paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yönetim & Exıf.... Exıf... Exıf.....

Bu konuyu bir daha açmayacağım demiştim ama dayanamadım yine yazıyorum . Hatta çözülmezse arada bir yazmaya devam edeceğim - en azından tatmin edici bir cevap alana kadar yönetimden.

Bugün 4-5 fotoğrafa yorum yazdım - hiç birinin EXIF bilgileri yoktu;yazarken elim kolum bağlı hissettim zira çok basit 1-2 ışık probleminden fazlasına değinemedim .Diyafram/hız/ISO tercihlerinde hatalar olduğundan şüphelendiğim halde. En az bir 5 taneye daha yazacaktım - onları da açınca EXIFsiz olduğunu görünce kafam attı ,vazgeçtim.... Sanırım hepsi de siyah&beyazdı - yani öylesine değil , bir şeyler yaratılmak/gösterilmek istenmiş fotoğraflar ...

Burası fotoğraflara sadece tebrik yazılan bir fotoğraf sitesi midir ?? Değilse , EXIF olmadan EKSIKSIZ teknik yorum yazılabilinir mi ? Sitede şu an EXIFli fotoğrafların %20 'yi geçmediği görüşündeyim . Geçen yıl %50 gibiydi . Bu gidişle seneye %10'ları, %5'leri göreceğiz.

Bu konuda da - kusura bakmasınlar ama - tüm suç yönetimde . EXIFsiz çoğu fotoğraf yeni sayılabilecek üyelere ait ( en çok yorum da onlara gerekiyor ) . Fotoğraf ekleme şartlarında bir dolu maddenin arasında o kadar dikkat çekmeyen şekilde yazılmış ki hiç biri bilmiyor yükleme öncesi küçültmezlerse EXIF bilgilerinin kaybolacağını. Hepsi halbuki yorum/eleştiri istiyor - ilerletmek için kendilerini ...

Çözüm de o kadar kolay ki ....Tüm yabancı sitelerdeki gibi yükleme öncesi küçültmeyi mecbur yapacaksınız - 1024 pixele inmeyen fotoğraf yüklenemeyecek. Sonuçta küçültülerek yüklenen fotoğrafın EXIFi kaybolmuyor .

Bazıları,kullanılan programlar sebebiyle EXIFsiz çıkacak - varsın olsun o kadar . O kişiler zaten o programları kullanabiliyorlarsa çoğu teknik şeyi de biliyorlar demek ,teknik yoruma çok fazla ihtiyaçları yok.

Her konuya çözüm bulan yönetimin , bir fotoğraf sitesinin OLMAZSA OLMAZI sayılabilecek teknik yorumların yapılabilmesine kolaylık sağlamamasına - hatta biraz ileri gideyim - teknik yorum yapılmasına ilgisiz kalarak uygulamasıyla istemeden de ZORLAŞTIRMASINA mana veremiyorum ....Kusura bakılmasın.



Tarih: 9 Haziran 2010, 04:45 - İp: 96.***.**4.180
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

İlginize çok teşekkürler ....

İnsanların sıkılmadan/zora girmeden fotoğraf yükleyebilmelerini öncelik olarak almanızı anlıyorum . Insallah bu yazılım değişikliği de EXIFlerin yüklerken istenmeden silinmesi sorununa çözüm olur ...

Heyecanla sonucu bekliyorum

 

Tarih: 11 Haziran 2010, 23:08 - İp: 96.***.**4.180
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

peki herkes exif vermek zorunda mıdır? gizli kalmasını isteyemez mi? bunun haklı bir gerekçesi olamaz mı? bence saklar saklar, en doğal hakkı.

 

Tarih: 12 Haziran 2010, 00:37 - İp: 78.***.**0.224
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bir haklı gerekçe söyle Bolubeyi - EXIF vermemek/gizlemek için ??

 

Tarih: 12 Haziran 2010, 07:47 - İp: 96.***.**4.180
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Yazılımın güncellenmesi yapılmıştır. Test'de ettim çalışıyor...

Kişi, bilerek/bilmeyerek silmediği sürece sistem tarafından exif silinmeyecektir.

Hatta yeni sürüm bana biraz müdahale etme şansı da veriyor. Şimdilik sadece en alta sitemizin web adresini ekledim. Sanırım kimse itiraz etmeyecektir.

Ayrıca, zaman içinde fotoğrafın üzerine seçmeli fligran da eklenebilir gibi görünüyor.

#fdiker' tarafından 13.06.2010 13:09:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Haziran 2010, 13:05 - İp: 178.***.**9.244
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Güzel haber,
eski fotograflara da fiilgran elkenebilecek mi ?
Tek tek filigranlamak yerine bir grup fotografı filigranlamak mümkün olacak mı ?
uygulama ne zaman başlıyor ?

Kızılcıklar oldu mu ?, selelere doldu mu ?

Net fotograf böyle işte, elini ver, kolunu isteriz :-)

Eline sağlık Fikret, kullanıcı isteklerini her zaman dikkate alırsın zaten.

 

Tarih: 13 Haziran 2010, 17:09 - İp: 78.***.**7.155
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fikret Diker'e gösterdiği duyarlılık için çok çok teşekkürler

EXIF bakma adeti olmayanlar için bir şey farketmeyecekse de, teknik analize meraklı , bir fotoğrafın neden iyi veya kötü çekildiğini araştırıp görmeye çalışan/öğrenmeye çalışanlar için iyi haber .

Yorum yaparken EXIF kullananlara da büyük kolaylık sağlayacak . Isteyenler , bozulmuş görüntü kalitesinin sebebini ararken titreme mi,hatalı fokus mu, diyafram seçimi mi, yüksek ISO mu yoksa PC müdahelesi mi olduğunu tahmin etmek yerine gerçekten bilecek . Pozlama ayarlarından o anki ışık koşullarını,hava durumunu gözünün önüne getirebilecek ; kaç mm'de çektiğine bakıp mesafe/crop oranı/alan derinliği konularında isterse kafa yorabilecek . Manipülasyon olup olmadığını bir iki değere bakarak hemen anlayacak.

Tekrar teşekkürler ....






 

Tarih: 13 Haziran 2010, 22:43 - İp: 96.***.**4.180