_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Bu Nedir Arkadaşlar?

pc'ye sistem geri yükleme yaptım.Heryerde bu çıkıyor.Çıldıracağım.

Tarih: 21 Şubat 2007, 09:47 - İp: 85.***.**3.59
deniz0650
deniz0650 (üye)
Ankara / Firma

ARKADAŞIM ASLINDA BU TÜR SİSTEM GERİ YÜKLEMELER BAZI ESKİ BİLGİLERİNE DÖNMENİ SAĞLIYOR AMA ONDAN SONRA BÖYLE FARKLI İŞLEMLER BUNU DÜZELTSEN BU SEFER BAŞKA BİR YERDEN HATA VERİYOR O YÜZDEN ÖNEMLİ BELGENİ ALDIYSAN MAKİNANA FORMAT ÇEKMENİ TAVSİYE EDERİM.

 

Tarih: 21 Şubat 2007, 14:04 - İp: 88.***.**0.126
_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Format çekmeyi bilsem

 

Tarih: 21 Şubat 2007, 17:12 - İp: 85.***.**3.59
deniz0650
deniz0650 (üye)
Ankara / Firma

Windows KURULUMU

WINDOWS XP CD'Sİ İLE DİSK BÖLÜMLEME – DOSYA SİSTEMİ SEÇİMİ & FORMATLAMA – windows KURULUMU



Bu yazımızda Windows XP CD' si ile hard disk bölümleme, dosya sistemi seçimi (FAT32 / NTFS), format atma ve Windows kurulumundan bahsedeceğiz. Bunları yapabilmemiz için öncelikle bootable yani sistemi CD-ROM' dan başlatabilecek özelliğe sahip Windows XP Professional CD' sine ihtiyacımız olacak.
Önce hard diske kopyalanıp daha sonra buradan CD' ye yazılanlarda eğer özel olarak bootable özellik verilmediyse bu CD ile sistemi başlatamazsınız. Peki, niye başlatılamıyor, bootable ve BIOS ne demek önce onu inceleyelim.
Bilgisayarımızın güç düğmesine ilk dokunduğumuzda BIOS arabirimi ( Basic Input Output System – Temel Giriş - Çıkış Sistemi) devreye girer. BIOS kısaca bilgisayara işletim sistemi (Windows, Linux vs.) yükleninceye kadar olan tüm donanım kontrol, donanım tanıma-haberleşme, donanımın ayarlama ve işletim sistemini başlatmaktan sorumludur. Bilgisayar ilk açıldığında bilgisayara takılı çevre birimleri tanır ve kontrol eder. Mesela RAM veya ekran kartınız takılı değil veya bozuk diyelim BIOS uzun ve kısa seslerden o hataya karşılık gelen özel uyarı ile öterek sizi uyarır. Çok fazla da derine dalmadan hemen BOIS' un işletim sistemini başlatmasından sorumlu olduğu kısmına gelelim. BIOS tüm donanım kontrol ve ayarlamaları vs. görevlerini yaptıktan sonra sıra işletim sistemini başlatmaya gelir. Buna bilgisayarın boot etmesi de denir. BIOS sistemi başlatmak için ayarlanan bir sırayı takip eder. Örneğin ilk önce CD-ROM, sonra 3½ Disket Sürücü (A sonra harddisk gibi. Siz bu öncelik sırasını BIOS ayarlarına girerek değiştirebilirsiniz. BIOS bu sıradaki tüm sürücülerin sadece boot sektörü denen ilk sektöründe açılış bilgisi arar. Açılış bilgisi bulduğu ilk sürücüden sistemi açar. Hiçbir sürücüde açılış bilgisi bulamazsa “No system disk found…” hatası alırsınız.
Boot Sektörü sürücünün ilk sektörüdür ve özeldir. Açılış bilgisi de bu sektöre özel bir şekilde yazılır. Bu açılış bilgisi sistemi başlatacak olan ilk dosyaya yönlendiren bir adres bilgisidir, bu bilgi dosya değildir. Bu nedenle siz yeni hard diskinize tüm Windows' u bire bir kopyalasanız bile bu yeni hard diskinizle sistemi başlatamazsınız. Çünkü yeni hard diskinizin boot sektörüne açılış bilgisi yazılı değildir, bu nedenle BIOS açılış bilgisini bulamadığından sistemi başlatamaz. Bu bilgi dosya kopyalamakla yazılmaz. Bu bilgi Windows kurarken kurulum sırasında özel olarak yazılır. CD-ROM da da durum hard disk ile aynıdır. Eğer Windows CD' nizin boot sektöründe açılış bilgisi yoksa (bootable değilse), BIOS açılış bilgisi bulamaz ve CD' den sistem açılmaz. Nero CD Yazma seçeneklerinde Bootable Data Disk seçeneği bu tip açılış CD' si yapmaya yarar, açılış bilgisini CD' nin boot sektörüne özel olarak yazar.
Bu açılış ile ilgili bilgileri verdikten sonra artık Windows XP CD' si ile sistemin açılışına geçebiliriz. Windows kurulumu vs. yapacağımızdan C: sürücünüzdeki bilgilerinizi yedeklemenizi hatırlatmadan geçmeyelim. Eğer Hard disk bölümleme de yapacaksanız bölümleme sonrası hard diskinizde tüm bilgiler silineceğinden hard diskinizdeki tüm bilgileri yedeklemeniz gerektiğini de hatırlatalım. Hard disk bölümlemeyi Windows ortamında “ Partition Manager ” gibi programlarla da yapabilirsiniz. Biz “FDisk” ile uğraşmadan Windows XP CD' si ile nasıl yapabileceğimize de bakacağız.
Tüm yedeklemeleri yaptıktan sonra format atıp Windows XP kurmaya hazırsanız Windows XP CD' nizi optik sürücünüze takın. Küçük bir hatırlatma da yapalım, Optik sürücünüz, harddiskiniz ile farklı kanaldan anakarta bağlı olması ve DVD-ROM yerine CD-ROM tercih etmeniz kurulum hızını arttıracaktır. Windows Kurulum CD' nizi optik sürücünüze taktıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Sisteminiz harddiskinizden önce CD' nizden açılmıyorsa BIOS ayarlarından:
First Boot Device: CD-ROM veya Optik sürücünüzün Marka ve Modeli

 

Tarih: 22 Şubat 2007, 12:03 - İp: 85.***.**6.210
_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Şimdi bunun hepsini okursam windows kurabilirmiyim?

 

Tarih: 22 Şubat 2007, 12:29 - İp: 88.***.**4.161
deniz0650
deniz0650 (üye)
Ankara / Firma

KURMAYI BİLMEYEN BİRİ İÇİN BU KADAR YAZI ANCAK AÇIKLAYABİLİR.ASLINCA ÇOK BASİT KURMAK AMA BİLMEYEN BİRİNİN ÇÖZÜMÜ UZUN OLABİLİR.YUKARIDA YAZILAN BİLGİYLE HALLEDERSİN.

 

Tarih: 22 Şubat 2007, 12:47 - İp: 85.***.**6.210
_unknown_
_unknown_ (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

Çok saol ama bunu denemem bile büyük risk...

 

Tarih: 22 Şubat 2007, 13:00 - İp: 88.***.**4.161
  • 1