harpudi
harpudi (üye)
Elazığ / Amatör

Fotoğraf Stüdyosu : Önerileriniz ?

Merhabalar arkadaşlar, ben amatör bir fotoğrafçıyım, photoshop programını çok iyi kullanabilmekteyim. Foto-Ticaret sektörüne girmeye karar verdim şuan elimde kendime ait bir dükkanım var ve stüdyo açmayı düşünüyorum fakat, ne gerekir neler gerekir gerekli cihazlar, takım zerzavat ne olmalı hiç bi fikrim yok. Dediğim gibi sıfırdan başlıyorum çünkü. Elimde cihaz olarak sadece Canon550D var bu yeterli olurmu onuda bilmiyorum. Görüş, Fikir ve Yönlendirmelerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim sevgili arkadaşlarım ve abilerim.

Tarih: 28 Mayıs 2012, 15:58 - İp: 88.***.**4.148
oldies
oldies (üye)
Tekirdağ / Stüdyo Fotoğrafçısı

özellikle ilk önce kendine belge almalısın

 

Tarih: 28 Mayıs 2012, 16:38 - İp: 46.***.**5.156
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

nelerin fotoğrafını çekeceksiniz?
çekim mi yoksa satış mı?
kurs mu?
basım işi mi?

Foto-Ticaret çok genel olmuş. klasik fotoğrafçı esnafı diyorsanız elinizdeki makine yetebilirde yetmeyebilirde. neye göre yetip yetmeyeceği size kalmıştır.

eski model bir reno steyşın araba alıp taksicilik yapılabilir ama öte yandan doblo veya modern bir araba ilede taksicilik yapılabilir.

her işin genelde 3 kademesi olur;
1- eh idare eder
2- iyi
3- lüx

siz eh idare eder dükkan açacaksınız maliyetler düşer elinizdeki makinede fazlasıyla yeter

siz çektiğiniz fotoğraflarda "eh idare eder" seviyesinde kalitede çekerseniz;
mekan da eh idare eder tarzında ise
size verilen parada "eh idare eder" olur

işte mesele bu: attığın taş ile vurduğun kuşa bakacaksınız eğer 5taş atıp 1 kuş vurarsanız iflas bayrağınızı çekmişsiniz demektir.

------------------------
ben sizin yerinizde olsam önce nelerin fotoğraflarını çekeceğimi belirlerdim. sonra bu çekim için gerekli malzemeleri alırdım. ilk başta orta halli makineler alırdım. şu sıralar makineler zaten çok pahalı değil.

basım işini küçük baskılar için shinko tarzı makine(2,5-4 bintl arası), büyük baskılar için bölgedeki labaratuvar ile anlaşırdım.

işyerine iki tane eleman alırdım düğünlere kamera çekimlerine giderdim.

dükkana ufak tefek fotoğrafçılık malzemelrri laır koyar satardım yetmezse sahibinden.com gibi sitelere de ilanlarımı eklerdim.

fotoğrafçılık belgeniz yok ise şirket olarak açardım.(belge yoksa kiralanabiliyor yoksada takmayın)

şirket olarak açarsanız daha güzel olur, masrafı çok olur lakin internetten satışta yapabilirsiniz.

---------------------------------------
tüm bunlar yapılacak ve ilk akla gelen alakalı şeylerdir. yapacağınız iş, mesleğiniz ne yönde olamalı? buna siz karar vereceksiniz. kimi fotoğrafçılar özel çalışır. sadece düğünlere vslere giderler. bir çekim en az 2.500tl den başlar. bunlar özel fotoğrafçılardır.
ama ben dükan açıp her işe bulaşacağım derseniz -ki bunda özgürsünüz- yapabilirsiniz. bu sizin ne denli düşündüğünüzün, ne kadar para koyup uğraşacak olduğunuzla alaklıdır.

bazı insanlar alışverişten haz almaz. işin sanat tarafına ağırlık verir. az öce bahsettiğim özel çekimciler bunlardandı. kafaları genelde rahat olur bunların. ama siz her işe el atarsanız kafanız 1.500 olur


dediğim gibi bu sizin bakış açınızla alakalı. atılan taş vurulan kuş hesabı. insanları ve mesleği gözlemleyin nerde para var nerde açık var bunu bulun. ve kendinize sorun bu işi ben yapabilirmiyim diye. cevabı evet ise ne kadar seiyede başlayacağınızı düşünün;
1- eh idare eder
2- iyi
3- lüx

ve ilerleyin. ayrıca hamam gireceğim ama terlemeyeceğim diye düşünüyorsanız sakın böyle bir hataya düşmeyin.

 

Tarih: 28 Mayıs 2012, 16:39 - İp: 88.***.**4.158
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

buraya kadar gelip yazdık çizdik şu cümleyide ekleyelimde havamız tam olsun


"Gerçekten de bir işin olmazsa olmazları arasında sayılmayan bir çok küçük(!) şey başarısızlıkla başarı arasındaki çizgiyi çiziyor."

 

Tarih: 28 Mayıs 2012, 16:41 - İp: 88.***.**4.158
harpudi
harpudi (üye)
Elazığ / Amatör

Öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim arkadaşlar, lakin bizim buralarda fotoğraf stüdyosu denince düğün sünnet vesikalık foto çekimi v.s... ve ayrıca ufak yollu basımı akla gelir, ben bunu kasdettim. İşi sanata dökme buralarda olmayacak şey dediğiniz daha büyük şehirlerde olabilir. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
Şöyle diyeyim stüdyoda çekimler yapıp ufak yollu bi basım yapmak istiyorum yani büyük boy fotolar hariç büyük boylarıda dediğin gibi dışardan çıkarttırma yöntemi uygularım.
Peki şu belge olayını biraz daha açabilirmisiniz arkadaşlar yani bu belge olmadan ben stüdyo açammam mı? Nasıl nerden alınır bu tam olarak açıklarsanız sevinirim.

Birde ortalama maliyeti ne olur acaba dükkanım hazır ve döşeli sadece malzeme yok neler gerekli onlarına tecrübeli arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim. İşin açıkçası 10.000 lira sermayeyle bu işe ilk kancayı atabilirmiyim. Bide 550D Şimdilik yeter diye düşünüyorum bilmem yanılıyormuyum...

 

Tarih: 28 Mayıs 2012, 17:49 - İp: 88.***.**4.148
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

belge için 2 önemli husus var benim bildiğim.

1- esnaf olacak iseniz esnasf sanatkarlar odasına gidiyorsunuz onlarda size gerekli belgeleri istiyorlar. işte bu istenilen belgelerde ustalık belgesi isteniyor. bu belge yok ise başka bir ustanın ustalık belgesini alabiliyorsun (bu konuyu ben yapmadım ama sanırım böyle oluyordur)

2- belge yok ise fotoğrafçılıkla alakalı limitet şirketi veya buna benzer bir şirket rürü bişey açmanız ile olabiliyor. yani esanaf sanatkalar yerine sanayi ve ticaret gibi bi tanımla olabiliyor.

yani şöyle; abc fotoğrafçılık ltd şti olan isim dükkan tabelasında abc fotoğrafçılık yazar. tek farkı esnaf sanatkaralara kaydolmazsınız ve şirkette yetkiler daha geniştir. tabi masrafta..

diğer sorunuza ben cevap vermek istemiyorum birazcık düşünmeyle halledilebilir malzeme olayı.

 

Tarih: 28 Mayıs 2012, 18:22 - İp: 88.***.**4.158
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ilk mesajımda demiştim özel kişiler var diye. kağıt üzerinde ustalık belgesi alabilmek için 18 yaşını doldurmamaış olmanız gerekiyor ve bu süreç 7 yıl sürüyor.

işte, adam 25 yaşında ve fotoğrafçılık yapmak istiyor. belgeyi bulamayan adam ne yapsın? özel olarak yapıyor bu işi. fatura kesmesi gerekiyorsa sanırım bunu şahıs firması vb. gibi bir yolla hallediyordur yada fatura vermiyordur.

illa dükkan açılacaksa bu iki yoldan başkasını be bilmiyorum. bir serbest muhasebeciye yada tanıdık varsa fotoğrafçıya bir danışın derim.

ama şunu söyleyeyim; yapmak isteyen herkes bi şekilde yapıyor.

 

Tarih: 28 Mayıs 2012, 18:26 - İp: 88.***.**4.158
harpudi
harpudi (üye)
Elazığ / Amatör

Anladım kardeşim biraz sıkıntılı gibi gözüküyor ama oyuna kalkan kol kaldırır, bakalım. Teşekkürler Allah Razı Olsun Araştıracağım...

 

Tarih: 28 Mayıs 2012, 18:45 - İp: 88.***.**4.148
  • 1