lenslerin hepsi 1:1 büyütme oranına sahip. Eğer 1:1 den daha yakına girmek istiyorsanız ve objeye de çok yaklaşmadan yapmak istiyorsanız 150 mm. macro ve ilave olarak da bir körük edinmenizi öneririm. Körük büyütme oranınızı artıracaktır. Körük yerine ilave uzatma halkalarını kullanmayı deneyebilirsiniz.
150mm Sigma datalarını bu sayfada inceleyebilirsiniz.
Ayrıca bu lensi genel plan tele çekimlerinizde, röprodüksüyon keskinliği gerekli planlarda, zaman zaman portre çekimlerinde kullanabilirsiniz. Ben Nikon 105 mm. macro kullanıyorum. Stüdyo portrelerinde kullanmayı çok sevdiğim bir lenstir.
Sigma'nın 120-300 F:2,8 ini kullanıyorum. 150 macro Kullanmadım ama çok keskin bir lens olduğunu tahmin ediyorum. Ancak Sigma kullanıcıları Sigma lenslerin genel bir yumuşaklığından ve yeşil-cyan kaçmasından söz ederler, gerçi dijital meselesinden sonra bunlar kısmen toparlanabiliyor ama not olarak düşmek istedim. Forumları da incelemenizi öneririm. Dpreview'de Sigma forumuna bakın.


#custo' tarafından 02.03.2007 10:33:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Mart 2007, 10:26 - İp: 88.***.**7.88
hayalet18
hayalet18 (üye)
Çankırı / Amatör

merhabalar sevgili arkadaşım sizin bahsettiğiniz konu custo arkadaşım senin işin reklam fotografcılığı değilmi sen bizlerden daha iyi bilirsin doğada resim çekme işlerini ve soruna gelince doğada geniş acı objektif kullanabiliriz ve eğer mevcutsa farklı objektiflerde bulundurmak gerekebilir ortama göre çekim teknikleri değişebilir hatta macro 150 objetifle portrelerde macro çekim de yapabiliriz alman gereken en önemli lens diye sormuşsun orayıda okudum layka lens kullandınmı hiç bir numara tavsiye ederim genelde stüdyo çekimlerinde hem portre hemde gelindamat çekimlerinde kullanılan objektif 24 mm ye 85 mm objektifler eğer studyo geniş ise kullanılması gereken objektif önereceğim objektif 14 mm 54 mm lik ama objektif olarak layka kullanmanızı tavsiye ederim saygılar

 

Tarih: 2 Mart 2007, 10:51 - İp: 85.***.**1.51
custo
custo (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

"Okuduğunu Anlamak" konusu için iyi ki yeni başlık açmışım. Okumanızı öneririm...

Bir sonraki başlık "Bildiğini Bilmek" ya da "Bilmediğini Bilmek" olacak sanırım...

http://forum.netfotograf.com/studyo_foto.asp?msg_id=17862

Saygılar



#custo' tarafından 02.03.2007 11:36:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Mart 2007, 11:32 - İp: 88.***.**7.88
wolkan16
wolkan16 (üye)
Bursa / Firma

sayın custo yazdıklarınızı sonuna kadar okudum ancak sitemizde bunları anlayabilecek kaç kişi var acaba ( bazı kişiler hariç ) ben bu sitede çok profesyonel olduğunu söyleyen her konuda ahkam kesip ve hodri meydan deyip kaybolan kişiler gördüm. Baba mesleği olan fotoğrafçılıkla çok küçük yaşlarda tanışıp kendimi geliştirmeye çalıştım profesyonel oldummu ? HAYIR.
Ancak her profesyonelin bile öğreneceği şeyler vardır diye düşünüyorum.
Bana göre fotoğrafçılık büyük bir okyanus Çekim,baskı,ışık ve kompozisyon bilgisi,tekniği doğru ışık lens ve doğru ayarları kullanmak herkesin becerebileceği bir iş değil öyle olsaydı herkes fotoğrafçı olurdu.

Ben profesyonel insanların bu sitede bildiği ve uyguladı teknikleri ifşa ederek kimseyi bilgilendireceğine inanmıyorum. SAYGILARIMLA.

 

Tarih: 29 Mart 2007, 11:40 - İp: 88.***.**0.13