paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yönetim & Exıf.... Exıf... Exıf.....

Bu konuyu bir daha açmayacağım demiştim ama dayanamadım yine yazıyorum . Hatta çözülmezse arada bir yazmaya devam edeceğim - en azından tatmin edici bir cevap alana kadar yönetimden.

Bugün 4-5 fotoğrafa yorum yazdım - hiç birinin EXIF bilgileri yoktu;yazarken elim kolum bağlı hissettim zira çok basit 1-2 ışık probleminden fazlasına değinemedim .Diyafram/hız/ISO tercihlerinde hatalar olduğundan şüphelendiğim halde. En az bir 5 taneye daha yazacaktım - onları da açınca EXIFsiz olduğunu görünce kafam attı ,vazgeçtim.... Sanırım hepsi de siyah&beyazdı - yani öylesine değil , bir şeyler yaratılmak/gösterilmek istenmiş fotoğraflar ...

Burası fotoğraflara sadece tebrik yazılan bir fotoğraf sitesi midir ?? Değilse , EXIF olmadan EKSIKSIZ teknik yorum yazılabilinir mi ? Sitede şu an EXIFli fotoğrafların %20 'yi geçmediği görüşündeyim . Geçen yıl %50 gibiydi . Bu gidişle seneye %10'ları, %5'leri göreceğiz.

Bu konuda da - kusura bakmasınlar ama - tüm suç yönetimde . EXIFsiz çoğu fotoğraf yeni sayılabilecek üyelere ait ( en çok yorum da onlara gerekiyor ) . Fotoğraf ekleme şartlarında bir dolu maddenin arasında o kadar dikkat çekmeyen şekilde yazılmış ki hiç biri bilmiyor yükleme öncesi küçültmezlerse EXIF bilgilerinin kaybolacağını. Hepsi halbuki yorum/eleştiri istiyor - ilerletmek için kendilerini ...

Çözüm de o kadar kolay ki ....Tüm yabancı sitelerdeki gibi yükleme öncesi küçültmeyi mecbur yapacaksınız - 1024 pixele inmeyen fotoğraf yüklenemeyecek. Sonuçta küçültülerek yüklenen fotoğrafın EXIFi kaybolmuyor .

Bazıları,kullanılan programlar sebebiyle EXIFsiz çıkacak - varsın olsun o kadar . O kişiler zaten o programları kullanabiliyorlarsa çoğu teknik şeyi de biliyorlar demek ,teknik yoruma çok fazla ihtiyaçları yok.

Her konuya çözüm bulan yönetimin , bir fotoğraf sitesinin OLMAZSA OLMAZI sayılabilecek teknik yorumların yapılabilmesine kolaylık sağlamamasına - hatta biraz ileri gideyim - teknik yorum yapılmasına ilgisiz kalarak uygulamasıyla istemeden de ZORLAŞTIRMASINA mana veremiyorum ....Kusura bakılmasın.



Tarih: 9 Haziran 2010, 04:45 - İp: 96.***.**4.180
bayar28
bayar28 (Objektif)
Balıkesir / Doğa Fotoğrafçısı

sayın peperman bu konunun uzerıne cok dusuyorsunu haksızmısınız hayır haklısınız,

Cokmu zor exif bılgısının gorunmesı hayır ıkı tık ıslem gorunuyor,

Pekı sızce neden gorunmuyor, bır suru ıslemden gecırılıyor fotograf ondanmı gorunmuyor cahıllıgıme bagıslayın,
Bu sıtedekı kadar s-b fotograf dunyada yok ya bız cok ılerledık dunya bızım gerımızde kaldı yada var bır hıkmet yoksa s-b fotograflarda cok oynama yapınca dahamı cabuk kayboluyor hatalarda veya butun fotograflarda cok oynama yapıp onun ıcınmıdır exif bılgısı gorunmez,
Aydınlatırsanız benı sevınırım saygılar......

 

Tarih: 9 Haziran 2010, 18:37 - İp: 188.***.**3.223
eflatunca
eflatunca (üye)
İçel / Amatör

çekim esnasında fotografına hakimiyet sağlayan usta fotografçılarımızın bazıları fotograflarının güvenlikleri açısından exif bilgilerini özellikle siliyor,öyle durumda olan fotografa lafımız yok...

ama özellikle fotografa yeni başlayan benim gibi acemi olanlar için fotografa yapılan teknik yorum için exif şart bence....
lüften bu durumlara ihtiyaç duyanlar için sadece saniyelik bir işlem ile fotograflarını 1024 pixele çeksinler....

çözüm derseniz biz üyelere düşen ; üst banda exifsiz fotograf çıkmama diye başlayabilir adım....
ben üst band havuzuna sadece exifli beğendiğim(=hoca dediklerimin dışındakiler) fotografları atıyorum..

yönetime düşen görev nedir diye sorarsanız ; ayın konusunda özellikle kural olarak geçen maddede exifsiz fotograflar değerlendirilmeye alınmayacak ikazı olduğu halde ayın konusunun başarılı olan fotografı exifsiz idi...böylesi kuralları önemsemeyen bir sitede bu ricanızın pek dikkate alınacağını sanmıyorum.....

onun içindir ki yönetim yerine birazda çeken için fayda sağlayacaklar için exif şarttır....

saygılar...

 

Tarih: 9 Haziran 2010, 19:43 - İp: 85.***.**6.51
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Haklısın,bende zamanında pek çok kere exift exift dedim, tınmadı kimse..

Hep aynı kişilerin kareleri genelde üstbanda çıkıyor dedik ,, gene öyle..Yeni üyelerin fotolarından da seçilip hiç puan almamış olanlarda üste çıksın dedik,,maalesef.

Buna istinaden exiftsiz çokça kareler yüklenmeye devam etmekte hâla..


Bir de milletin yerlisi yabancısı artık deviant vb flicker gibi yerlere daha çokça foto yüklemeye başladı,,bu da bilinsin de..

 

Tarih: 9 Haziran 2010, 20:06 - İp: 85.***.**5.181
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bayar28 , sitenin her yüklenen fotoğrafa ayırdığı belli bir Kb limit var . Fotoğraf 1024 pixelden az olduğu sürece data/exif için ayrılan yer korunuyor ama daha büyük yüklenirse , fotoğraf data için ayrılmış çok küçük alanı da kullanıyor - sonucunda EXIF siliniyor .

Yani müdaheleyle,photoshop ile alakası yok. Çok oynanmış olsa bile EXIF çoğunlukla aynı kalıyor . Sadece nadir bazı programlar EXIFi silebiliyor - anlayışla karşılanabilecek bir durum.

O sebeple çözüm çok kolay - 1024p'ye küçültmeden yükletmezsin , tüm sorun çözülür .

Eflatunca, EXIF silmeyi o amaçla yapan usta var mı bilmiyorum ( güvenlik niye sorun olsun ki - fotoğrafı EXIF'i ile beraber çalsalar ne olur/EXIFsiz çalsalar ne olur ? ) ama o ustanın zaten benim yorumuma ihtiyacı yok . Sitedeki bir çok üstad da ders niteliğindeki fotoğraflarında EXIFi silme gibi bir işlem yapmıyorlar - sayesinde de meraklı olanlar açıp bakıyor pozlama değerlerine .
-------------------------

Fotoğrafçılıkta IŞIK AYARI yani POZLAMA esastır ! İlk olarak pozlamanın nasıl yapıldığı öğrenilir . Kadraj,kompozisyon,altın nokta vs bundan sonra gelir - doğru pozlanmamış bir fotoğrafta bunların önemi olmaz .

O sebeple tüm fotoğraf dergilerinde , ciddi fotoğraf sitelerinde fotoğrafın altında pozlama değerleri yazar . Yeni öğrenenler o bilgilerden bir şeyler kapar . Ustalar , pozlama değerlerine bakıp o anki ışık koşullarını tahmin ederler .

Yeni katılanlar , yorum da yorum diye inliyorlar . Çocukların haberi bile yok EXIF'ten veya EXIFli yükleseler yorumların daha kolay yapabileceğinden .

NF bu konudaki duyarsızlığı ile ciddi fotoğraf sitesi tanımına uymuyor . 1 yıl önce yarıdan fazla olan EXIFli fotoğraf oranının bugünlerde %10-20'lere düşmesinin tek sebebi de yönetimin ilgisizliği ...

edit: Güvenlik kısmı ile yazdıklarımı daha açık hale getirdim







#paperman' tarafından 09.06.2010 22:11:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Haziran 2010, 20:48 - İp: 96.***.**4.180
bayar28
bayar28 (Objektif)
Balıkesir / Doğa Fotoğrafçısı

sayın peperman benımde yuklemıs oldugum fotografların pıxelı yukse 1024 dusuruyorum exif cıkıyor pekı zormu bunu 1024 dusurmek...
bence ugrasmaya degmez......

 

Tarih: 9 Haziran 2010, 21:12 - İp: 188.***.**9.7
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Geçende bir yeni üyenin fotosuna yazmış idim,,exiftiniz de çıkmamış dedim orada ona,,o da özelden sormuş idi,EXİFT nedir bilmiyorum diye..

Şimdi işinde böyle bir boyutu var aslında..Yav piyasadan mak alanların kullanma kılavuzlarında öyle konularda var aslında ama kimse okumuyor , *ne TR olan kitabı, *ne de araştırma olayını..

Evvelden eskiden ehliyet alanların oralarda gezerdim,,%75 80'i de alır çıkardı,,içlerinde daha debriyaj ne, buji ne,, belki komik ama vites ne,,bunları bile bilmeyen adaylar var idi,,ama ehliyetlerini alırlardı,,o da ayrı bir muammadır keza.. Fıkra gibi işte..

Histogram olayını hiç bilmeyenler de var,kelvin olayını da hâla..

 

Tarih: 9 Haziran 2010, 21:29 - İp: 85.***.**5.181
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Fotografların büyük yüklenmesinin yanı sıra başka sorunlar da var.
Photoshop, "save for web" seçeneği oldukça yaygın kullanılıyor. Özel menülere girip, bazı tercihler işaretlenmez ise, "save for web" exif bilgilerini yok ediyor.
Ayrıca Mac kulanımında başka problemler de söz konusu olabiliyor.
Filmli makinelerde ise çekim değerlerini bir kenara yazıp elden girmek lazım.

Kimsenin özellikle exif bilgilerini sildiğini sanmam, neden yapsınlar, hile hurda montaj fotograflar dışında ?
Özellikle silen varsa gerçekten bilmek isterim sebebini, belki gayet geçerli nedenler vardır.

 

Tarih: 10 Haziran 2010, 21:17 - İp: 78.***.**7.155
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

exif konusu neden bu kadar önemli .
yeni öğrenen,destek isteyen açıklama kısmına bile yazıp destek isteyebilir.
"ben bu değerlerde çektim,sizce doğru mu yapmışım" gibi.

exiften bir şey öğrenmek isteyen,mesajla bile sorabilir.

özellikle exif silinmesinin bir faydası yok.
ama işlediğimiz programlar sayesinde farkında olmadan silinen exiflerimiz var..

artık bazı sitelerde bırakın objektifi,makine türü bile sorulmuyor.

çok takılmamak lazım..

galeride exife falan değil,eşe dosta yorum yapılma seviyesini bile aşamadık zaten.

 

Tarih: 10 Haziran 2010, 23:36 - İp: 88.***.**4.54
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kad-ir, merak meselesi ...

Ben gördüğüm fotoğrafı çok beğendiysem açarım bakarım EXIF'e - hangi saatte , hangi pozlama değerleriyle çekmiş diye . O pozlama değeri benim gözümün önünde o anki ışık koşullarını getirir .Hava güneşli miymiş,bulutlu muymuş ,güneş tepede miymiş,yatık mıymış diye . Fotoğraf saatinin sabah 05:00 olduğunu görürsem çekeni ayrı bir takdir ederim .Ustaların fotoğraflarında gördüğüm yüksek ISO değerleri , kullanılabilecek limitler ile ilgili fikir oluşturur . VR lens ile titretmeden ne hızda çekmiş - bakar incelerim . Silueti çekim anında mı gerçekleştirmiş yoksa PC'de mi yapmış ,onu anlarım .

Hatası varsa da hatanın kaynağını yine EXIF'ten bulmaya çalışırım . Gördüğüm gürültü yüksek ISO kaynaklı mıdır yoksa PC müdahelesi sebepli mi - bakarım. Tripod kullanıp kullanmadığını , ayarlarda alt veya üst limitlerde payı olup olmadığını görürüm . Öyle durumlar olur ki ( en az 20 tane sayabilirim ) hatalı gibi gözüken pozlama tercihlerinde EXIF'i açıp görünce başka şansı olmadığını anlar,susarım.

Ama merakın yoksa - doğru ... Hiç bir şey ifade etmez . Sonra tebrik sitesi olduğumuzdan yakınır dururuz.

EXIFlerin kullanılan program tarafından ( veya Mac ) silindiği durumlara sözüm yok . Ben sadece yükleme yapılırken farkında olmadan EXIFlerin kaybolmasına çözüm arıyorum .

Okuduğum tüm fotoğraf dergilerinde fotoğrafların altında pozlama değeri yazılıyor. Bildiğim tüm fotoğraf sitelerinde de en basit haliyle bile olsa pozlama değerleri yer alıyor.


 

Tarih: 11 Haziran 2010, 06:12 - İp: 96.***.**4.180
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Bu sorunun büyük çoğunlukla, fotoğrafın yüklenme esnasında panelde belirtildiği ölçülere getirilmediğinden kaynaklandığını biliyorum/z. Özellikle üye tabanımıza baktığımda (internetteki bir çok platforma göre geniş bir yelpazeye sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim) özellikle fotoğrafa yeni başlayan arkadaşlarımız sitemizde çokçana var. Bu sebeple de, zaten katılımda ürkek davrandığını bildiğim bu kitlenin karşısına "fotoğrafınızın exif'i yok" gibi bi uyarıyla çıkmakta istemediğim için bu sorunu göz ardı etmeyi tercih ettim... Tabiiki, arkadaşlarımızın bahsettiği diğer konularda var. Filmli makine ile çekilen fotoğraflar, kayıt esnasında bilerek/bilmeden kaybedilen bilgiler gibi...


Teşhisimize dönecek olursak, yükleme esnasındaki kaybı çözümleyebilmemiz durumunda sorunun büyük ölçüde ortadan kalkabileceğini düşünüyorum. Sistemde fotoğrafı küçülten yazılımın son sürümü buna olanak veriyor gibi görünüyor. Yazılımın güncellenmesi esnasında olabilecek herhangi bir aksaklıktan dolayı sorun yaşamamak için hafta sonu nisbeten sakin bir saatte yazılımı yükseltmeyi deneyeceğim.

İnşallah soruna çözüm olur.

Saygılarımla

 

Tarih: 11 Haziran 2010, 16:56 - İp: 178.***.**4.166