shenay
shenay (üye)
Erzurum / Amatör

Kısıtlandım... (biz Kaç Kişiyiz)

site fotoğraf sanıtı ile uğraşanlardan çok, yorum yapanlara "sakşakçı", gizlilik uygulamasını beğenenlere yağdanlık" diyerek birbirlerine felsefe "li"atışanlarla dolmuş... ha bir de şimdi buzluktan çıkanlar var... kendimi bir yere koyamıyorum site içinde. bana yorum yapan birinin fotoğrafını beğenerek yorum yapsam -şakşakçı- olmaktan, sitenin gizlilik uygulamasını beğendiğimi belirtirsem -yağdanlık- olarak adımın önüne sıfat eklenmesinden korkarak ne yorum yapabiliyorum, ne de fotoğraf ekliyebiliyorum... neden burada olduklarının farkında olmayarak atışanları şiddetle kınıyarak, polemikleri kendilerine besin kaynağı ilan eden arkadaşlardan korkarak, site üyelerinden benim durumunda olanlara ne isim takılacağını da merak ederek, fotoğraf ekliyemediğimi ve hatta site içerisinde kımıldayamadığımı belirtmek istiyorum...

not: benim gibi düşünen arkadaşları bu topikte yorum yapıp, düşüncelerini aktarmaya davet ediyorum... biz de varız, bakalım bize ne isim takacaklar???


ek.1: tüm üyelerein tartarak tartışmalı bir platform oluşturabilmeleri, yaş ortalamasını ele alırsak mümkündür...


#shenay' tarafından 29.08.2008 23:22:26 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 28 Ağustos 2008, 13:16 - İp: 88.***.**1.239
pollyteks
pollyteks (Objektif)
Kahramanmaraş / Meraklı

Siz kimsiziniz? birbirimiz kim? Başkası kim?..

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 13:29 - İp: 78.***.**3.141
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

sayın enesakdag,
bu tip cevaplar yüzünden sorun çıkıyor ya.

bölünme olmasın diye bir şeyler söylüyoruz,siz tersini söylüyorsunuz.

lütfen siz de katılmadığınız kısmı yazın.

ayrıca birbirimize hep katılmıyoruz.
site için doğru olan neyse ona katılıyoruz.

üyelik tarihiniz bir ay olmuş,-hoşgelmişsiniz ,ama çok erken bir şekilde genel bir yorum yapmışsınız.

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 13:33 - İp: 88.***.**1.143
e_akdg
e_akdg (üye)
Yurtdışı / Amatör

sevgili kad-ir size katildigimi zaten soylemistim, ama bir gruplasma oldugu da acik..

pollytekse gelince

ben: fotografa yeni baslamis, kendini cesitli yollarla gelistirmeye calisan birisiyim. gelin benim profilime begendiginizi nicin begendiginizi, begenmediginizi nicin begenmediginizi yazin...
alinmam ve asla gocunmam, bilgi nerde ise gider alirim...

yzdiklarim bir suclama degil bir tesbit ve bu tesbiti de kadir cok guzel yapti ama gordugum kadariyla tanimadiginiz, bilmediginiz yeni birilerine yorum pek yapmiyorsunuz

bakin bir teklifte bulundum ve dedimki gizliligi isteyenler ve istemeyenler diye bir secenek konsun fotograf yuklerken
bu sizce kotu birseymi
bu yuzden insanlar birbirlerine giriyor

evet kdir bir ay oldu fotografa baslayali da 4 ay filan oldu ama ben burda gelistigimi hissediyorum.

yorum yazin cekinmeyin bana begenmediginizi en acik kelimelerle yazin lutfen ki bileyim nerde hata yaptigimi, yoksa guzel olmus kelimesi benim icin birsey ifade etmiyor kendime gore guzel bulmasam zaten yuklemezdim o fotografi. ama dersenizki soyle olsa daha guzel olurdu, boyle olsa daha guzel bir kare olurdu, ozaman hiii derim tamam demekki yapmam gereken budur..
saygilarimla

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 13:43 - İp: 84.***.**2.248
e_akdg
e_akdg (üye)
Yurtdışı / Amatör

sayin fdiker,

ben oyle bir link goremiyorum kontrol panelinde...


ya azonce fdikerin yazdigi yazi vardi simdi kayboldu tuhaf...

#enesakdag' tarafından 29.08.2008 13:51:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 13:48 - İp: 84.***.**2.248
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

Öncelikle, görüşlerini belirten arkadaşlara teşekkür etmek isterim. Görüş belirtmenin de bi adabı vardır ve işte o budur...

Uuznca bir yazı olacağa benziyor af ola...

Sitenin başlangıcından bugüne özellikle galeri bölümünün evriminden bahsetmek istiyorum; Bana mail olarak gönderilen fotoğrafların yayınlandığı dönemleri es geçersek başlangıçta galeri bölümünde günlük fotoğraf ekleme kotası yoktu, bir süre sonra "Sarıkız minik buzağıyı emzirirken", "Sarıkız minik buzağıyı sütten kesmedene önce", "Sarıkız minik buzağıyı gezdirirken",... şeklinde fotoğraflar eklenmeye başladı. Akabinde biz, günlük olarak önce 2 sonrada 1 fotoğraf ekleme sınırı getirdik. Galeri giriş sayfamızı, son eklenenlerin değilde, son yorum alanların görüntülendiği şekle çevirdik. Başlangıçta nispeten daha seçme fotoğraflar görüntülendi giriş sayfamızda. Ardından bi yorum patlaması yaşandı, anasayfa akıyordu resmen. Ama yorumların içeriği hep tartışıldı. Hatta, arkadaş toplantılarımızda bile. (Burada birde kucaklama iconu var ama çıkmıyor nedense ) yapar olmuştuk. Akabinde biz, galeri bölümündeki iconları azalttık hatta çok kısa bir süreliğine günlük yorum kotasıda getirdik. Fotoğraf onayları zaman zaman sıkıntı yaratıyordu. "En azından belli bir seviyenin üstünde fotoğraf yükleyen arkadaşların fotoğraflarının onay sürecini beklemesine gerek yok" dedik ve bu yönde bir düzenleme yaptık. Çok geçmeden fotoğraflarına eleştirel yorum yazılmasına tahammülü olmayan arkadaşların varlığını farkettik. Bir dostum/ağabeyimle yaptığımız sohbet esnasında "Fikret'ciğim, benim fotoğraflarım zaten çok fazla yorum almıyor -benim içinde çokta önemli değil- hiç değilse saçma sapan yazılarla uğraşmayayım, 'fotoğrafıma yorum yapılamasın' seçeneği eklersen beni çok mutlu edersin. İzleyen izlesin-bi şeyler alacak varsa da alır zaten" Akabinde; 'fotoğrafıma eleştirel yorum yapılmasın', 'fotoğrafıma eleştirel yorum yapılsın' ve 'fotoğrafıma hiç bir şekilde yorum yapılamasın' şeklinde seçenekler ekledik. Ama, kendini geliştirmeye açık olarak düşündüğümüz 'eleştirel yoruma açık' kitleyede -eğer ödülse- anasayfada görüntülenme ayrıcalığı getirdik.

Pekiiii... Ne oldu da 'gizli'-liğe ihtiyaç duyuldu... Yukarıda bahsettiğim gibi, zaman içinde karşılaştığımız sorunlarla ilgili uyguladığımız çözümleri anlamak istemeyen kişiler başka sorunların ortaya çıkmasına sebep oldu. Biz hiç bir zaman 'fotoğrafa beğeninizi ifade etmeyin' demedik. Ama 'ablacım hastaymışsın çooookkk geçmiş olsun. Özledim be yawwwww', 'canııııımmmmm... yeğenin mi? yerim ben onu', 'of off offfff şahane muhteşem ötesi tam üst bantlık', (Daha hiç bir dik kadraj fotoğraf üst bantta yer almamıştır.) 'sen aslansın-kaplansın senden başkası çekemez bu fotoğrafı', 'seni msn-me ekledim ama hiç açmıyorsun... yoksa beni sevmiyon mu? üÜüüüÜ...' şeklindeki yazıları 'yorum' olarak kabul etmemizi bizden beklemeyin. Ayrıca bu yıkanan-yağlanan fotoğrafların 'eleştiriye açık' olarak yüklenipte x bir üye 'iyi ama Kral çıplak!' dediğinde üzerine çullanılmasını kim izah edebilirki bana... Kimse böyle bir şey yoktu demesin, bende farklı bir nickle deneme yaptım, ağzımın payını aldım... Tahammülünüz yoksa 'eleştirel yorum istemiyorum seçeneğini seçmelisiniz' uyarılarımıza ise mantıklı cevap bile alamadık.

İçeride kangrenleşen bir durum vardı... Çözüm üretilmesi gerekiyordu... Çözümünde site misyonuna uygun olması gerekiyordu... Site misyonu neydi... Fotoğraf... (Bir daha kocaman kocaman yazayım) F O T O Ğ R A F... Fotoğrafı öğrenmek ve o amaçta yol katetmek için bol bol fotoğraf izlemek doğru bir yöntem olduğunu kim inkar edebilir... Yapılan ne... Fotoğraf izlemeye teşfik... Çekenin kim olduğunu 24 saat sonra öğrenirsiniz... Çok önemliyse birde o gözle bakarsın fotoğrafa... Gerçekten bir şeyler alacaksan almışsındır zaten... Yok, 'ben fotoğrafa bakmam, çeken ablam-abim-amcam olması lazım' diyorsanız öncelikle bizim size yapacak bi şeyimiz yok demek - sonrasında maalesef 24 saat bekleyeceksiniz. (Bir başka yöntemse, özelden yada msn'den de link gönderip yorum! talep edilebilir.) Ayrıca yorum! yaparak yorum! alma kaygısı güden arkadaşlara diyecek söz bulamıyorum.

Fotoğrafların puan ile değerlendirilmediği ender sitelerden biri olduğumuzu biliyorum. Kişilere puan/yorum yerine, fotoğraf için bir şeylerin yapılması bana hiçte yanlış görünmüyor.

Daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi. Kim ne derse desin yapılan değişiklik fotoğraf adınadır. Bu platform ile "fotoğraf için dostlukların" sonuna kadar arkasında olduğumuzu ancak "arkadaşlık için fotoğraf"'ın bizim misyonumuz olmadığını belirtmek isterim.

Gizlilik uygulaması şu şekilde revize edilmişti: Eklenen fotoğraf 24 saat, yapılan yorum 12 saat gizli olarak görüntülenecektir. Fotoğraf ve yorumlarıyla sitemizde 2.nci adıma geçmiş (fotoğrafları onaydan geçmeyen yaklaşık 300-350 kişi) arkadaşlar. Galeri bölümü > Kontrol paneli sekmesinden "Fotoğraf ve yorumları gizli olarak görmek istemiyorum" linkine tıklayarak. Gizli seçeneğini kaldırabilirler.

Gizlilik seçeneği iptalini ayrımcılık olarak görmek isteyen kişilerde çıkacaktır, çevrelerine bakmalarını tavsiye ederim. Hayatımızın her bölümünde (okul, iş,...) aşamalar olduğunu unutmayalım... Kendini gerçekten amatör gören ve bu sevdada ilerlemek isteyen arkadaşlar için, aşamaların hedef olması dileğiyle.

Saygı ve sevgilerimle

#fdiker' tarafından 29.08.2008 13:58:54 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 13:51 - İp: 78.***.**7.66
pollyteks
pollyteks (Objektif)
Kahramanmaraş / Meraklı



#pollyteks' tarafından 29.08.2008 17:03:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 13:53 - İp: 88.***.**9.118
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

Sevgili kad-ir'in yazdıklarını baştan sona titizlikle okudum bence herkesin kad-ir in yazdığı yazıları okuması gereki herşeyi apaçık şeklide anlatmış..

Şimdiye kadar okuduğum en doğru yazı...

teşekkürler kad-ir inşallah okurlar senin yazdıklarını özellikle...

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 13:56 - İp: 78.***.**7.133
eskidost
eskidost (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

süper bi topik bi mısır patlatıp geliyorum zevkle izliyorum sizi...

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 14:00 - İp: 85.***.**1.181
shenay
shenay (üye)
Erzurum / Amatör

sevgili fikret bey,
değişmeye ve gelişmeye açık bir site olduğunu çok iyi anlatmışsınız...bu kadar yoğun bir üye populasyonuna sahip bir sitenin sahibi olarak sizden, her üyenin ihtiyacına göre düzeltmeler yapmanız tabiki beklenemez, gerçek anlamda açıklayıcı olan açıklamanız için çok teşekkür ediyorum...

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 14:06 - İp: 88.***.**9.103
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

Sevgili fdiker olay anlattıklarınızdan ibaret ama burada yazılanları üç-beş kişi okuyor geri kalan yine galeride yapacağını yapıyor zaten.

Ne bileyim bu kadar güzel dille anlatıldı. 1 haftadır da anlatılıyor bu uygulama ama o anlatılanlar hiç ama hiç okunmamış..

En basitidinde fotoğraf gizli değil drniliyor apaydınlık duruyor deniliyor galeride birisi çıkıp fotoğrafımızda gizlilik kalksın diye yorum yazıyor kendince tepkisini gösteriyor burada anlatılanlarda hiç oluyor...

İnşallah herkes okur zorda olsa..

Galeri kadar önemli forum bölümü inşallah bir gün keşfedilir...


#arifuzumcu' tarafından 29.08.2008 14:07:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 29 Ağustos 2008, 14:06 - İp: 78.***.**7.133