teosss
teosss (üye)
İstanbul / Amatör

İlgisiz Kullanıcı Sorunsalı...

Fotoğraf çekme konusunda son derece amatörüm. Netfotograf.com, bu alanda benim ilk gözağrım, ki ilk gözağrım ile kalmayarak daimi yoldaşım olacak belliki.. Ancak! Siteye yüklediğim fotoğraflara bakarsanız, ne kadar az yorum geldiğini göreceksiniz. Son derece özen gösterdiğim, kadrajına, ışığına, vs'sine dikkat ettiğim fotoğraflarım hiç yorum almamakta. Kaldı ki, diğer kullanıcıların fotoğraflarına kayıtsız kalan, yorum yapmayan biri değilim.

Bu alanda çok yeni biri olarak, sadece fotoğraflarımın iyi olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorum ben bu site içinde. Kötüyse kötü denmeli ki, ben yanlışlarımı düzeltebilmeliyim. Ancak hiç yorum gelmemesi, beni çıkmaza sokuyor...

Sözün özü, fotoğrafların, daha fazla görüntülenmesi ve eleştiri alabilmesi için ne yapmak gerekir?

Bu konu ile ilgili, ustaların tavsiyelerini öğrenmek isterim... Saygılarımla...

Teo


#teomio_jr' tarafından 18.08.2009 15:29:04 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Ağustos 2009, 03:10 - İp: 94.***.**9.6
yasinusta
yasinusta (üye)
Kocaeli / Amatör

Fotoğraf yüklerken ince eleyip sık dokuyun öncelikle.

Kendimden bazı rakamlar vermek istiyorum,

40.576

- fotoğraf makinemle çektiğim fotoğraf sayısı. %20'si kardeşime (ve arkadaşlarına) ait

~25.000

- bilgisayarımda kayıtlı olan (RAW+JPEG) fotoğraf sayısı. Henüz tümünü ayıklamak için vaktim olmadı. Ayıklandıktan sonra bu sayının 10.000'in altına ineceğine eminim.

~ 1.500

- düzenlemek üzere ayırdığım fotoğraf sayısı. Aynı şekilde bunlara da eklenecek (henüz incelemediğim) bir çok fotoğraf olacak ve sayı 3.000'i geçebilir.

~ 100

- intenette paylaştığım fotoğraf sayısı. Bazı fotoğrafları birden fazla sitede paylaştım, toplam paylaşım sayısı ~180.

Ve işte benim için asıl sayı ~200 (K:\FOTO\_Masaüstü klasörünün içeriği). Çünkü bu 200 fotoğraf, ayıklandı, üzerinde ufak düzenlemeler yapıldı ve masaüstü çözünürlüğümde kaydedildi (ayrı bir klasörde asıl ve son halinin TIFF'larıyla birlikte). Son üç aydır da masaüstüme 1'er dk. arayla konuk oluyorlar. Ve aralarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

Bu üç aydır yüklediğim tüm fotoğraflar da bu ~200 fotoğraf arasından ELENEREK paylaşılıyor. Bu klasöre giremeyen bir fotoğraf paylaşım hakkı elde edemiyor.

Bu uzun sayılabilecek yolculuk sebebiyle günde ancak 2-3 fotoğraf düzenleyip özel birliğime ekleyebiliyorum. Bazen gına geliyor ve 5-10 gün fotoğraflarıma bakmıyorum bile ya da bilgisayar başında uyuklayabiliyorum.

Son söz, netfotoğraf ve fotokritik gibi fotoğraf siteleri için farklı, panoramio için farklı, yerel siteler için farklı kıstaslarım var (ortak fotoğraflar da olmuyor değil). Çünkü her biri farklı kitlelere hitap ediyor.

Buradan çıkarılabilecek en önemli sonuç :

- makinemin perde ömrü bitmek üzere

+ sabır en büyük erdemdir.

 

Tarih: 19 Ağustos 2009, 18:55 - İp: 88.***.**4.85
teosss
teosss (üye)
İstanbul / Amatör

Yasin bey, çok teşekkür ediyorum değerli tavsiyeleriniz için... Belki kısa, belki uzun, ama o kadar çok şey anlattı ki mesajınız... Teşekkür ediyorum tekrar..!

Sayın last hope, demişsiniz ki, "galerinizde, özensiz ve sıradan fotoğraflardan başka birşey görmedim...

Size de teşekkür ediyorum, yeni bir kullanıcıya verdiğiniz bu özel destek için...

İstisnasız herkes, fotoğraf çekerken, kendi bilgisi, kendi tekniği ölçüsünde özen gösterir yaptığı işe... Bunu unutmamanızı dilerim... Teknik anlamda, az, ya da birçok eksik olabilir, benim, ya da bir başkasının fotoğraflarında... Fakat bu, teknik anlamda eleştiri ile düzelebilir... Galeriye gider, fotoğrafa tıklar ve teknik anlamdaki arayışınızı, eksik gördüğünüz yerleri belirtirsiniz. Karşınızdaki insanın bu alanda gelişmesini destekliyorsanız bunu yapmalısınız. Ancak galeriye şöyle bir bakıp, forumda, "özensiz, sıradan" derseniz, bu karşı tarafı yalnızca rencide eder... Ben bu sitede hep birbirine, yeni kullanıcılara destek olan insanlar gördüm, tanıdım. Lakin, sizin bu tavrınız, sitede ilk kez karşılaştığım bir durum...

Ben yalnızca sizden bana birşey katmanızı bekliyorum...

Saygılarımla...

Teo


#teomio_jr' tarafından 22.08.2009 13:21:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Ağustos 2009, 05:37 - İp: 94.***.**9.6
optimist35
optimist35 (üye)
İzmir / Amatör

Ben söylemek istediğinizi anladım aslında yorum alarak kendi eksikliklerinizi görmek birileri sayesinde... ve de çok haklısıız tabiki gelişmek için birilerinin fikirleri size ışık tutmalı...

Ama ben bazı şeylere katılmıyorum bu sitede mesela yorum yaz yorum al gibi... olmamalı böyle

birilerinin "kral çıplak" demekten ne kadar cok korktuklarının farkındayım bazı kişlerin fotoğraflarının altında okuduğum yorumlar beni çıldırtıyor başka biri tanımadıkları biri o fotoğrafı çekse gene aynı yorumu alır mı ve de üst banta çıkar mı acaba... yani yoruma hiç takılmayın ve fotoğrafa yorum yapmaktan da çekinmeyin hissettiğiniz sürece gelişeceksiniz

Size kendimce şöyle bir öneride bulunabilirim çok fotoğraf bakın her yorumu okuyun bakış açınız fotoğrafı algılayışınız mutlaka gelişecektir... benim teknik konularda kesinlikle bilgim yok ama anlamaya çalışıyorum sizinde inanıyorum ki bu sekilde istedikleriniz olacak...

Ve son olarak inandığınız her fotoğrafı yükleyin görsel zenginliği teknik kusursuzluğu olmasa dahi yeter ki önce siz o ateşe inanın...

 

Tarih: 31 Ağustos 2009, 16:29 - İp: 78.***.**8.230
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Şöyle bir olayda var, fotoğraf galerisi sayfasında son yorum yazılmış 21 fotoğraf varsa, bu kareler orada gözüktüğü için ve sürekli değişik kişilerden yorum yazısı almak suretiyle fotoğrafın oradan aşağıya kayıp gitmemesi mümkün olmuyor..

Buna sebeb, diğer evvel yüklenmiş karelerede bakılma şansı az oluyor gün içinde de yüklenmiş olsa bile.

Bir fotoğraf ilk on (10) yorum almış olduktan sonra bir daha ana galeriye çıkmaması gerek, istediği kadar o kare fazla fazla yorum alsada..Arkadan gelecek başka yeni değişik veya sizin yüklediğiniz fotoğrafta ana galeride gözükmüş olabilir muhtemelen,o kare eğride olsa doğru da olsa müsfi menfi birkaç yorum alır belki,, bu da sitede ana galeri için yapılacak ufak bir sistem değişikliği nedeniyle mümkün olur..,, derim ben de..


 

Tarih: 6 Ekim 2010, 07:20 - İp: 88.***.**9.157
olubitkabuu
olubitkabuu (üye)
İstanbul / Amatör

Biliyorum bu konunun tarihi geçeli çok olmuş ama yorum yazmadan duramayacağım.

Bence fotoğrafının kötü olduğuna dair eleştirel yorum almak kadar hiç yorum almamak da bir eleştiridir. Burdaki fotoğraflar sanat için çekilmişler ve bazı fotoğraflar her ne kadar o amaçla çekilmiş olsa da amacına ulaşamayabiliyor. Bir hatıra fotoğrafıdan öteye geçemiyor. Dolayısıyla insanlar yorum yapma gereği duymuyor.

Başka bir açıdan bakacak olursak tahmin ediyorum ki sitedeki sistem , bir fotoğraf ne kadar çok izlenirse, yorum alırsa favorilere eklenirse o kadar ön sayfada kalır ilkesine göre işliyor. Dolayısıyla ne kadar çok ön sayfada kalırsanız o kadar yorum alırsınız, ne kadar yorum alırsanız o kadar ön sayfada kalırsınız. Emin değilim tabi, bu deviantart.com'da tecrübe ettiğim bir sistemdi.
Bunun anlamı ne kadar popülerseniz o ivmeniz de o kadar yüksek olur.

Ben de acemiyim, ben de gelişmek istiyorum, ben de takdir görerek mutlu olmak istiyorum. Ama bu benim hobim olduğu için, uzmanlaşmam ve zaman ayırmam gereken başka bir mesleğim olduğu için profilimden de anlayacağınız üzere forum gezip yorum almamış ya da güzel fotoğraflar çekememişim. Ama bu fotoğraf sanatını sevmediğim gelişmek istemediğim anlamına gelmez.

Bir konuda henüz profesyonel olmamış,öğrenci diye nitelendirilebilecek herkesin ihtiyacıdır takdir edilmek. Örnek verecek olursak; Matematik öğretmenim de Türkçe öğretmenim gibi aferin deseydi belki LGS de daha yüksek puanım olurdu. Belli ki matematik profesörü değildim ama gelişme gösterip göstermediğimi anlayacak kapasitede olmadığım için birinin bunu takdir ederek ya da eleştirerek ifade etmesi lazımdı.
Bazen boşa kürek çekip çekmediğini anlamak istiyor insan kısacası. Emeklerinin boşa gittiği duygusu yeni başlayanlar için her zaman tehlikelidir. Her an yeteneğim yok diye o işi bırakabilir. KEndini ispatlamış insanlar için yorum/eleştiri istemek tabiki ego tatmini için olacaktır ama yukarda belirttiğim nedenlerden dolayı konuyu açan insanı "egon için yorum istiyorsun" diye suçlamayı yanlış buluyorum.

#olubitkabuu' tarafından 24.11.2010 17:01:04 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Kasım 2010, 09:08 - İp: 78.***.**4.150
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Efenim şöyle bir husus velhasıl artık , burası için demiyorum,, genel anlamda..
*sosyal paylaşım siteleri çoğaldı, biride herkesin günlük kullandığı feys mesela, oradan eşine dostuna bak foto ekledim yorum yazsan ya vakası yapılmıyor değil hani..Yapılıyor veya dediğiniz gibi favori arkadaşlık nikliler eklendimi, böyle sonuçların olması devam eder ne yazıkki..

Rutin foto gezilerinde birebir bu hususlar konuşuluyor, orada zamana ışığa göre kişiye lensi ile portre de çektiriliyor,makro da, pan da,ters ışıkta,gece elle pozlama,uzun pozlama vs. memnun olup kalanlar çokça, ki gelişiyorlar uygulayarak..(sen ne kadar gidersen git foto kurslarına) Yerinde detonesiz alıp vermek daha iyi.
Arada bir kullanım kılavuzunu açıp okumak da faydalı,çeken açısından..O kitap süs diye kutuya konulup verilmiyor zati..

Nasıl bir ünlü (eski duayen) restaurantın sahibi çok iyi leziz sunumlarının yapmasını bilse de , gene de kendi yapmaz keza müessesesine mutlaka en iyi ustasını alıp çalıştırır,gösterir öğretir, gelene gidene o lezzeti aynen sunar, ticaret sıfatında..



 

Tarih: 24 Kasım 2010, 15:28 - İp: 88.***.**8.230