eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

Yeni Objektifin Kalibrasyon Durumu?

çoğu zaman Sigma lenslerde yaşanan "kötü örnek/kopya", yani kalibrasyona ihtiyaç durumu diğer markalarda da az da olsa yaşanır diyorlar. sebebi üreticilerin kalite kontrolde dikkatsiz olmaları. peki yeni lens alırken problemli olan bir lensi kısaca nasıl anlarız? basit şekilde problem olup olmadığına nasıl bakabiliriz?

Tarih: 5 Mayıs 2008, 00:04 - İp: 81.***.**7.8
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

hiç bilen yok mu yau?

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 23:32 - İp: 81.***.**7.8
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Tripod ve sabit obje kullanarak,Otofokus ve manuel fokusta çektiğimiz görüntüleri kıyaslayarak önemli bir kalibrasyon problemi olup olmadığını önemli ölçüde anlayabiliriz.Backfokus ya da frontfookus problemi olan lens otofokusta yanlış fokuslayacaktır..

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 23:40 - İp: 88.***.**1.105
sigmafoto
sigmafoto (üye)
İstanbul / Firma

Back veya front focus problemi bazı sigma lenslerde rastladığımız bir problem bu sebeple netlik kalibrasyonu için teknik servisimizde focus adjustment tool adlı bir cihaz bulunduruyoruz 10-15dk gibi bir sürede lensi açmaya gerek olmadan kalibrasyon yapılabiliyor.
Nasıl anlayabileceğiniz konusunda mgirgin doğru bir ifade kullanmış auto focus ile manuel focus arasındaki kalite farkından rahatlıkla tespit edilebilir. Ayrıca lensin üzerimdeki metraj ölçümü ile çekim mesafesinin tutmaması da bir ölçü olabilir.

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 09:49 - İp: 213.***.**7.138
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

peki prime lenslerde olur mu bu problem? Nikon marka

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 09:52 - İp: 144.***.**8.213
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Sigmafoto Pazarbey'in objektifini nasıl kalibre ettiğinizi gördük. 1 güne kalmadan tekrar bozuldu üstelik garantili objektifi değiştirmemek için gösterdiğiniz çaba takdire şayan. Fuji'den Cem bey objektifi değiştirdi hatırlarsanız. Bu yaptıklarınızdan dolayı imajınız büyük ölçüde sarsılmış durumdaydı. Bu nedenle ben sigma objektif almıyorum ve kimseyede tavsiye etmiyorum.

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 10:55 - İp: 81.***.**7.87
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

abi Sigma objektifler fiyatına göre güzel objektiflerdir aslında. ama servisi ve satış sonrası hizmeti nasıldır bilemem. şimdiye kadar aldığım sigma'ları hep spot aldım, hiçbir problem de yaşamadım

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 14:06 - İp: 81.***.**7.8
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Bende objektiflere kötü demedim ki. Fiyat performans olarak bakıldığında çok iyiler ama tek unsur fiyat olmuyor. Satış sonrasında sınıfta kalıyorlar.

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 15:35 - İp: 81.***.**7.87
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

(genele)
Bu tarz topiklerde insanlar gerekli cevabı alınca neden bir teşekkür etmezler? Hani yanlış anlaşılmasın benim teşekküre ihtiyacım yok ama emek verip yazan insanlara, yine de bir teşekkür edilse daha bir hoş olurdu.

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 15:45 - İp: 88.***.**1.105
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

gerekli cevabı alamadım, yine de fokus ile ilgili yazmışsın teşekkürler.
merak ettiğim ortalanmamış bir objektifi, yani netliğin karenin tümüne dağılmaması durumunu anlamak. mesela bazı sıkıntılı objektiflerde bir köşe ya da bir taraf (sağ sol üst alt) netlik konusunda daha zayıf kalıyor. bunu ufak bir denemeyle anlamak zor. uzun vadede fotoğrafları işlerken farkedilen birşey.
kullandığım sigma 18-50'de bu problem az da olsa farkediliyor, bazı karelerde oluyor, bazılarında olmuyor. sanırım fokus mesafesine ve çekim açısına göre değişiyor bu. tabi kim takar, 100 liralık objektif sonuçta

yarın 85mm Nikon alacağım, böyle bir problemin olmamasını istiyorum bu objektifte. eğer pratik bir yolu varsa bunu öğrenmek isterim.

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 18:29 - İp: 81.***.**7.8
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Basit ve etkili bir metod önereyim.
3 pil yeterli. Fotograftaki gibi 45 derece açı ile eşpeşe masanın üstüne dizin.



2- pilleri tam karşıdan görecek şekilde Makineyi tripoda vaya sabit bir yere koyun.
3- en açık (en düşük rakam) diyafram ile, ortadaki pile netleyin
4-deklanşör kablosu ve MLU ile (bunlar yoksa otomatik zamanlayıcı ile) fotograf çekin.
5- üç çekim yapın. Her bir çekim arasında elinzi araya koyup yeniden netleyin (netlik değişsin, sonra tekrar pilleri netleyin)
6- üç çekimin en iyisine bakın, netlik tam ortadaki pilde olmalı.

Notlar: Daima oto-focus kullanarak test yapın
Makineyi pillerle aynı düzlemde tutun (fotograftaki piller öyle çekilmedi, biraz daha alçaltmak lazımdı makineyi)
Makinenizi daha önce güvendiğiniz lenslerle test edin, Başka lenslerle doğru çalıştığına emin olmadan dükkana gidip test yapmayın. Nakinenizin ayna ayarı sorunlu ise suç mercekte olmayabilir.

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 22:44 - İp: 85.***.**5.137