buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Sitedeki Yenilikler Üzerine

Az önce fotoğraflarımı kontrol etmek için kontrol panelini açtım ve sürpiz ; (yabancı forumlarda şaşkınlık sıfatı için wowww derler ya ) , wowwwww


Favori fotoğrafçılarım gibi eksikliği hissedilen şeyler eklenmiş .

Diyar diyar anadolu açılmış, kültüür varlığımız kategorisinin şablonu hazırlanmış.

Şimdi kontrol panelini kurcalıyorum ve epeyce güzel olmuş . Foto öykü de menüde yer alıyor ki demek ki yakında o da açılacak.

Netfoto kabuk değiştiriyor,gelişiyor, güzelleşiyor....

Teşekkürler.

Tarih: 20 Kasım 2007, 18:54 - İp: 88.***.**3.212
gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

yorum kisitlamasi getirmek bence üyelerin sitedeki aktivitisine olumsuz bir karar.
300 fotografa bak ve sadece 10 tanesine yorum yap ve cik git.
yada saatlerce topiclerde geyik yap, istedigin kadar geyige katilabilir ve istersen 300 cevap yazabilirsin.

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 20:27 - İp: 90.***.**7.194
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Gelen mesajlara ve maillere bakılırsa galeriye birde "yardım" menüsü ekleyip genel bilgi vermekte fayda var... Neysee hallederiz...



Kategorilerin düzenlenmesi:
Kontrol paneliyle uğraşırken farkettimki bizim çok daha fazla kategoriye ihtiyacımız var ve de bir fotoğraf aynı anda birden fazla kategoride aynı anda yer alabilmeli. Mevcut 70bin fotoğrafın alt yapısınında değişmesi gerektiğinden bu düzenlemeyi sona bıraktım. Anakategori > Altkategori şeklinde önerilerinizi belirtirseniz çok sevinirim.

örnek:
İnsan > İnsan Manzaraları > Portre > Çocuk
Manzara > Deniz > Gün doğumu/batımı > İlkbahar > Yaz...
.
.
.

Üyelerin yetkilendirilmesi ve yorum sayıları:
Daha önce bi başlıkta "rüştünü ıspatlamış üye" şeklinde bir tanım kullanmıştım, her ne kadar bu "rüştü" "rötuş" olarak algılansada, benim bu sistemde kafamdan geçen mantık kabaca şöyle. Google, siteleri arama sonuçlarına göre listelerken, sitelere verilen bağlantıları referans olarak kullanıyor ve referansı kuvvetli site arama sonuçlarında üst sırada yer alıyor. Kankacılığı bir nebze önlemek için bir birlerine referans olunmasını eksi puan olarak değerlendiriyor. Bu algoritmayla sitelere puan veriyor ve her site puanı ölçüsünde referans olduğu siteye etki edebiliyor. Ben google değilim ama benimde kafamdan geçen mantık yukardaki gibi bir düzenleme.

Daha önce üst şerit için başarısız olmuş bir puan sistemi uygulandı, oradaki başarısızlıktan alınan dersle ve son olarak gelinen noktadan yola çıkarak her üyenin bir şekilde katılımının sağlanarak, fotoğraf ve yorum sahiplerinin bir nevi oylamayla "bu kişiyi bir üst basamakta görmek istiyorum" yada "bu kişi yetersiz, bir alt basamağa düşmeli" şeklinde önerilerin toplanıp. Toplanan öneriler doğrultusunda üyelerin basamaklarının düzenlendiği bir uygulama nasıl olur?

Yetki puanı 1: 10 yorum, 1 fotoğraf ekleyebilme
Yetki puanı 2: 20 yorum, 1 fotoğraf ekleyebilme
Yetki puanı 3: 50 yorum, 1 fotoğraf ekleyebilme (Onay beklemez)
Yetki puanı 4: sınırsız yorum, 2 fotoğraf ekleyebilme, foto öykü oluşturabime. (Onay beklemez)
Yetki puanı 5: sınırsız yorum, 2 fotoğraf ekleyebilme, foto öykü oluşturabilme ve sanal sergi açabilme.

Bu kadar yazdıktan sonra "Olmalı mı?" deyip topu size atayım.

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 20:33 - İp: 88.***.**5.72
gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

yapilan degisikler biraz gec aciklandigindan kafamizda soru isaretleri olusuyor, fikret bey dediginiz sistem cok güzel görünüyor.
belki ilk baslarda sikintilar olabilir ama ileride bu sistem olmazsa olmazlar arasina girecektir.

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 20:46 - İp: 90.***.**7.194
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

topu hemen değerlendirmek lazım
Birincisi ,demokratik bir şekilde ,site şekillenmesindeki yenilikleri fikir ve eleştiri paylaşımına açtığınız için çok teşekkür ederim.
Galiba bu sitenin en çok bu demokratik kişiliğini seviyorum.

1-Kategorilerin daha fazla olması kesinlikle gerekli.Alt olur,ana kategori olur farketmez.
2-yetki derecelendirilmesi konusunu biraz daha açmalısınız.
pek anladığımı söyleyemem.
3-Benim gibi yeni bir üye kesin 1 nci yetkiden başlar.bu da hoşuma gitmez.
4-önerilerim hiç cevaplanmıyor,bundan şikayetçiyim.en az kaç yıllık üye olmam gerekiyor
5-Portfölye kolay erişim butonu talep ediyorum.(4 ncü kez)
6-çok kötü fotolar az da olsa ekleniyor,bu nasıl denetlenecek.bunun onaylanmayanlar galerisi yapılıp ,orada bilgilendirmeler,eleştiriler yapılabilinir.(bence çok faydalı olacaktır)
7-kültürel miras neden az ilgi görüyor,çözemedim.bu gerçekten tartışılmalı.Gerçek bir emek var,ama PS ile her tarafı oynanmış ,en dandik foto kadar bile ilgi görmüyor.
8-diyar diyar Anadolu hakkında bilgi istiyoruz,hemen yazmaya,eklemeye başlayabilirim.
9-Neden herkes belirli kullanıcılara yorum yapıyor..

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 20:57 - İp: 85.***.**4.72
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

benım halim ne olacak 4tane fotografım kaldı gevezelik yapamayacakmıyım

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 21:07 - İp: 88.***.**8.225
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Önce kategori önereyim

Yaban Hayat >Hayvanlar >Kuşlar(son zamanlarda kuş fotoğrafı sayısı arttı) >Evcil Hayvanlar(kedi köpek )

Manzara ; Aslında biraz karışık bu kategori.

Manzara >Doğa fotoğrafı(içinde insan emarsei olmayan doğa fotoğrafı) > Sonbahar, ilkbahar vs. > Deniz > Şehir Manzarası (Örneğin bir Kordon manzarası bu kategoriye dahil) > Panaroma > Dağlar > Duygusal Manzara ( şimdi uydurdum bunu , klasik işte, sararmış yaprklar, kıvrılan yol ve altın noktada bir insan öğesi gibi ) >Gökyüzü(Gökyüzünün büyük yer kapladığı fotoğraflar için )>Gece manzarası >Sualtı fotoğrafçılığı

İnsan (İnsan manzaraları kategorisinin yerine insan desek ) > İnsan manzaraları > Sokak (urban deniyor çoğu yabancı sitede , kent hayatından kesitler) > Potre > Çocuklar (sitede bir çocuk kategorisi var, insanlar genelde kendi çocuklarını ekliyor ) >Kızlar( Şaka )

Belgesel(ayrı bir kategori olmasa bile kesinlikle olmalı böyle bir şey ) >haber fotoğrafı >spor (yoldn geçerken gördüğü kazayı çeken, cep telefonuyla yeni açılan alışveriş merkezini çeken insanların fotoğraflarıyla çöplüğe dönmesi engellenmeli tabi , haber fotoğrafı ciddi iştir

Nesneler > Natürmort>Still Life>Yemek



Kurgu (popüler bir dal ve sitede örneği de çok bence gerekli bir kategori)

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 21:38 - İp: 88.***.**3.212
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

valla oneri cok guzel.
10 yorum olayının yorum kısıtlamak için degilde kademeye gore olması bencede cok buyuk bir artı.
yenı kategoriler,alt kategoriler vs yerleşimi mevcut uyelere ve yenı uyelere bir sekilde anlatılmalı,boylece işlerlik kazandırılmalı.aynı su yukarıdaki acıklama gibi.
-*-
benım korkum bukadar yenılıkten sonra bi beş yıl nadasa yatmasın site
padişahım cok yaşa.
---


kızlar kategorisi olsun ama ust bantta gormek istiyorum yerıne,goz kırp secenegi olsun

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 22:31 - İp: 88.***.**8.225
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Olmalı olmalı ama rüştünü ispatlamış üye işi biraz karışık gibi

her site puanı ölçüsünde referans olduğu siteye etki edebiliyor derken ? Kullanıcıların ilk başta edindikleri bir puan olucak demek olmuyor mu ? İlk puanlar nasıl olacak?

Benim tek korkum fotoğrafı kötü olduğu için değil donanımı kötü olduğu için bazı insanların yeteri kadar puan toplayamaması.

 

Tarih: 22 Kasım 2007, 00:47 - İp: 144.***.**1.29
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

sistemi tam olarak idrak edemedim ; ama bu amansızca gidişe dur demeye çalışan, böylesine güzel bir hobiyi daha güzel bir site ile kullanıcıların icra etmesine çabalayan yönetimi alkışlıyorum...

inşallah daha güzel olacak herşey...

nacizane önerim, galeriye bir de "sahne" kategorisi açılsın...

bir de fotoğrafların onayı konusunda daha titiz davranılsın.böylece daha az ve öz fotoğraflar yüklenir , günlük izlenme adetleri artar fotoğraf başına.sınırlanan yorum sayısı da problem olmaktan kalkar, zaten yapacağımız yorum kadar fotoğraf bulunur o gün için galeride...
sanırım yeni değişikliklerde bu yönde, tekrar tebrikler, iyi çalışmalar...

 

Tarih: 22 Kasım 2007, 03:53 - İp: 88.***.**9.153
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Yetkilendirme kriterlerini, Google örneğini açarak pekiştirmeye çalışayım. Google, arama sonuçlarını listelerken ilgili sitelerin Pagerank puanlarını dikkate alarak listeliyor. Pagerank da, kabaca googlenin geliştirdiği matematiksel bir formül sonucunda elde edilmiş site bazlı puan. Bu matematisel formüldeki en önemli kriter, başka sitelerden ilgili siteye verilen linklerin çokluğu esas alınmış. "Bu siteye bu kadar çok link verildiyse, bu site önemsiz olamaz" diye mantık yürütüyor kısacası. Tabii bu önemide link veren sitenin puanıda çok etkili. Puanı 5 olan bir siteden alınan link(ler), yüzlerce 1 den alınan linkden daha önemli. Google'ında başı "kankacılık"tan yana dertli ve bu sebepten yukardaki kriterlere bazı ayarlar çekmek zorunda kalıyor. Biz google değiliz milyonlarca siteyle uğraşmayacağız. Başarılı bir sistemi örnek alıp, sonuna da insan faktörünü ekleyerek NetfotoRank sistemini kuracaz. Google'ın, Pagerank'ı piyasada "PR" olarak telafuz ediliyor. Bende bu NetfotoRankı bundan sonra "NFR" olarak adlandırayım kimbilir birgün belki çok meşhur olur.

Ben diyorum ki, PR mantığından yola çıkarak bizimde üyelerimizin NFR'leri olsun siteye yeni üye olmuş bir arkadaşın NFRsi 1 olsun eklediği fotoğraf ve yorum permansına göre diğer üyelerin "olumlu" yada "olumsuz" oylarıyla NFRsi artsın yada azalsın. Bu şekilde kaliteli fotoğraf ekleyen, bilgilendirici yorum yazan arkadaşların önünü açalım. Alkışı yorumdan saymayıp, "eline sağlık" yazarak yüzlerce yorum yapmanında önüne geçilmiş olur böylece.

"Gaijinin hali ne olacak..." bilmiyorummm...

"Kültürel Mirasımız neden az ilgi görüyor"un cevabı bence. Rütükün, genellikle magazin programlarının uygunsuz yayınlarına ceza olarak aynı zaman diliminde, bilgilendirici, belgesel tarzı program yayınlama cezası vermesinin ve o programların neredeyse sıfır hit çekmesinin altında gizli. Kabaca biz millet olarak çok sevmiyoruz böyle şeyleri, biz görevimizi yapalımda almak isteyen alır.

Diyar Diyar Anadolu altında Kültürel Miraslarımız ve İl İl Türkiye bölümlerine bilgi girilmesini istedik üyelerimizden. Detaya girmeden önce ilgili bölüm aslında alt yapı olarak çok daha fazla şeyler yapmaya müsait. Örneğin Topraklarımızda yaşayan kuşların, böceklerin... bilgilerinin/fotoğraflarının bulunduğu bölüm monte edilebilir. "Ben .... ile ilgili projeyi üstlenebilirim" diyen arkadaşlar olursa benimle irtibat kurabilirler.

"Kültürel Miraslarımız" kategorisi belli bilgi ve tecrübe gerektirdiği için bu bölümün kontrolünü büyük bir özveriyle sevgili Fatih Demirhan (fdemirhan) üstlendi.

"İl İl Türkiye"de ise, üyelerimizin yaşadığı yerleri tanıtmalarını istedik. Tabii ki bu bölümede eklenen bilgilerin belli kurallar içinde olması gerekiyor. Örneğin: "Canım memleketim benim, seni ben pekçok severim" gibi yazılara izin verilmeyecektir. Yaşadığınız yeri bir başka fotoğraf tutkununa anlatmalısınız. Nasıl gidilir, ne yenir, nerede konaklanır, fotografik açıdan mutlaka görülmeye değer yerleri neresidir... gibi bilgileri paylaşmalısınız.

#fdiker' tarafından 22.11.2007 13:56:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Kasım 2007, 13:54 - İp: 88.***.**3.93