kamikkazet
kamikkazet (üye)
İstanbul / Firma

Dönüyoruz Dolaşıyoruz Aynı Konu

Bazı arkadaşlara elimizden geleni yardım yapmaya çalışıyoruz
ancak durum var ki bazı arkadaşlarımız aşa onları küçümsemek büyüksemekle açmadım Konuyu kendimden bahsedeyim.
photoshop 4 4 lük bilmem bilseydim melek olurdum. sözün tabiri bazı arkadaşlarımız bilir ben ondan öğrenirim onun bilmediği olur ben anlatırım kısacası bu bazı arkadaşlar konuyu araştırmadan gelip fotoğrafı gösterip ben bunu nasıl yapabilirim. öncelikle 1990 youtube wikipedia ilgili bir şey yoktu. fotoğrafçı çekerdi ondan bilgi alırdık üstadlar daha iyi bilir katalog çekimi ama youtube vintagedir light suumer effectir youtube açsanız baksanız 15 35 sayfa karşınıza çıkacaktır. Kızdığım nokta şu benim örnek verecem
bir üyemiz fashion fotoğrafı getirir konu açar ben bunu nasıl yapabilirim. arkadaşım sen araştırmadın mı eski yıllarda değiliz hiç photoshopd'an anlamıyorsan halk eğitim ve sertifikada veriyor. 250 tl cüzi bakımından sana 0 dan photoshop öğretir. ilgün sıkılırsınız bursh nedir action pencere gibi diğer derslerde zevkli geçer. konu açın açmayında demiyorum. Hiç kimse yanlış anlamasın harrika Kardeşim sakın sen yanlış anlama seni kırmak sana kastımda yok
her insan hataya düşebilir. link vereceğim fotoğrafçıya gönülden tebrik ederim güzel çalışma


ben demek istiyorum ki konuya açan arkadaşlar dikkat etsin araştırsın bulamadı mı? bize yazsın onu imada bulunmak istedim sadece bazı yöneticilerden isteğim olacak. Forumlara moderatör atanması lazım konuyu kilitleyip taşınması forum tekrar canlanır. Şimdi ben çalışma bulanacağım fazla detayı girmedim örnek eğitim resim yaptım
50 dolarlık 138 adet kıvılcım brush ve hediye olarak 25 adet yanık kağıt psd veriyor.Yaparsınız üsteki vintage resim gibi Son duyurum Bazı arkadaşlar bilerek keyif olsun konu açıyorsa konu kimse cevap vermez.


Tarih: 12 Mart 2014, 15:01 - İp: 85.***.**7.237
mtdem26
mtdem26 (üye)
Eskişehir / Profesyonel Fotoğrafçı

Sondaki cevabım 3 defa nasıl tekrarlandı anlayamadım, kusura bakmayın.

 

Tarih: 26 Haziran 2014, 00:23 - İp: 78.***.**4.163
mtdem26
mtdem26 (üye)
Eskişehir / Profesyonel Fotoğrafçı

Kamikazet, aslını isterseniz, açmış olduğunuz bu başlığa, sizin bu fotoğrafları konu alan anlamda cevap arayışınızdan ziyade, yıllardır bitip tükenmek bilmeyen bir “photoshop” çıkmazına cevap verebilmek amacıyla yazdım.

Sizin “Google translate”den geliyor intibaı veren Türkçenizi tam olarak cevaplayabilmem mümkün değil ise de bu fotoğraflarla ilgili olarak şunları yazabilirim:

- Bir defa bu fotoğraflar üzerinde yapılan işler, fotoğrafı “iyileştirme (enhancement)” veya “geliştirme (developing)” dediğimiz kategorilerde gayretler ihtiva etmiyor. Yani bunların “photography editing” ile bir ilgileri yok.

Konu aldığınız bu fotoğraflar benim yukarıdaki cevaplarımda da geçen ve “masaüstü dizayn” başlığı altında düşünülebilecek olup 1990´larda kalmış yalın imaj işlemleridir. Bunlar, “henüz yolun başında olmanın” veya toyluğun emareleridir. Bugün bunlara kimse dönüp bakmaz (bakmamalıdır da). Basit fırça oyunları, sonu gelmez action´lar, naif degredation´lar vs.

Bunların hepsi de 20 yıl öncede kaldı.

Belki o zamanlar da herhangi bir değerlei yoktu. Fakat “sonradan görmelik” bunun böyle olduğunu anlamayı engelliyordu.

Daha ilk cevabımda yazdığım gibi, internet dev bir okyanus. Burada insanların kendilerini ortaya koymalarına kafayı takmanın anlamı yok. Aksi takdirde, birileri, şu cevaplarıma dahi “kendini reklamlıyor” diyebilir. Ve diyorlar da.

Ben, bir defa daha, bu işlere heveslenen genç veya orta/ileri yaşta insanlara -naçizane- sesleniyorum: Bu iş(photgraphy editing) dev bir alan. Buna ne kadar itimat edilir ise o kadar zaman kazanılmış olunur...


#mtdem26' tarafından 27.06.2014 14:43:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Haziran 2014, 14:42 - İp: 78.***.**6.95
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

Mesut bey benim pek karşı olduğum ingilizce terimleri sıklıkla kullanmanızın sebebi bu alanlarda bolca geçen kavramlar olduğundan olsa gerek. olsun mazeret değil ben yinede karşıyım fotoşop'un kullanım alanı çok genişledi sizinde bildiğiniz gibi bir çok alana hitab eden bi yapısı var mesela benim gibi baskı yayıncılıkla alakalılar farklı kullanır, 3d tasarımcısı farklı, modacısı, web tasarımcısı, fotoğrafçısı, mimarı, cerrahı, ressamı vs. Fotoşopu kendi mesleki alanlarında kullananların bu programda tüm işlevleri ve teknikleriyle %100 yetkin olmaları şart değildir. bahsettiğiniz dev bir alan olan! foto düzenlemeye gelince, takdir edersiniz ki dijital karanlık odada fotoğraf üzerinde yapılabilecek işlemler 3 ana guruba ayrılır

foto ve ham foto düzeltme işlemleri
foto montaj ve manipülasyon işlemleri
renk, filtre ve efekt işlemleri

bu guruplar kendi içindede kısımlara ayrılır fotoğraf düzenleme alanında bunları öğrenmek tecrübe kazanmak bu branşı meslek edinmeyi hedefine koymuş kişi için çok zor iş değildir. sizinde bahsettiğiniz gibi meraklıların yaptığı klişe uygulamaları ayrı tutuyorum mesela actionun asıl görevi fasılalı işlere pratiklik kazandırmak iken bu komut, neyi nasıl yapacağını bilmeyenlerin oyuncağı oldu halbuki onu kullanmak bile temel teknik bilgi ister yoksa; "bu ekşın çalışmıyor, yok olmuyor niye olmuyor" olmaz tabii sen dijital fotoğrafı tanımıyorsunki cmyk rgb dpi lpi nedir bi öğren bakalım. bu türden heveslilerin 2-3 şey öğrenip piyasada iş aramalarına şahit oluyorum komik oluyor
sonuç olarak sizin tabirinizle photography editing'i meslek edinecek arkadaşlar öncelikle dijital fotoğrafı ilgilendiren tüm teknik öğeleri kavramları öğrenmeliler ardından bahsettiğimiz 3 temel guruba sırasıyla çalışacaklar sonrası için sizin kabiliyetleriniz söz konusu oluyor eğer güzel işler çıkaramıyorsanız bu işin program bilmekten ibaret olmadığına tam kanaat getireceksiniz ve enazından kendinize fotoğrafla bu derece haşır neşir olmayan başka iş aramaya başlayacaksınız


#m.levent' tarafından 27.06.2014 17:52:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Haziran 2014, 17:39 - İp: 81.***.**1.46
mtdem26
mtdem26 (üye)
Eskişehir / Profesyonel Fotoğrafçı

Sizleri bilmiyorum fakat ben (photo editing de dahil olmak üzere) derslerimi tamamen "ingilizce" kurulmuş programlarda veriyorum. Bunun sebebi "Türkçe düşmanı" oluşum değildir. Aksine, Türkçenin "yazar"ı biriyim (1988´den beri). Dikkat edilir ise buradaki yazılarım "forum Türkçesi" dahî değildir.

Derslerimde İngilizce program kullanıyor oluşumun sebebi, "Türkçe´nin içine edilmiş olması"dır.

Öyle bir Türkçe ile sadece bu konunun değil, toptan "insan"ın hiçbir birikimini ifade etmek mümkün olamaz (zaten, ifade edilmemesini arzu ettiklerinden içine ettiler. Onlara aklı başında insanlar değil, "geveze ve fakat noktasız / virgülsüz bol sal´lı / sel´li dijital ameleler" gerekiyordu) Bu ve üstelik "sözde" Computer ithalatında !) "becerilmiş" Türkçe, bu dilin bugüne kadar görüp göreceği en perişan halidir.

Kanaatim, taraftar / muhalif olma muhasebesi yerine, "Türkçenin hakettiği / layık olduğu imla"ya ağırlık vermektir (nokta, virgül vs dahil. Biz buna "iki kelimeyi yanyana getirip düzgün cümle kurmak" da deriz). Bu husustaki kararlılığım sadece photo editing ve buna dönük eğitim faslında değil, ders verdiğim DCC (Digital Content Creation)´nin bütün kademelerinde geçerlidir.

"Bilgisayar" kelimesi yerine "computer"ü tercih ediyor oluşum ise tamamen özel bir sebebe yaslanıyor: "Bilgisayar" der iseniz, adına "ebeveyn" denen bir ülke ahalisi, patavatsızca ağzını açar ve size "amcası bizim oğlanın da var bilgisayarı o da yapıyo.. böyle şeyler" gibisinden laflar eder. Kuşkusuz, o 3. dünya / çakçaktaş devri garabetlerinin bu ifadesi, bir birikimi ortaya sermeyi değil, "sizi saf dışı bırakmayı" amaçlamaktadır.

Gerçek şu ki, dünyanın göbeğindeki şu coğrafyada yüzyılları avantadan ve torun / torba imalatı ile geçirmiş bu ahali, "computer"ü asla haketmiyor. Zaten, herşey de ortada. Devlet memurunun önüne büro bilgisayarı (!) kondurmakla veya gelin / damat kpss´cilerinin protakal derilerini adam etmekle olmuyor bu işler...
...................

"Photo / Photography editing" faslında ise son olarak şunları yazıp tamamlayacağım:

Bu alan (!), tıpkı fotoğraf´ın kendisi gibi bir art/science alanıdır (gördüğünüz üzere yine bir yabancı ve fakat büyük bir terim ki, bu yılların nesilleri şöylesine güdük ve buralara güdülmüş bir Türkçe içinden böyle bir terimi bilmez bile).

Bu alan, öyle 3. dünya sonradan görme piyasa raconları ile geçiştirilebilemez. Ben bu ülkede sadece "dekupaj" dedikleri mefhumlar için kitap yazıldığı günleri görmüş biriyim. O bakımdan, computer´e hakettiği değeri veremeyen ve fakat "ondan geçinebileceğini" sananların oldu bittilerine karnım tok.

Bendeniz, alanlarının Murat Bardakçı´sı bir adamım. Torpilli bir TV´min olmaması, herkese açık forumlara yazamayacağım anlamına gelmez. Elbette, herkesin fikirlerini ifade etmek hakkı vardır. Fakat bahis konusu olan, bana hakverilmesi veya tepki gösterilmesi değil, "fotoğraf sanatı"nın ülkedeki hali / halleridir.

Ortadaki / mevcut durumu "iyi" görenler bildikleri gibi devam etmek hak ve hürriyetine elbette sahipler. Fakat ben, bilhassa da benden genç insanlara -her defasında- ortadaki vitrine kolaydan inanmamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bu vitrin onları aldatıyor. Söyleyeceklerim bunlardan ibaret. Herkese kolay gelmesi temennisiyle.

#mtdem26' tarafından 28.06.2014 13:46:19 tarihinde düzenlendi.


#mtdem26' tarafından 28.06.2014 13:57:27 tarihinde düzenlendi.


#mtdem26' tarafından 28.06.2014 13:58:16 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2014, 13:44 - İp: 78.***.**9.184
kamikkazet
kamikkazet (üye)
İstanbul / Firma

mtdem26; Boşver bu saatten sonra kendi kabuğuma çekilme zamanı yoruldum. İster lens değiştirir. İster photoshop'dan color skin yapar. Benim amacım, gerçek yardım isteyen olursa. Seve seve başım üstüne
Hiç bilmemekten daha iyi
İster halk eğitime gitsin. ister özel kurslara ister gider ister gitmez.
Şu hususa bakıyorum. İnsanlara ne kadar, yardımcı olabildiysem. Fotoğraf çekim tekniği, fotoğraf sorunları yada photoshop real yardım faydam dokunduysa ne mutlu diyorum. Amacım öğretebilmek.
Hz. Muhammed (S.A.V) sözünü seviyorum. Bir harf öğretinin 40 yıl kölesi olurum. Öğrenmek güzel birşeydir Bilginin iyisi güzeldir.
mtdem26; Hayırlı ramazanlar dilerim. Ailenizle sevdiklerinize mutluca kalın.


 

Tarih: 28 Haziran 2014, 14:43 - İp: 85.***.**6.211
m.levent
m.levent (üye)
İzmir / Meraklı

mesut bey bilgisayar kullanıp program bilmek artık havalı bişey olarak görülmüyor evet sizin döneminizde öyleydi ama artık öyle değil. bu zımbırtı her eve girdi, onu öğrenmek ve kullanmak çok kolay bir hale geldi. ve gitgide dahada kolay hale geliyor msdosda komut yazarak öğrendiğim sistemle bu gün arasında dağlar var! bu işte program araç gereçtir. bir ressamın kullandığı alet edevatmı önemlidir yoksa onun sanatı ve tecrübesimi? yada bi tamircinin takım taklavat kullanabilmesimi daha önemlidir yoksa bilgi ve tecrübesimi? önceki cevabımdada üzerinde durmuştum. kullandığınız programların çok fazla bi önemi yok, kişi sanatkar ruhlu biri olsun yardım ve destekte almadan azmi ve merakı ile sadece Kendi Kendine Çalışıp Öğrenen biri olarak bu alanda parmak ısırtacak işler dahi çıkarır. bunun yerli yabancı örneği çoktur. söylemek istediğimin özü şudur; fotoğraf düzenleme işi büyük ve zor bi dünya falan değildir tamamen kişilerin liyakatına sanatkarlığına bakar. şunuda ayrıca belirmem gerekirki foto işleme programları, ilgili bazı meslek guruplarının kullanımıyla sınırlı değildir. yeteneği olsun olmasın boş vakitlerini doldurmak isteyen meraklı herkes bir şeyler yapabilir yada bazı şeyleri çevresine öğretebilir kaldıki prof sanatçılar bunlarla ilgilenmezler meslekleri karalanıyor diye de düşünmezler. Kişi sanatıyla öne çıkar, ilgi görür, meşhur olur, marka olur, böyle şeylere takılmaz.

#m.levent' tarafından 28.06.2014 18:07:28 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Haziran 2014, 18:05 - İp: 78.***.**5.74