cemkap
cemkap (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

Objektiflerdeki Semboller... ?

Arkadaşlar merhaba forumları taradım ama bu konu ile ilgili bir başlık bulamadım belkide vardır ama ben rastlamadım.Öğrenmek istediğim Objektifler üzerinde her markaya ait bazı kısaltılmış semboller bulunmakta bu konuda bilgisi olanlar bizi aydınlatırlarsa memnun olurum.Saygılar.
ED . AF . G .IF . ED. II .EX IF HSM APO DL HSM VR

Tarih: 1 Haziran 2005, 11:14 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar cemkap..

aslinda bu kisaltmalari hic mi kafaya takmaya degmez.. cunku markalar lenslerine "aslan parcasi" veya "yoktur ustune" gibi ilavelerde bulunuyorlar.. onemli olan hangisi IS (image stabilization) onu bilmek lazim, bir de hangisi daha kaliteli element'den yapilmis.. L serisi gibi..

sorduklarinin manalari sunlar..

ED= Extra-Low Dispersion

yuksek kaliteli lens manasina geliyor.. lensde kullanilan maddeler yardimiyla, gelen isik, en iyi sharpness, chromatical aberration gibi durumlarda guzel sonuclar vermesi icin tasarlanan bazi yardimci ilaveler sonucunda gerceklesiyor.. yani aslan parcasi..

AF= Auto focus

iki cesit auto-focus modu vardir.. active ve pasif.. pasif auto-focus'da camera, focuslanan alandaki contrast gibi degerleri CCD yardimiyla degerlendirerek sonuca varir.. active focusta ise -uzaklikla ilgili yapilan focus- infrared isinlarla uzakligi belirler.. bazi kameralarda ise ultrasound focus sistemi vardir; sonar sistemi.. focuslanan objeye gonderilen signal'in geri donusuyle kaybedilen zamana bagli olarak kamera islemcisinde uzakligi belirler.. buna bagli olarak da focus gerceklesir..

APO= An Apochromat lens

renk aberration'i minimum'a indiren ozel low-dispersion cam.. hatta yeni bazi objektiflerde ELD (Extraordinary Low Dispersion) kullaniliyor.. APO'nun gerekliligi telephoto lenslerde; uzun mesafelere yapilan odaklamalarda cameranin objektifine farkli acilardan dusen renk kumelerini esit olacak sekilde kiriyor kullanilan cam.. bu yine sharpness, renk duzeltmesi, chromatic aberration gibi problemleri en aza indirgeyen bir durum.. yani "var mi bana yan bakan" lens ..


HSM= hyper sonic motor

ultrasound focusing kullanarak kesin, hizli ve sessiz auto focus yapma kabilyeti veriyor makineye.. yani "hayatta kacirmam, yoktur benim ustume" lens..

EX= excellent

yeni optical performans ve bununla beraber lensin harika kullanilabilirligi, uzun omurlulugu, ultra-compact design'a sahip olmasi manasina geliyor.. yani "cekilin yoldan ben geliyorum" lens..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 14:01 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

DG= yuksek aperture'a sahip genis acili ve kisa mesafeler icin focus yapabilme yetisi olan lens manasina geliyor.. yani "ne birsey mi dedin" lens..

DC= ufak design'lari oluyor.. digital cameralar icin hazirlanmis olan lensler icin kullaniliyor..

VR= vibration reduction

IS'in nikon isimi.. yani "depremden korkmamalisin" lens..

OIS= optical image stabilization

IS'in panasonic'deki versiyonu..

IF= internal focusing

hafif, compact, iyi balansi ve daha yakin mesafelere focus yapabilen lensleri tanimlamada kullaniliyor..

...

kisacasi herbiri bir digerinin benzeri veya aynisi ve degisik isimlerle cagirilmasi..
senin ilgilendigin hangi lens oncelikle? soylediklerimin icinde senin istedigin objektifi tanimlamis oldum mu?

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 14:20 - İp: yok
cemkap
cemkap (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

selam dadanagast
ilk önce vermiş olduğun bilgiler için teşekkür ederim.Bu aralar objektiflere takmış durumdayım.Huyum kurusun bir şeye kafayı taktımmı sonuna kadar giderim.Şimdi sorunum aslıda sorun denemezde merakım bu sembollerin tam manasını anlamak öğrenmek.İnterneti araştırarak bulduğum bilgileri bir araya topladım.Senin bilgilerinide üzerine ilave ettim ortaya güzel ama karışık birazda tutarsız sonuçlar çıktı.Bunları aşağıya ekliyorum.yazılar farklı kişilerin söylediklerinden bir derleme.Bu listeyi araştırıp en doğrularını bulabilirsek güzel olur diye düşünüyorum.
Benim yaptığın karşılaştırmada 4 ve 12 numarada tutarsızlık var.Aslında en güzeli bir çizelge yaparak markalara göre sembolleri ayırmak ya neyse...yorumlarınızı bekliyorum.selam ve saygılar.

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 16:11 - İp: yok
cemkap
cemkap (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

A) SİGMA
1.asp: eleman sayısı az yüksek performans
2.apo: film yüzeyi üstünde renklerin karışmasını önleyen elemanlı lens (An Apochromat lens) renk aberration'i minimum'a indiren ozel low-dispersion cam.. hatta yeni bazi objektiflerde ELD (Extraordinary Low Dispersion) kullaniliyor.. APO'nun gerekliligi telephoto lenslerde; uzun mesafelere yapilan odaklamalarda cameranin objektifine farkli acilardan dusen renk kumelerini esit olacak sekilde kiriyor kullanilan cam.. bu yine sharpness, renk duzeltmesi, chromatic aberration gibi problemleri en aza indirgeyen bir durum.. yani "var mi bana yan bakan" lens ..

3.hsm: sessiz,hızlı netleme yapabilen HSM= (hyper sonic motor )ultrasound focusing kullanarak kesin, hizli ve sessiz auto focus yapma kabilyeti veriyor makineye..

4.dg: digital slr için üretilmiş objektifler DG= yuksek aperture'a sahip genis acili ve kisa mesafeler icin focus yapabilme yetisi olan lens manasina geliyor.. yani "ne birsey mi dedin" lens..

5.ex: daha fazla dayanıklılık sağlayan dış kaplama (EX= excellent) yeni optical performans ve bununla beraber lensin harika kullanilabilirligi, uzun omurlulugu, ultra-compact design'a sahip olmasi manasina geliyor..
B) CANON
L serisinin çok kaliteli olduğu ve IS kısaltmasının image stabilazer türevinden bi anlama geldiğini öğrenebildim (TİTREŞİM ÖNLEME).

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 16:13 - İp: yok
cemkap
cemkap (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

C) NİKON
6.ED : ED= Extra-Low Dispersion ED sınıfı kaliteli cam kullanılmış demek, ed: zoomda lensin boyu genelde uzamaz d tipinden bi tık daha iyidirler
7.G : Diyafram halkası yok demek g: diyafram halkası olmayan dışdan netlemeli cpu tipi lens (en ucuz olanı)
8.D : Diyafram halkası var demek d: diyafram halkası mevcut daha kaliteli lens tipi
9.VR : Bir nevi titreşim önleme vr: vibration reduction titremeyi azaltan aşmış üst sınıf VR ve IS teknolojileri titreşim onleyici sistemlerdir. Artik alt lens modellerinde de sunulmaya basladilar. VR olup da optik olarak basarisiz lensler mevcut. O yuzden madem VR bu lens superdir gibi bir kani olusmamasinda fayda var.
10.AF : auto focus
11.AF-s : Hızlı sessiz auto focus (SWM)
12.IF : internal focul (netleme yaparken objektifiniz boyut değiştirmiyor demek) IF lensler netleme sirasinda uzama kısalma yapmaz. Hatta bazilari zoom yaparken bile sabittir. IF= internal focusing hafif, compact, iyi balansi ve daha yakin mesafelere focus yapabilen lensleri tanimlamada kullaniliyor

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 16:15 - İp: yok
cemkap
cemkap (üye)
Trabzon / Doğa Fotoğrafçısı

13.RF : üstekinin aynısı (rear focus)
14.CRC : close range correction (makrolar için iyi bişi) ????????????????????
15.ASP : aspherical lens (distorsiyonu azaltıyor) ASP elemani az demek degildir. Kalite arttirran bir cam(distorsiyonda ne..!)
16.DC : defocus , soft focus gibi bişi DC= ufak design'lari oluyor.. digital cameralar icin hazirlanmis olan lensler icin kullaniliyor..
17.M/A : hem manuel hem oto fokus aynı anda yapabilme
18.SIC : süper integrated coating (ghosting and flaring i önlüyor) ?????????????
19.DG lensler film mknlerle de calisir
20.DC lensler sadece DSLR lar icin dizayn edilmistir

21.D tipi lensler AF lenslerin yeni surumleri. Farklari flaşlı cekimlerde "distance" yani mesafeyi makinye söylemeleridir
22.OIS= optical image stabilization ??????????????
SON SÖZ : BÜYÜK ÜSTADIN DEDİĞİ GİBİ FOTOĞRAFI MAKİNE ÇEKMEZ FOTOĞRAFCI ÇEKER..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 16:18 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

evet DG ozellikle digital makinelerde kullaniliyor.. eger yeni cikan tum lens cesitlerine bakacak olursan sigmanin dg ibaresini sadece digital olarak da belirtiyorlar..
IF, internal focusing; zaten adindan da anlasilacagi gibi focus lensin icinde gerceklesiyor.. o yuzden daha compact oluyorlar kullanimda..

 

Tarih: 1 Haziran 2005, 17:12 - İp: yok
  • 1