mkoc
mkoc (üye)
Konya / Amatör

Fotoğrafa Yorum

Birgün içerisinde oldukça çok fotoğraf eklenmektedir. Bu fotoğraflardan bazıları sanatsal ya da görsel güzellik taşımadıkları halde çeken kişinin kişisel gelişimine katkı sağlamak açısından yorumlanmaktadır. Yorum sonrasında bu fotoğraf son yorum alma sıralamasında en başa gelmektedir. Bu tip fotoğraflara yapılan yorumlarda bir sekme konduğu takdirde yorumu genelde yada özelde yayınla seçenekleri konabilir. Özelde yayınlanan yorum fotoğrafın altında yer alır ama fotoğrafı ana sayfaya taşıyamaz. Genel yayınla seçildiği takdirde fotoğraf hem yorum alır hemde anasayfada yayınlanarak görsel tat verir diye düşünmekteyimdir. Teknik açıdan mümkünmüdür?

Tarih: 31 Mart 2011, 02:10 - İp: 88.***.**7.185
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

tabirimi mazur gorun, gudik yorumların yuzde 95 i zaten eş dost kayırma, kendine yorum ayırma amaclı yapıldıgından, hepsi ozele yayınla ibaresiyle yayınlanacaktır.
(ki geri donusu olsun)
teoride iyi uygulamada kotu bir fikir diye dusunuyorm.

 

Tarih: 31 Mart 2011, 02:51 - İp: 88.***.**8.140
mkoc
mkoc (üye)
Konya / Amatör

Bazı yorumlar sadece muhabbet türünden oluyor. Bazıları ise cep telefonu ile çektiği fotoyu yüklüyor. Hadi o yüklüyorda yorum yapanda bunu ana sayfaya taşıyor. Örnek :

Fotodaşımın yorumu çok güzel ona bir eyavvalah..
Hemde seyir halinde ve 57 şaheser bir araba tek kapı makbuldür
Daha güzel fotoğraflarını bekleriz..

yorum tarihi 31 mart 2011 fotoğrafın eklenme tarihi 14.ekim 2008

Bu tür şeylerin önüne geçmek için yapılan yorum özeldemi geneldemi yayınlansın seçeneği olsun. Tüm yorumlar fotoğrafın altında yer alacaktır.

Saygılarımla



http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=294423

#mkoc' tarafından 31.03.2011 08:42:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Mart 2011, 08:11 - İp: 88.***.**4.246
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

Pardon ama, siz sadece güzel fotograflara mı yorum yapıyorsunuz ?
Eğer öyleyse, sizde de hata var demektir bu.

İyi zaten iyi, yapıyoruz yorumumuzu tebrik ediyoruz falan.
Peki, kötü fotograf nasıl düzelecek yorum yapılmazsa.

Ne demiş arkadaş ?

birincisi cep telefonu ile sitede resim görüntülenmesine izin yok... ikincisi yorum yapılamaması uyarısı yanıp söner... üçüncüsü daha iyi olucak buna eminim.... dördüncüsü bu süper ötesi Chevy'e bi pan çalışması çokk yakışırdı doğrusu...

Diğer arkadaş ne demiş...

Fotodaşımın yorumu çok güzel ona bir eyavvalah.. Hemde seyir halinde ve 57 şaheser bir araba tek kapı makbuldür Daha güzel fotoğraflarını bekleriz..


Bu yorumların nesi yanlış ? Anasayfaya sadece iyi fotograflar çıkacaksa, ona ayrı bir düzenleme getirilir sorun ortadan kalkar.

Yönetim onaylamış, girmiş galeriye. müspet menfi yorum alabilir.

- özel yorum yapmak istiyorsanız, özelden mesaj atın. kim uğraşır onunla da bilmem.

- Sekmeler var, "son eklenen""son yorum alan" ...
Tercihinize göre sıralayın, görmek istemiyorsanız.

kusura bakmayın, teoride de ,pratikte de uygulanabilir değil bence.

 

Tarih: 31 Mart 2011, 17:10 - İp: 78.***.**4.43
mkoc
mkoc (üye)
Konya / Amatör

Yes Sör Yes . Dur bir dinlen ve soluk al :D
Biz kişi gelişmesin demiyoruz.Yapılan tüm yorumlar bu özelliğe dahil edilecektir. Eğer yüklenen fotoğraflar gerçekten bir emek içeriyor ve gelişmesi gereken noktalar var ise bu yorumu yapan kişi özel yada genel yorum sekmesiyle yorumu anasayfaya yada özelinden cevaplar. Bugün bu sitede yer alan birçok insan bir dünya masraf yapıp donanımlar alıyor amaç iyiyi elde etmek. ( Bir kuş fotoğrafçısı 25.000 tl ye sigma 300-800 mm objektif alıyor. )
Hepimizin elindeki bir cep telefonu en az 5 megapiksel. Akşama kadar uçan kuşu kaçan fareyi çekip getirip yükleyelim. Bu fotoğraflarada kişisel gelişim için yorumlar yapılsın.Sizce anlamı olurmu?
Bende bir amatör olarak sezarın hakkını sezara verin diyorum. Kimsenin hakkı arada kaynamasın. Emek veren uğraşan insanların fotoğrafları yorumlansın. Yorum yapan kişide bu fotoğrafın anasayfaya taşınmasında tercih hakkı olsun.

Sitenin kesin kuralı cep telefonu fotoğrafları yüklenmesin diyor. Yönetim gözden kaçırmış olabilir.

 

Tarih: 31 Mart 2011, 18:27 - İp: 88.***.**4.246
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Bence yorum alanlar sayfasına "acemi işi" fotoğrafların çıkmasında sakınca yok. Hatta az bile çıkıyor.

 

Tarih: 1 Nisan 2011, 01:51 - İp: 78.***.**1.200
mkoc
mkoc (üye)
Konya / Amatör

Sevgili Çağıl Kardeşim

Acemi işi fotoğrafların az çıktığı konusunda ortak fikirdeyiz. Fakat emeksiz acemi işlerine karşıyım. Çok basit bir şey söylüyorum. Fotoğrafa yapılan yorum katkı sağlayacak bir yorumsa ve kare yorumu hak ediyorsa yorumu yapan kişiye bir seçenek sunuyoruz. Yaptığın yorum bu fotoğrafı anasayfaya taşısınmı taşımasınmı?

Emek harcamış ortaya birşey çıkarmaya çalışmış insanların hakları yenmesin diyorum.

Bir fotoğraf yüklenmiş ;
Gerçekten emek vermiş çeken kişi sende buna yorum yazınca anasayfaya gelsin. Fakat başka bir fotoğrafta trenle giderken cep telefonundan çekilmiş. Şimdi siz bu kişiye uyarı yorumu yazınca buda ana sayfaya geliyor.

Burda yapılması gereken yaptığım yorum özeldemi geneldemi yayınlasın sekmesi tercihi olması yönünde. Sizi uyarınızı yapar özelde yayınlansın derseniz. Yorum fotoğrafın altında yer alır ama o fotoğrafı anasayfaya taşımaz.

Amaç kişisel gelişimi katkı sağlamak ve hak edene hakkını vermektir diyorum.

Saygılarımla rica ederim.

 

Tarih: 1 Nisan 2011, 09:48 - İp: 88.***.**5.69
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

mkoc zaten anlasamadıgımız noktada bu.
uyarı yorumu dediginiz sey eleştirel yorumdur.
fotograf altında asıl olması gerekende bu. ve fotografta zaten o eleştirel yorumu almak için bu sitede. o fotografın altındaki yorumları yazanlar zaten ozelden paylas demez, o fotografın altına "arkadasım cep telefonuyla cekilmiş fotograf eklemek yasak" yazanda özelden yayınlamamalı ki baskaları da gorsun..

tekrarlarsak
eleştirel yorum aldıktan sonra anasayfaya cıkması, baskalarınında (eger fotografı acar ve altındaki yorumlarıokurlarsa) bu uyarıyı gormesi demektir.
sadece elinize saglık türü yorumlara gelirsek, bu yorumları yapanlar, cıkıp ozelde yayınlansın secenegini işaretlemez, cunku o zaman bir geri donus olmaz kendi fotograflarına (durum bundan ibaret dogruya dogru)
yani sizin sisteminiz, anasayfaya sadece "eline saglık,aferin" tarzı yorumların cıkmasına neden olur.
zaten eleştiri yapanlar (3-5 kişi) ozelden yayınlamayı secerse tabi.
sonuc olarak anlamsız bir uygulama olur. ve ne fotografcıya ne yorumalrı okuyanlara hiçbir katkısı olmaz.
************************************

fotograf izleyenlerin tembelligi (sadece ana sayfaya cıkan fotograflara yorum yazılması) fotografcının sucu degil. yorum alan anasayfaya cıkmalı.

aynı sekilde fotograf onayı sırasında gozden kacmıs bir fotograf olması yonetimin problemidir. yonetimin kucuk hatalarının sorumlusu da fotografcı degildir.

hırsızın hiçmi sucu yok; (teşbihte hata olmaz) site kurallarını okumadan fotograf yukleyen adam da fotografının silinmesine laf etmeyecek


***********
ana sayfayı guzelleştirmenin yolu, onay asamasında dikkat, fotografcı ozeleştirisi ve yorumcuların bu işi ciddiye almasıyla olur

 

Tarih: 1 Nisan 2011, 10:54 - İp: 88.***.**8.140
kydonia
kydonia (Objektif)
İzmir / Amatör

Ganjin'in son cümlesini yazmayı planlıyordum ben de, onun yazdıklarını okumadan önce.

Elbette bir de fotoğraf yüklediğinde üye, o fotoğrafın daha dikkat verilerek onaylanması. Ancak burada hergün yaklaşık 200 fotoğraftan bahsediyoruz. Bu kolay değil, biliyorum. Aslında fotoğraf yüklemesi için onay gerektirmeyen üyelerin fotoğrafları da denetlense keşke zaman zaman. İnsanlar bazen anlamsız fotoğraflar yükleyebiliyor

Ben sizin sıkıntınızı anlıyorum az çok. Sizin asıl derdiniz olur olmaz, kalitesiz, emeksiz fotoğrafların tam da Ganjin'in dediği sebeplerden ötürü aşırı sayıda yorum alıp ana sayfadan inmemesi. Ancak burada yapılan bir çok tartışmada bunun önüne geçilemeyeceği defalarca kabul edildi.

O yüzden bunlara takılıp da fotoğraf izlemekten, paylaşmaktan, yorumlamaktan alacağımız zevki kaçırmamak lazım derim ben.

Ben bir öneri yapmıştım, sitenin ana sayfasında yönetimin seçeceği günün iyi fotoğrafları (aslında dünün) yer alsın. Son yorum sırasına, son yüklenme sırasına, son görüntülenme sırasına göre seçenekler olsun(ki zaten bu var) isteyenelr istedikleri gibi görüntülesinler diye. Şimdikinden farkı ana sayfanın son yorum alma sırasına göre olmaması ve her gün oturup bir önceki günün en güzel 21 fotoğrafını yönetimin seçmesi.

Ancak bu önerimden vazgeçtim, çok anlamlı olmadığını düşündüm çünkü oturup geniş düşününce. Birincisi, yine ganjin'in dediği gibi insanların tembelliğinden sadece son yorum alanlar listesinde görülen fotoğrafları yorumlamaları gibi bu sefer en iyi 21 fotoğrafı tebrik mesajlarıyla boğacaklar
İkincisi, yönetim oturup bu kadar zaman harcayamaz fotoğraf seçmek için. Bunu beklemek haksızlık olur.

eleştiriler ile insanlar kendilerini geliştiriyor, o yüzden eleştiriler önemli hem o kişi, hem de o fotoğrafın sayfaya taşınmasıyla o yorumu gören başkaları için.

 

Tarih: 1 Nisan 2011, 12:13 - İp: 81.***.**6.87
mkoc
mkoc (üye)
Konya / Amatör

Sevgili kydonia

Bunları elemek için alternatif fikirler oluşturmak gerekmektedir. Amaç en iyiye ulaşmaksa bir takım fikirlerde bulunmak ve bunları tartışmak orta yolu bulmada yardımcı olur.
Örnek 1 :
Fotoğraf Sayısı : 11
Yaptığı Yorum : 1095

Fotoğraf anasayfada

Örnek 2 :
Başarılı birisi ve güzel çekimlere sahip

Fotoğraf Sayısı : 239
Yaptığı Yorum : 4106

yorumları sadece " TEBRİKLER "
Fotoğraf anasayfada çıkıyor. Peki çeken insana katkısı nedir?
Örnek 3 :

Yazdığın yoruma ait olan kare...

fotoğraf adına bir şey göremedim açıkçası. Daha bir kaç gü önce üst bantta fotoğrafı çıkan biri için olabildiğine sıradan olmuş bu fotoğraf. Beğenen arkadaşların da neyi beğendiğini merak etmekle birlikte asıl ne anlatmaya çalıştığınızı merak ettim.
saygılar...

Bu fotoğrafı beğendim diye yazanlar bu fotoğrafı saatlerce ana sayfada tuttular. İşte bu fotoğrafa yapılan yorum genel seçmesi seçilirse anasayfaya gelsin. Ama sadece laf olsun diye yazılıyorsa özelde desin o karenin altında yorum yerini alırken fotoğraf anasayfaya gelmesin...

 

Tarih: 2 Nisan 2011, 01:40 - İp: 88.***.**5.69
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

ben mehmet koç'un demek istediğini iyi algıladım.

anasayfaya acemi fotoları çıksın ama çok gereksiz ve kötü fotoğraflar sohbet uğruna veya başka bir sebepten anasayfaya çıkıyor.

hiç olmazsa bunların bu kadar fazla çıkması, bir nebze olsun engellensin diye bir öneri sunmuş.

bilinçli yorum yazan kişiler, bu uygulamayı doğru kullanabilir.
bu kişi sayısı fazla olmasa da..

zaten NF tasarımı yenileniyor, bir süre sonra biter.
galeri sayfası ve sistemi de biraz değişecek.

en iyisi patron ne yapacak onu beklemek lazım
onu gördükten sonra öneriler olursa paylaşılır.

şu anki NF tarihe karşışacak, boşuna bu kadar yazıyorsunuz arkadaşlar

 

Tarih: 2 Nisan 2011, 01:51 - İp: 94.***.**0.26