colmehmet
colmehmet (üye)
Antalya / Meraklı

Neden Raw Dosyası?

bunun cevabını aslında birçok yerde okudum. sonradan düzenleme yapıyoruz, fotoğrafın ham hali vs. benim merak ettiğim her yerde jpg ile raw arasındaki farkı sayarken jpg de oynama yapamazsınız falan diyorlar ama ben jpg dosyasında da oynama yapabiliyorum. office picture manager gibi her pc de bulunan programla renklerde oynama yapılabiliniyor. üstelik çekimlerimi hem raw hem jpg olarak ayarladım hiç bir fark göremedim. ham fotoğraf falan deniyor bunun nesi ham. bu raw konusunda beni biraz daha aydınlatır mısınız? jpg dosyasından asıl farkı nedir?

Tarih: 13 Şubat 2013, 12:27 - İp: 213.***.**2.216
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

RAW1.pdf

 

Tarih: 13 Şubat 2013, 17:45 - İp: 176.***.**0.151
colmehmet
colmehmet (üye)
Antalya / Meraklı

pdf dosyanızı okudum teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için. yazı da raw dosyasını dönüştürmedikten sonra bir işe yaramaz diyor. nasıl yani raw dosyasından çıktı alamıyor muyuz jpege dönüştürünce yine veri kaybı olacak. bu arada 2 fotoğraf çektim jpg ve raw ama bir fark göremedim yine benim asıl merak ettiğim jpg dosyalarında hem makinede olsun hem pc de oynama yapabiliyorum. ama okuduğum bütün yazılarda raw düzeltilebilir jpg düzeltilemez diyor. ama ikiside düzeltiliyor. buradaki fark ne onu merak ediyorum.

#colmehmet' tarafından 14.02.2013 11:57:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Şubat 2013, 11:54 - İp: 176.***.**6.168
colmehmet
colmehmet (üye)
Antalya / Meraklı

eminim yüzyüze olsak böyle cevap veremezdin bana. ben öğrenmek için soru soruyorum çok saçma soruda sorabilirim sonuçta birşeyleri öğrenmek için çabalıyorum burada. lütfen seviyemizi bozmayalım ortamı germeyelim. bu arada googıl amcaya sor demişsin zaten gogıla sora sora kafam karıştı benimde. biri başka bişey yazmış ötekisi başka bişey. ben de burada uzmanlara sorup yardım almak istedim. ama kendim deneye deneye biraz anladım gibi.

 

Tarih: 14 Şubat 2013, 22:15 - İp: 213.***.**0.77
drxx
drxx (üye)
Kars / Amatör

selam dostlar raw konusu geçmişken yaşadığım bir sorun için yardımınıza ihtiyacım var.
çekimlerimi raw ile yaptıktan sonra düzenlemelerini hızlı ve etkili olarak Nikon viewNX2 ile yapıp resmi son haline getiriyorum ancak nikonun programının filtre özelliklerinin ve arşiv kabiliyetinin yetersizliğinden bridge ve photoshop kullanmaya başladım ancak viewNx ile yaptığım düzenlemeleri bridge görmüyor ham halini gösteriyor yaptığım düzenlemeleri neden bridge görmüyor bir türlü çözemedim. sonuçta istediğim hızlıca viewnx ile düzenlediklerimi bridge ile arşivlemek ve hızla ulaşmak bu mümkün mü

 

Tarih: 17 Şubat 2013, 00:08 - İp: 5.***.**7.139
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

@drxx,

RAW dosyasında yapılan değişiklikler özgün dosya üzerine yapılmaz, yani RAW dosyasının içeriği değişmez ama yapılan değişiklikler bir dosyaya kaydedilir, gerektiğinde bunların bazıları veya tümü geri alınabilir. Adobe de dahil çoğu yazılım, bu değişikliklerin .xmp uzantılı ek bir dosyaya kaydedilmesini ve bu dosyadan okunmasını standard olarak kabul ediyor ve .xmp dosyası üzerine/üzerinden işlem yapıyorlar. Nikon yazılımları ise, bu değişiklikleri .nef dosyasının içine gömüyor ve buradan okuyorlar. Nikon bunun tekniğini tam olarak açıklamıyor veya bu teknik makineden makineye modelden modele değişiklik gösterebiliyor diye okumuştum bir yerlerde. Bu nedenle, .xmp standardını benimseyen yazılımlar, RAW dosyası içine gömülmüş bilgileri dikkate almıyorlar, Nikon da, harici .xmp dosyalarından okumayıp yazmamaya direniyor.

 

Tarih: 17 Şubat 2013, 03:07 - İp: 212.***.**4.24
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör

photoshop endüstri standartı olmuş bir programdır. diğer langur lungur programlar mutlaka bigün gelip sizi üzüyor.

olay temelde bu aslında. gerçekler acıdır.

 

Tarih: 17 Şubat 2013, 17:41 - İp: 46.***.**3.80
drxx
drxx (üye)
Kars / Amatör

@ocaklilar ;
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için . viewnx düzeltmelerini bir şekilde okuyup .xmp dosyasına aktarabilirsek sorun kalmayacak gibi ...

 

Tarih: 17 Şubat 2013, 19:34 - İp: 176.***.**6.135
  • 1