celaler
celaler (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Camera Control Pro 2 Vs. Capture One Pro

İncelemenin fotoğraflı metni:


İncelemenin fotoğraflı metni:

Camera Control Pro 2 Vs. Capture One Pro 6
Evet aslında bu yazıyı yazmak için kendime adıma geç kaldım ama yazmak için de acele ettim. Biliyorum biraz karışık oldu. İzah edicem, şöyle ki; bu programları daha once kurdum ve alelacele sildim yani kullanmadım. Esasında Tolga sebep oldu kurmama ama devamını getirmedik. Şimdi kurmam lazım artık, bütün herkes bu şekilde çekiyor diye kıskandım ve kurdum, şimdi de yorum yapmak için acele ediyorum.
Camera Control Pro 2’yi kurdum öncelikle çünkü Nikon’ın resmi yazılımlarından biri ve açıkçası Pro ibaresi beni her zaman gaza getiriyor. Demek ki çok iyi mutlaka kurmalıyım dedirtiyor. Büyük hevesle ‘trial’ versiyonunu kurdum ve kullanmaya başladım. 1,2,3 ve 4ncü kare; hepsi bu mu? Benim düşündüğümle uzaktan yakından alakası yok bu programın. Tek yaptığı nedir biliyor musunuz, sadece deklanşöre bilgisayardan basıyorsunuz. Tamam biraz haksızlık yapıyorum, beyaz ayarı, resim ayarı (picture settings), iso, diyafram, enstantene ve bişeyler bişeyler yani makine üzerindeki tuşlarla -bakın menüdekilerle demiyorum- yapabileceğiniz 3-5 basit hareketi bilgisayardan yapmak dışında hiçbir esprisi yok. Evet asıl amacım görüntüyü ekrana alabilmekti ancak bu basit program bunu daha yapamıyor. Bir saat kadar oynadım programla ve beni kullanım amacı açısından tatmin etmedi ne yalan söyleyim. Maalesef çöp kutusuna gitti program ‘trial’ sürecini tamamlayamadan.

Gelelim diğer programa, adı Capture One Pro 6 yani yine bir PRO ama akıbeti inşallah diğeri gibi olmaz diyorum. Çünkü ciddi zaman alıyor bu denemeler. Ehh biz fotoğrafçıyız bir sürü saçma sapan şeyle uğraşmak varken bu program kurulumu ve incelemeleri ile bu kıymetsiz ‘pardon kıymetli’ zamanımızı harcamamalıyız di mi! Evet kurulum biraz daha ciddi bir süreçten sonra tamamlandı. Aslında elma ile armutu karşılaştırıyormuşum bunu anladım kurulumdan sonra. Camera Control Pro 2, bilgisayar deklanşörü şeklinde çalışıyor. Ancak Capture One Pro 6’nın özelliklerinde sadece biri fotoğraf çekimini yapmak yani bunun dışında çok maharetli bir program. İşi çok kolaylaştırıcı özellikleri var gibi, şimdilik çok derinlere inemedim ancak ilk etapta fotoğraf makinenizi laptop’a bağlayıp çekim yapmak ve çekdiğiniz çimdik kadar görüntüyü laptop’a ne kadarı kıyıp verdiyseniz o ekranda görebilmek harika. Benim ve birçok fotoğrafçının başına geldiğini bildiğim en büyük hezimet, çekimden sonra fotoğraflara bilgisayarda bakmak. ‘aaa bu ipi niye görmedim’, ‘aaa gömlek çıkmış burda’, ‘keşke yan dönmeseymiş’ vb vb… Evet sizde bunları diyorsunuz biliyorum o halde kısa bir deneme yapın bu programla hatta bildiklerinizi de paylaşsanız beni büyük bir yükten kurtamış olursunuz.

Celal ERDOĞDU

Tarih: 13 Mayıs 2011, 13:32 - İp: 88.***.**4.198