feris
feris (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğrafçılık Ve Photoshop

Böyle bir konu açacağımı hiç düşünmezdim.5 yıl dır,bu sektörün içindeyim,bu 5 yıl içinde photoshopta nerdeyse son noktaya geldim.yani öğrenebileceğim bi şey kalmadı yeni bi şeyler çıkmazsa.Ben bu sektörde ücretlendirme mantığını bir türlü anlayamıyorum.bu işe yeni başladığımda yani kalemle rötuşun bitmekte olduğu günlerde bu işi yapanlar iyi para alırdı,bu iş şimdi dijital ortama kaydı fakat ücret olarak tatminkar para veren yerler çok az.aynı zaman da bu işe yeni başlayan arkadaşlarımız piyasayı düşürüyorlar,bu arkadaşları alan yerler genelde işi bilmeyen, fakat para kazanan yerler, işim görülsün yeter diyen cinsinden.bu işe yeni başlayanlar kolay yoldan rötuş u tercih ederler genelde kullanılabilecek efektler bellidir.bu günlerde kpt 6 yaygın.bu rötuş olarak fena değil aslında.BENİM öğrenmek istediğim bu sektörde işveren konumunda olan kişilerden ücretlendirmede kriter nedir.Ben ankarada oturmaktayım, bir vesile ile samsun a gittim ve birkaç fotoğrafçıya uğradım.içlerinden biri bana 600 milyondan 1 milyar a kadar ücret alan olduğunu söyledi, ücretlendirmede kriter kaç tane albüm yaptığı ile ilgili değildi, kriter kaliteli RÖTUŞ VE HEPSİ EN FAZLA 2 ALBUM YAPIYOR GÜNDE.ANKARADA bazı yerler insanları köle gibi çalıştırıp ayrıca doğru dürüst para vermiyorlar.ayrıca bazı yerlerde çalışma ortamıda çok kötü.bu işe yeni başlayan ve bu işte usta olan arkadaşlar günde 5 albüm yapmak zorun da değilsiniz, böyle bi kriter yok.her gün 2 albüm makul bence,
bir de şimdilerde elemanını dinlendirmek için geçici eleman alıp ,kullanıp atıyorlar.yeni başlayan arkadaşlar hiç bir yerde sigortasız çalışmaya başlamayın sonu kötü olur.

Tarih: 2 Eylül 2005, 12:48 - İp: yok
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Kaba olmak istemiyorum ama siz ps. uzmaniveya sanatcisi degilsiniz.

en iyi tanimla size retoucher vaya ps operatoru diyebilirim. buda kotu bir tanimlama, asagilayici bir durum degil. bahsettiginiz yapilan isler rutinlerin disina cikmayan kes yapistir, filtre uygula, retus isleri, yeni evli ciftin arkasina manzari fotografi koyup bide blur filtre atmak herkezin yapabilecegi bir is artik. teknolojinin gelismesiyle artik herkez ortalama bilgisayariyla bu tur islemleri yapabiliyor ve sirf bir insan bu isi meslek edindi diye ben dahil kimse onlara yuksek maas vermez, vermemeli. yapilan bir sanat degil, sadece zanaat ve biraz bilgisi olan adamda evinde kendisi yapabilir. egeryeni baslayan arkadaslarimiz piyasayi dusuruyor diye dusunuyorsaniz sizede ehliyetinizi sormak gerekir.

photoshop konusunda yemis bitirmis arkadaslara tabakta biraktiklari icin google da kisa bir tur oneririm...

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 19:54 - İp: yok
tamerahmet
tamerahmet (üye)
Yurtdışı / Amatör

polaris kimse kendine santcı demiyor kimsede sanat yapıyoruz demiyor bu tur asgılayıcı tavırlarla konusman agırıma gitti kendi adıma konusyorum photoshop sandıgın gibi kes yapsıtırla bitmiyor yapılan resimleri goruyoruz
biraz daha emeğe saygı lutfen herkez sarkı soyluyor onu sorarsan ama kim ne kadar basarılı olabiliyor orası tartısılır istersen sende bi mikrofon al cık sahneye madem herseyi bu kadar basit goruyosun iyi para var sarkıcılıkta.

 

Tarih: 14 Eylül 2005, 21:45 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

arkadaşlar bu her sektörde ve her işte böyledir. İşe yeni başlayanlar her zaman için fiyatları aşağı çekerler. Bu durumda işverene büyük iş düşüyor. gerçekten kaliteli ve yaratıcı iş isteyen parasını veriyor adamı çalıştırıyor. Ama yok bana yeni yetme bir velet yeter diyenlerde ona göre adam çalıştırıyor. Bu biz fotoğrafçılar içinde geçerli. 100 dolarada çekim yapan var, 500'e de 1000'e de çeken var. ama arada her zaman için fark var. KAlite eşittir törkiş lira

bu kadar takmayın bence, hepinize sevgiler saygılar...

 

Tarih: 15 Eylül 2005, 00:11 - İp: yok
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

lutfen kimseyi asagilandigini hissetmesin, alinmasin ama gercek bu. bugun ps.ile yapilan vasat uygulamalarin ogrenilmesi icin gereken surenin, edinilmesi gereken bilgi ve deneyimin piyasa degerini soruyorsaniz, piyasa zaten bu islere hakki olan kiymeti otomatik olarak veriyor, buda bahsettiginiz ucretlerdir. yok eger bu isi yapan insanlar kendilerini eski zaman rotusculari ile karsilastiriyorlarsa buna hic kalkismasinlar, o insanlarin usta cirak iliskisiyle uzun bir deneyim surecinden sonra yetistigini ve herkezin bu iside o zamanlar hakkini vererek yapamadigini bilirler. amaci insanlara ozel gunlerinde cektirdiklere fotolarin bir filtre, biraz efektle daha guzel gozukmesi ve bunu en ucuz sekilde sunmak isteyen fotograf studyolari elbette personel giderlerini belirli sinirlar icinde tutacaktir. bunu photoshop emekcileri muhabbetine cevirmenin anlami yok. zaten benim yazimin ustunde duran ceko nun yazisida herseyi acikliyor. yeni yetme bir cocugun bile kullanimi zorluguna inmis bir programa bel baglamak bu isten ekmek yiyenlerin en buyukhatasi olacaktir. ben photshop'i cok kullanan bir insan olmasamda onla 4.0 versiyonundan beri hasir nesir olurum. hepimiz bu programin nerelerden gelip nelere vardigini goruyoruz. v. 4.0 ps'in stamp tool ile ciltteki bozukluklara rotus atildigi gunlerde harcadiginiz zamanla simdi v.9.0 olan cs2 de harcadiginiz zamani,ve emegi karsilastirirsaniz ne demek istedigimi anlarsiniz.plugin'ler ve diger programlardan bahsetmiyorum bile.

burda yazdiklarimi grafiker ve sanat amacli bu programi kullananlari disinda birakarak yazimi tamamliyorum. cunku bu yazilim onlar icin sadece bir arac. alinanlara veya asagilandigini hisseden arkadaslara diyecegim cok sey yok, cunku sadece dogrulari soylemeye calisiyorum.





#polaris' tarafyndan 15.09.2005 07:23:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Eylül 2005, 03:01 - İp: yok
tamerahmet
tamerahmet (üye)
Yurtdışı / Amatör

Polaris tesekkur ederim yazdıgın cevap için , ayrıca özür dilerim biraz agır cümleler kullanmısım.Öyle veya boyle bu işin kalitesi dusuyor sahsen ben hiç memnun değilim calısmalarımdan arkaya abuk subuk fon atmaktan mumkun oldugunca sade fonlar kulanmaya calısıyorum ama halkında isteklerine cevap vermek lazım işin özeti fotografcılık bitti photo(graphy)shopculuk basladı hayırlısı olsun sonucta önce para sonra zevkimiz için yapıyoruz bu işi yapanların eline eleştirilerenlerin ve ben agzına saglık.

Saygılar.

 

Tarih: 15 Eylül 2005, 13:41 - İp: yok
tamerahmet
tamerahmet (üye)
Yurtdışı / Amatör

yukardaki cümledeki ben kelimesini yanlıslıkla yazmısım özür

 

Tarih: 15 Eylül 2005, 13:43 - İp: yok