gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

Calinti Fotograflara Karsi Öneriler

sevgili netfoto üyeleri, son zamanlarda calinti fotograf furyasi aldi basini gidiyor. Calinti fotograflara karsi ne gibi önlemler alabiriz. Fikirlerinizin cözüme götüreceginden simdiden eminim.

#gencmenn' tarafından 15.06.2007 23:41:47 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Haziran 2007, 23:40 - İp: 90.***.**7.111
zaferseckinler
zaferseckinler (üye)
Bolu / Stüdyo Fotoğrafçısı



#zaferdeniz' tarafından 30.07.2007 14:56:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Haziran 2007, 23:58 - İp: 88.***.**7.113
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Benim önerim ise şu andaki çalıntı fotoğraf verebileceklere karşı değil de yeni katılacak üyelere yani sitenin geleceğine yönelik.

Üye olurken burada kendimizin olmayan bir fotoğrafı yayınlamanın çok ciddi sonuçlar doyurabileceği üye olurken üstüne basa basa belirtilmeli,gerekirse yeni üye olanlara bu konuda hatırlatıcı otomatik mesaj atılmalı.İşin vehamatini anlayamayan bence bu çalıntılara neden olan kesimin yarısı.Böylece onları engellemiş oluruz,işin doğrusunu bilirler.

Diğer yarı kesim bizi takmayacak olanlara ise diyecek birşeyim yok.Tespit edilmesi zor.Dedektifler seçilerek şüphelilerin portfolyarına bakılması fena fikir değil ama bu işi gönüllü kim yapmak ister ki ?

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 00:08 - İp: 85.***.**0.20
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

konuyu acmıssın gencer,umarım ıyı fıkırlerın cıkacagı yararlı bir topic olur..
zaferdenizin tavsıyeleri dikkate alınabılır..

bende ınsallah yarın bır ıkı sey yazıcam..gelen onerileride degerlendirebilrim hem boylece

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 00:17 - İp: 88.***.**0.48
zafertekin
zafertekin (üye)
Ankara / Amatör

merhabalar
önlem alınamaz gibi geliyor bana
Bence en kolay aldanan insanlar namuslu olanlardır her zaman, karşısındakini de kendi gibi görmesinden.
siteye usta bir fotoğrafcı üye olupda potansiyel hırsız gözü ile bakılmış olacagını düşünmesi işten bile değil yoruma kapatılan kareler için bu tür önlemler bana yanlış geldi.
hırsızlık yapanları gözden geçirin
fotoğrafları beğenilmeyen ,yoruma değer bir kare yükleyemeyen insanlar;
bazılarıda hırsa kapılmış olanlar ve kendi ile beraber üye olmuş fakat başarılı olanları kıskananlar.
birde bana son üç fotoğrafı yükleyen arkadaşın sanki daha öncede aynı olaydan üyeliği silinmiş gibi geldi
bu arkadaşların burada olmasının bize bir yararıda oluyor oda ,ilginç ustaların karelerini görmüş oluyoruz. ufkumuz açılıyor.
Şuana kadar çalınmış ve bu siteye yüklenmiş tüm fotoğrafları yoruma kapanmış vaziyette "Çalıntı fotoğraf"kategorisinde sergileyerek hırsızların hem unutulmamasını hemde caydırıcı olmasını için aklından geçirenlere bu sitenin bunları yemediğini ,yakaladığını göstermiş oluruz.Değerli görüşlerinize sunarım.

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 14:54 - İp: 88.***.**5.133
zaferseckinler
zaferseckinler (üye)
Bolu / Stüdyo Fotoğrafçısı



#zaferdeniz' tarafından 30.07.2007 14:57:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 17:01 - İp: 88.***.**7.117
keratin
keratin (Objektif)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Bilmiyorum sizin de dikkatinizi çekti mi?Çalıntı fotoğraf yükleyen üyeler fotoğrafın açıklamalar bölümünde kendilerini bir nebze de olsa ele veriyor.Çok gereksiz ayrıntılı açıklamalar görüyorum çoğunlukla bu fotoğrafların açıklamalar bölümlerinde.Akılları sıra fotoğrafı kendilerinin çektiğini bize yutturacaklar ya...Açıklamanın bini bir para."Kütahya Afyon karayolunun bilmem kaçıncı kilometresi,saat bilmem kaç..."ya da "Sabaha karşı uykum kaçmıştı da şöyle bir dolaşırken çektim..." ya da "Bu fotoğrafları 3 yıl önce 11 li bir seri olarak çektim..."(Adam çalacağı fotoğrafın sayısını bile planlamış valla)ya da eniştemlere misafirliğe gitmiştik bu onların çocuğu(valla billahi)çok güzel pozlar veriyordu....vs.vs.vs Böyle bir açıklamayı neden başka bir üye kendi fotoğrafına yapmıyor?Diğer fotoğraflar da da ayrıntılı açıklamalar oluyor bazan ama böylesi değil.Bence bu minarenin kılıfı tarzı açıklamalar bile fotoğrafa şüphe ile yaklaşılmasına bence yetiyor.Birazcık psikolojiden anlıyorsak eğer.
Yukarıda yazdıklarımı bir giriş olarak yazdım.Tabii ki bunların önlemlerle ilgisi yok.
Önlemlerin püf noktası bence exif bilgilerinde yatıyor.Ben kendi yüklediğim fotoğrafları inceledim.Digital çalışma olarak bir kaç fotoğrafın birleşiminden oluşanları bile en azından oluşturulduğu yazılımı ve gününü gösteriyor. Ben hatırlıyorum ki bir çok çalıntı fotoda çekildiği fotoğraf makinesi bile ayrıntısız.Canon,Nikon gibi geçiştirilmiş.Belki editörlerin çok fazla vakit almıyacak ufak tefek ayrıntılara endekslenmesi bile bir bariyer olabilir.
Ne kadar önlem alınırsa alınsın bu tip sakat psikoloji sahibi insanların kafalarını bu tip şeylere yormaya devam edip alınan bir çok önlemi aşabileceklerini de unutmamak gerek.

 

Tarih: 16 Haziran 2007, 23:01 - İp: 88.***.**7.223
zeliş66
zeliş66 (üye)
Trabzon / Meraklı

Hırsızlık ne dinle, ne rezilliklerin duyurulması tehditi ile, nede rica minnetle önlenememiştir.
ZaferTekin bey'in önerdiği gibi, bu kişilerin çalıntı fotoğrafları yakalandığında o fotoğraf yada fotoğrafları ile 3 gün boyunca çalıntı fotoğraflar ve yayımlayanlar başlığında sergilenmeleri uygun olur gibi geliyor.

Belli kritere sahip eski üyeler pretesto ve eleştiri ve yorum yapabilsin ve tıklayan herkesde bunkarı okuyabilsin .Ancak ciddi ve eski ustalardan bu yorumlar yapılmalı, Yeni olanlar, taşkınlık ve eleştiri sınırını aşabileceği sebebiyle yorum yapma yetkisine kapalı olmalıdır. Adam olana bu rezillik yeter bence.

Ve o kişiler farklı isimle de tekrar siteye üye olmaya cesaret edemezler diye düşünüyorum.

Yoksa para ödülü olmayan, aslında tamamen zevk ve arkadaşlığı,ortak paylaşımı kapsayan bu sitede ne işleri var ki.
Yalan söyleyen, önce kenini kandırmaktadır.Kendini kandıracak kadar zayıf olan, özgüveni eksik insanların ayıklanarak teşhir edilmesi ve ip numarasıkayet alınarak, siteye yeni katılması engellenmelidir.
Kaliteli ve dürüstlükle çekilmiş fotolarda görüşmek üzere hoşçakalın...

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 00:07 - İp: 88.***.**4.69
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

gec cevap olacak gencer kusura bakma..site bugunlerde durgun ama benımde bırazcık işim vardı..
oncelikle hırsızlık yapan birinin teshir edilmesi tekrar yapmasını engellemiyor bunu bılıyoruz..bu yakaladıklarımızın bazıları bence aynı kişiler..
hatta uzun sure aramızda olan ve yeni yakalananlar bile oldu..
yapılacak seylerin basında siteye uye olmanın,fotograf eklemenin,yorum yapmanın vs. daha farklı kriterlere gore yapılması olabilir..
acık konusayım kimse uye olurken uyelik sozlesmesi vs gibi seyleri okumaz.uye olmayıda gecelim fotograf eklerken eklenecek fotografların kriterlerini bile okumuyoruz..bu yuzden bırsuru tarih atılmış,yanlıs pozlanmış,dikey yerine yatay eklenmiş,hatta eklenememiş gorunmeyen fotograflar var galeride..
fotograf eklerken makina ozelliklerinin tam girilmesi saglanabilir,exif bilgisi gorunmeyecek sekilde fotograf eklenmesinin onune gecilebilir..mesela butun fotografların 800*600 boyutunda olması saglanabilir,dıger cozunurukte fotograflar kabul olunmaz vs..
kişinin kendini tanımladıgı kısma kendini ifade edecek,fotograf hakkındaki dusuncelerini anlatacak seyler yazılması soylenebilir (gerci fotograf calan bu sozleride calabilir)
kişinin kayıt bilgileri uye olurken bu soylediklerim dogrultusunda degerlendirilip,ardından onaylanabilir.
kişiye calıntı fotograf yuklemesi durumunda hakkında yasal yaptırım uygulanabilecegi vs gibi uyarılar yapılabilir..hatta cokda itici olmayan bir grafıkle anasayfanın bir kosesinde dikkat cekici olarak bulundurulabilir..

hırsızlık yapan kişilerin butun galerilerinin vede fotograflarının ,avatarının ve kişisel bilgilerinin tamamen kilitlenmesi ve ozel bir bolumde surekli sergilenmesi saglanabilir..tabi bunlara tuh be boyundan posundan utan pis herif gibi yorumlar gelecektir bu caydırıcı olabilecegi gibi tetikleyicide olabilir..oyuzden bu tip fotografların bir sure sonra mesela bir hafta yorum kapatılması,bir ay sonundada silinmesi saglanabilir..
(bu gibi bir seyın sakıncası kişilerin calıntı fotografı gunluk normal bir olay olarak benimsemesine neden olabilir..kişiler sırf sacma sapan bir espri olsun diye yakalanmak için fotograf ekleyebilir,tabi sahte uyelikleriyle,aynı sekilde sitede surekli bir şüphe yaratacagı içinde huzuru bozabilir,guzel bir fotografa kesin calmış şerefsiz yaklasımıyla bakanlar,sonucta fotografcılıktan ve siteden soguyacaklardır.)

bunlar sadece farazi dusuncelerim..bazısı mantıklı gelebilir bazısı gelmez..istedigimiz bu tip fikirlerin burada dile getirilip,yapılabilecek birşey bulunmasına onayak olunması ve aslında sitenin calıntı fotografa tepki gostermesinin saglanmasıdır..ayrıca calıntı fotograf herzaman olacaktır ama bunu olmadan once engellemeye calısmak yada azaltmaya calısmak için ugrasmalıyız..


bunu normal birşey gibi gormek en buyuk sorun,yada caldıysa ne olmuş caldıysa eklediyse,bizde internetten fotograf indirip kaydediyoruz diyorsa insanlar,bunu aynı sey sanıyorlarsa eger bu cok buyuk bir yanlış..ve dusunce yapısı olarak enaz hırız kadar hastalıklı olduklarını dusunuyorum..

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 01:52 - İp: 88.***.**3.192
msuermarta
msuermarta (üye)
Manisa / Meraklı

değerli arkadaşım gencer..
böyle faydalı bir konu açtığın için öncelikle sana çok teşekkür ediyorum.
birkaç gündür nete giremememden dolayı biraz geçte olsa bu konuya dahil olup fikirlerimi söylemek istiyorum.
öncelikle hırsızlığın hiçbir şeklinin affedilemez olduğunu düşünüyorum.
sonuçta o fotoğrafları çalarak yayınlayanlar eğer sitelerdeki fotolarımızı elde edebilseler bizimde fotolarımızı çalıp başka sitelerde yayınlama terbiyesizliğini yapabilirler.
bundan dolayı bu konuya hiçbir şekilde duyarsız kalmamalıyız.
hepimiz fotoğraf çekmek için emk harcıyoruz.bazen malzeme bulmakta zorluk çekiyoruz. bazen bulduğumuz malzemeyle saatlerimizi geçiyoruz düzgün bir çekim için.
şahsen ben 2 tane takım elbisemi çöpe atmak üzereyim. okul yollarında tarlalarda sürünerek çektiğim fotoğrafların sizler tarafından beğenilmesi güzel yorumlar alması bana bütün sıkıntıları unutturup mutlu olmamı sağlıyor.
ama böyle adilikleri duydukça o verdiğim emekler aklıma geliyor ve bu adiliği haketmediğimi düşünüyorum.
bende zafer beyin çalıntı fotoğraf kategorisi düşüncesine tamamen katılıyorum. hırsızlık yapanlar deşifre edilmeli.
belki biraz akılları başına gelir. gerçi bu işi yapabilecek cesarette olanların utanma duygusuna sahip olduklarını düşünmüyorum.

hepinize saygılarımı sunuyorum değerli arkadaşlar......

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 08:58 - İp: 88.***.**5.157
logy
logy (Üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Selam Arkadaşlar; Öncelikle Gencmenn çok güzel bir konu açmışsın teşekürederim...

Çalıntı fotoğraflarla emek hırsızlığı yapanlara karşı duruşumuzu birlik beraberliğimiz bozmamamız oldukça güzel...
Zafer Denizin önerisi güzel ama Zafer Tekininde dediği gibi gerçek üstadlara haksızlık yaparız...

Zafer Tekin Abinin önerisine sıcak bakıyorum ve nasıl yaparız tam olarak bilmiyorum ama IP. numaralarını tespit edebilirsek yada daha fazlasını banlama yada kitleme yapabiliriz gibi geiliyor bana...

Sevgi ve Saygılarımla...

 

Tarih: 18 Haziran 2007, 10:16 - İp: 85.***.**4.196