azrael
azrael (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Piller Ve Çeşitleri

Pilleri ve çeşitlerini tanıyalım.Bu forumu baktım ve piller hakkında derli toplu başlık bulamadım.Bu nedenle bu başlık altında yayınlıyorum. (Bu anlatımlar alıntıdır)


PİLLER

Nikel-Kadmiyum Pil (Ni-Cd veya NiCad)

NiCd piller diğer şarj edilebilir pil türlerine daha ucuzdurlar ve 500-1000 defa şarj edilebilirler. NiCd pilleri tam boşalmadan şarj ederseniz pil bunu "anımsar" ve şarj kapasitesini düşürür. Böylece ardarda tam boşalmadan yapılan şarjlar pilin ömrünü kısa sürede tamamlamasına neden olur.
NiCd piller içlerinde çevreye zararlı kimyasal maddeler içerir. Bu yüzden bunları atmak isterseniz bozuk pillerinizi belediyelerin veya satıcıların oluşturduğu geri dönüşüm sistemine bırakmalısınız.

NiCd piller üreticisine göre biraz değişse de genellikle diğer şarj edilebilir pil tiplerine göre çok düşük miktarda enerji depolarlar. Örneğin AA tipinde bir NiCd pil en fazla 900 mAh enerji depolarken, NiMH pillerde bu değer 2500 mAh olabilir. Ni-Cd piller 1,2 voltluk bir potansiyel üretirler ve bunu pilin içindeki enerji bitmesine yakın zamanlara kadar devam ettirebilirler. Voltajın düşük olması bazı elektronik aletlerin çalışmasını engelleyebilir. Tek pil kullanan aletlerde voltajın 1,5 volttan 1,2 volta düşmesi önemli olmayabilir, fakat dört pil kullanılması gerekiyorsa voltaj 6'dan 4,8 volta düşecektir. Ni-Cd pil kullanmak isterseniz bunu da gözönünde bulundurmalısınız. NiCd pillerin güçlerinin düşük olması, bellek etkisine sahip olmaları ve çevreye zararlı etkilerinden ötürü kullanımını tavsiye etmiyoruz.


Nikel-Metal Hidrit Pil (Ni-MH)
Bu tip pillerin yapısı biraz daha karışıktır. İçlerinde titanyum, nikel, kobalt, manganez, aluminyum, vanadyum, zirkonyum, krom ve demir bileşikleri vardır. Bir pil birimi 1,2 volt potansiyel üretir ve enerji depolama kapasitesi oldukça fazladır. NiMH pillerde de bir miktar bellek etkisi vardır. Yani bu pilleri tam boşalmadan şarj ederseniz tam kapasiteyle kullanamazsınız. Fakat böyle bir yarım şarjdan sonra tam boşalmaya izin verirseniz bellek etkisi yok olur. (Belki de bu yüzden bazı NiMH pil üreticileri bellek etkisi olmadığını belirtmektedirler.)

Ni-MH piller uygun koşullarda kullanım durumunda yaklaşık 500 kez şarj edilebilirler. Kış mevsiminde olduğu gibi düşük ısılarda rahatlıkla kullanılabilirler. Özellikle yeni modeller 2400 mAh enerji depolayabilirler. Depoladıkları enerji miktarı yaklaşık eşit olduğu için zorunlu durumlarda şarj edilemeyen pillerle karışık olarak kullanılabililer. Yüksek güçte elektrik verebileceği için fotoğraf makineleri ve oyuncaklar gibi aletlerde kullanılabilirler. Özel bir yokedilme işlemi yoktur, normal çöpe atabilirsiniz.

Dikkat, bu piller kendi kendilerine deşarj olurlar.



Li-Ion Pil (Li-Ion)
Bu pillerde anot karbondan oluşur, katot bir metal oksittir ve elektrolit ise bir organik solvent içinde lityum tuzundan oluşur. Bir Li-Ion pil birimi 3,6 volt potansiyel üretir. Li-Ion piller zamanımızda teknolojik yeniliklerle giderek daha güçlü olarak üretilmektedir. Fotoğraf makinelerinde de giderek daha fazla modelde bu piller tercih edilmektedir. Fotoğraf makinenizi seçerken bu pilleri kullanan modellere öncelik vermenizi öneririz.

Li-Ion piller diğer şarj edilebilir pillere oranla daha güçlüdürler. Şarj edildikten sonra enerjiyi daha uzun süre saklayabilirler ve ağırlıkları da daha azdır. Düşük ısılarda örneğin kışın açık havada diğer pillere göre daha iyi çalışırlar. Bu pillerin diğer bir avantajı da kullanılmadan boşalma hızının yavaş olmasıdır. Li-Ion piller ayda %5 oranında boşalırken, NiMH ve NiCd piller %20-30 oranında boşalır.

Bu pillerin bir çoğunun içerisinde gerilim regulatoru vardır, aşırı akımla şarj etmekten ve aşırı deşarjdan korunmalıdırlar.

Pilinize iyi davranın.


----------------------------------------------------



#azrael' tarafından 06.10.2008 02:40:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 17 Eylül 2006, 03:25 - İp: 85.***.**4.223
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

teşekkürler bilgiler için.

 

Tarih: 26 Ekim 2006, 12:52 - İp: 212.***.**2.178
zduzgun
zduzgun (üye)
Kocaeli / Amatör

Emeğinize sağlık!
böyle yazılara ihtiyacımız var.

 

Tarih: 26 Ekim 2006, 14:04 - İp: 88.***.**1.107
mucteba123
mucteba123 (üye)
Amasya / Stüdyo Fotoğrafçısı

emege saygı

 

Tarih: 6 Ocak 2007, 09:55 - İp: 85.***.**4.68
zaferguner
zaferguner (üye)
İstanbul / Amatör

EİNSTEİN büyük adammış vesselam. evren konusunda şerh koymuş olması onun o asırdaki genel kabul gören tezine bir karşı çıkıştı. ve doğruydu.evren sonsuz değil.aptallık insanla beraber sonsuz. aslında oda sonsuz değil.cümle kendi içinde bir çelişkiyide barındırıyor.

 

Tarih: 29 Mayıs 2007, 20:34 - İp: 88.***.**5.161
  • 1