paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Site İşleyişi Hakkında

Çok önemli şeyler değil ama sitenin işleyişi ile ilgili çözemediğim bir kaç durum var . Web sitesi işleyişini bilen birileri açıklarsa merakım giderilmiş olacak .

- Avatarımı 2-3 gün önce değiştirdiğim halde hala aynı . Herhalde bir problem var deyip üzerinde durmuyordum. Sonra dışardayken gelen bir mesaja cepten bakınca gördüm ki avatarım değişmiş . PC'de bakıyorum değişmemiş - cep telefonundan açıp bakıyorum değişmiş

- NF'dan e-mail ile mesajınız var uyarısı geliyor cep telefonuma. Tıklıyor , mesajlara gidiyorum - mesaj filan yok . PC'yi açıyorum bakıyorum mesaj var . Meraktan tekrar cepten girip bakıyorum - yine yok .


Nasıl oluyor bu - mobil cihazlara ayrı bir server mı hizmet ediyor ? Niye bazı durumlarda o server ileride , bazılarında geride oluyor ?

Tarih: 4 Nisan 2011, 01:31 - İp: 96.***.**4.180
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda F5 tuşu vardır. buna basıldığında sitenin bulunduğu servera istek iletilir. serverda bulunan güncel bilgiler görüntülenir. eğer cep telefonunda F5 varsa mutlaka deneyin.

örneğin mesajlara girin. F5 yapın mesajlar sayfası en güncel haliyle serverdan gelecektir.

F5 İLE YENİLE TUŞU FARKLIDIR
internet tarayıcıları önbellekleme kullanır. aynı site içinde gezerken değişen bişeyler olduysa anlık olarak siz onu göremeyebilirsiniz. tarayıcınızdaki YENİLE tuşuna bastığınızda da değişiklik olmayabilir. çünkü yenile butonu servere yeni isteklerde bulunmaz. önbelleği yeniler. o yüzden yenile yerine f5 tuşuna basın.

Not: Piyasada birçok tarayıcı vardır. bu tarayıcıların birde farklı farklı sürümleri vardır. herbiri aynı gibi görünsede detaylarda farklı tepkilerverir.
internet explorer
opera
mozilla firefox
safari
crome

bu tarayıcılardan bazıları yenile tuşuna basınca F5 tuşuna basmış gibi hareket eder. bazıları ise önellekten yeniler. (hafızaya alınmış sayfayı yeniden gösterir)

2. durum
sitenin cacheleme kullanması
yeni teknolojiler sayesinde artık wordpress drupal gibi sitelerde site serverda cacheleme kullanır. tıpkı googlede arama yapıldığında saniyenin onda birinde milyıonlarca sonuç vermesi gibi. mantık şudur;

site belli aralıklarla verileri önbelleğe alır. birisi bunu istediğinde önbellekten çağırır. buda çok aşırı derecede hız artışına sebep olur. kota dostudurda..

not: her site bu özelliği kullanmaz. netfotoda varmı bilmiyorum. yeni açılan bir konu hemen ana sayfaya çıkmamasından dolayı ana sayfada bu yöntemin kullanıldığını tahmin ediyorum. bilmeniz açısından yazdım.

ÖNERİLER
cepten internete giriyorsanız opera tarayıcıyı tavsiye ederim. doğru yapılan her ayar sonrasında F5 yapabilirsiniz.

cep operatörleri önbellekleme yapıyor olabilir belkide o yüzden bazı şeyleri anlık göremeyebiliyorsunuzdur.(sadece tahmin)

 

Tarih: 4 Nisan 2011, 01:56 - İp: 95.***.**7.69
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

geçici bir sorunda olabilir

yada cep telefonunun bir ayarıda bunu yapmış olabilir.

 

Tarih: 4 Nisan 2011, 01:57 - İp: 95.***.**7.69
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

site cacheleme kullanıyorsa yeni ayarı görmek için 5-10 dakika beklemekten başka çareniz yok

 

Tarih: 4 Nisan 2011, 01:59 - İp: 95.***.**7.69
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bir yaşıma daha girdim ... Haklıymışsın Remi ...


Mozilla


Internet Explorer

Demek beni IE'dan açan farklı , Mozilla'dan açan farklı görüyor .

Avatar değişeli 2-3 gün olduğunu belirteyim . Mozilla'da topikler değişirken , avatarımda zaman nasıl donmuş anlamadım .

---------

Cep telefonunda da mesele 1-2 saat değil . Bazen 1 gün o mesaj gözükmüyor .

 

Tarih: 4 Nisan 2011, 02:18 - İp: 96.***.**4.180
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

internet tarayıcılarında gözükmesi birinci faktör
esas ikinci faktör ise cepten girenlerin daha da gecikmeli görmesi


ben her zaman internet tarayıcılarımın şu ayarlarını yaparım;

- geçmişi asla hatırlama
- önbellekteki veriyi tarayıcıyı kapadığımda boşalt
- önbellekleme için çok yer kaplama (firefox 50mb kullanır)

bu gibi gelişmiş ayarlar yine her tarayıcıda farklı olur. ama genelinde bu ayarlar mevcut. onları bulup ayarlamanız gerekiyor.

işin kötü tarafı ne bliyormusunuz, bu ayarları ve bu çalışma sistemlerini çoğu kimse bilmiyor. sadece bilenler yapıyor oda çok az kısım..

cep telefonu olayı bence operatörden kaynaklanıyordur diye tahmin ediyorum.

daha öncede dediğim gibi mesajlara gelip F5 yaparsanız bir ihtimal servere istek iletilir güncel bilgiler alınabilir kanısındayım.

not: kendim cep telefonu kullanmıyorum o yüzden bende böyle bişeyi ilk defa duydum

 

Tarih: 4 Nisan 2011, 02:28 - İp: 95.***.**7.69
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Mozilladayken F5 yaptım - avatarım değişti

Yani bazı bilgiler cache'den ( avatar mesela ) alınırken , topikler alınmıyormuş . Herhalde NF yazılımı bu ayırımı yapıyor.

Mobil olayı ilginç . Çoğu zaman topiklere son eklemeler/sayfalar/son yazanlar "anasayfada" yanlış gözükür . Konuyu tıklayıp açınca , bir bakarım ki gözükenin üstüne 2 kişi daha yazmış . Demek ki orada da bir ayrım var - ana forum sayfası geriden/cache'den geliyor ama topikler güncel ...

 

Tarih: 4 Nisan 2011, 02:53 - İp: 96.***.**4.180
  • 1