sahincoban
sahincoban (üye)
Adana / Meraklı

Yabancı İsimler

bir kaç arkadaş yabancı kelimelerden yakınıyordu...

olm
wav

gibi örnekler.. dikkat ettiğim bir konu ise... bazı arkadaşlarımızın sunumlarını ingilizce veya başka dilde yapması.. kendi adıma ingilizce veya başka bir dil bilmiyorum ve bu çalışmalarda sunumun içeriğinin ne olduğunu merak ediyorum. sitenin adı net fotograf türkçe bir site.. lakin çalışmalar ingilizce... neden türkçemiz kullanılmıyor da yabancı dile kayma oluyor.. merak ediyorum... sayggılar

Tarih: 28 Kasım 2006, 12:31 - İp: 88.***.**1.107
useryeah
useryeah (üye)
İstanbul / Amatör

sana katılaraktan şunları sylemek istiyorum;
insanlar ingilizce olunca ilgi çekebileceğini orjinal olacağını düşünürler belki diyenede bak diyebilirsin çünkü bu cümleyi kurarken ilk önce kendimi düşündüm hissettkleri soyledim bence oyle....her zaman kendi dilimize sahip çıkmalıyız die düşünüyorum.

 

Tarih: 15 Aralık 2006, 23:19 - İp: 88.***.**2.134
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Kendi Dil'imizi kullanmak o kadar zor değil. Özenti, hava atma amacıyla Dil'imizi kaybolmaya mahkum ettiğimizi göremiyoruz. Daha kötüsü "farkında değilmiş" gibi davranılması; konuşurken belki yanlış sözcükler gibi yabancı sözcükler de ağızdan kaçabilir ama yazarken farkında olmamak mümkün değil. Üstelik okuyan başka kişilere de kötü örnek oluyoruz, özentinin yaygınlaşmasına yol açıyoruz. Oysa Dil'imizi korumak görevimiz olduğu gibi geliştirmek için çaba göstermeliyiz. Örneğin: Bu sitede fotoğrafçılık terimlerinin karşılıklarını önermek için köşe açılabilir, zamanla yeni ve güzel sözcükler kazandırabiliriz Dil'imize. Kolaycılık ve saptırma olmadan yapılacak böyle bir girişim yararlı olur. Dil konusuyla uğraşanlara veri sağlamış oluruz böylece.

#merson' tarafından 16.12.2006 07:04:13 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Aralık 2006, 07:02 - İp: 85.***.**0.109
cemone
cemone (üye)
İçel / Amatör

Chat sayfalarinda veya sitelerinde yeni neslin kullandigi Turkce karisik ingilizce konusunda bende size katiliyorum. Ama neden ingilizce Fotograf isimleri var (ornegin benim sayfamda) nedeni Bazi arkadaslarimizin yurtdisinda yasayan yabanci dostlarinada ulasmak istemesi. Gunluk yasantimizda konusulan Turkcenin bozulmasina bende karsiyim ama lutfen arkadaslar bu benim gibi arkadaslarin ve benim Turkceyi bozdugumuz veya kabul etmedigimiz veya Turkceyi sevmedigimiz batiya ozendigimiz vs. anlamina gelmiyor. Bunu ayirt etmek gerek diye dusunuyorum. Netfotografin Turkce bir site oldugu burda kesinlikle Ingilizce kullanilmayacagi anlamina gelmez lakin ben yurtdisindan bu siteye baglaninca otomatik olarak bazi linkler ve reklamlarda ingilizce oluyor. (google reklamlari) Ulkemi ve Turkce Ana Dilimi okadar cok severken boyle nitelendirilmek beni uzuyor acikcasi.. Valla kuserim bak..! Saygilarimla..

 

Tarih: 18 Aralık 2006, 11:01 - İp: 196.***.**5.246
pwavfi
pwavfi (üye)
Ankara / Amatör

isteyen istediğini yapsın.TDK ya uyumlu olunacak diye bir zorunluluk yok.

 

Tarih: 22 Aralık 2006, 11:03 - İp: 88.***.**6.136
sahincoban
sahincoban (üye)
Adana / Meraklı

pwafi.. istediğini yapabilirsin arkadaşım.. kimse kısıtlama getirmiyor...

 

Tarih: 22 Aralık 2006, 19:35 - İp: 88.***.**4.15
  • 1