atb
atb (üye)
Bursa / Amatör

Nikon D70 Filtre Seçimi Hk. (yardım)

Nikon D70S Mak.ve 24-85mm F/2,8-4 // 28-200mm F/3,5-5,6 Lens aldım. Bunlara uygun Filtre almayı düşünüyürum. UV-Ultraviyole (Morötesi) Filtre veya Polarize Filtre arasında kararsız kaldım. Kaç mm.olmalı ve hangi marka ve özellikte olanları tavsiye edersiniz.
ilginize teşekür ederim.

Tarih: 8 Ocak 2006, 22:32 - İp: yok
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Selamlar atb,
Öncelikle hayırlı olsun. Güzel bir makine almışsın.
Sorularına gelince...
UV ve Polarize filtre arasında kararsızlık çekilecek birşey yok. Birbirleriyle karıştırılacak filtreler değil bunlar. UV filtre güneş ışınlarını süzer temelde. Bir UV filtre alman gerek; en azından lenslerini çizilmelere karşı koruman için. Polarize filtreler ise ışığı tutmayıp geri veren objelerin yarattığı yansımayı önlemek ve kontrastı arttırarak renk doygunluğu sağlamak amaçlı kullanılır. Yansıyan ışık objektifine dik olarak geldiği sürece yansımayı engeller. Böylece cam arkasındaki nesneleri, su yüzeylerini vs daha rahat çeker, hem yansımadan kurtulur, hem de renk olarak daha tatmin edici sonuçlar alırsın.
Kaç mm olmalı sorusuda senin elindeki objektifin ağız çapına göre olmalı şeklinde yanıtlanabilir sanırım. Kullandığın lensin ağız genişliği kaç mm ise tüm lenslerini o ebatta alman gerekir.
Marka olarak ise cokin, kenko, tiffen, hoya, hama... Yeterlidir sanırım. Kolay gelsin.

 

Tarih: 9 Ocak 2006, 15:57 - İp: 82.***.**4.37
burfak
burfak (üye)
İstanbul / Amatör

sanırım azzyalp güzelce açıklamış iki filtreyi de ama ben UV üzerinde biraz daha durmak istiyorum.
Temelde amacı UV ışınlarını süzmek olsa da her zaman lensin üstünde bulunması gereken bir filtre olduğuna inanıyorum. Filtreler arasında en ucuzlarından biridir UV filtreler ve fotoğrafa etkileri çoğu zaman fazla değildir. bu bir avantaj olarak görülebilir,,böylece nasıl nerede çekim yaparsan yap sürekli olarak lensin üstünde tutabilirsin.

lensin üstünde tutmak neden bu kadar önemli, madem fotoğrafa çok da etkisi yok (ya da ben çok fark edemiyorum) eden bu kadar para vereyim dersen, şöyle açıklayayım.


ne kadar dikkatli olursan ol lensinin en dıştaki camını mükemmel bir şekilde çiziklerden koruyabileceğini iddia edemezsin. bu lensler koruyucu olarak çok işe yararlar. bir kaza durumunda tüm lensin kullanılamaz hale gelmesindense sadece bir filtreyi çöpe atıp yenisi almak çok daha karlıdır. bir çeşit sigortalama gibi görebilirsin.

bilmiyorum biliyor musun fakat her ikisini de alıp aynı anda kullanabilirsin üst üste. (üzerinde "geniş açılar için özel" diye bir ibare görüklerinin haricinde) tüm filtrelerde hemen arkasına bir filtre daha takabilmek için dişliler vardır. ben de UV filtrenin üstüne polarize filtre takarak kullanmıştım. geniş açılarda bazen filtrelerin kare kenarlarında problem yarattığını söylüyorlar. bu yüzden geniş açılara özel filtreler kullanmak gerektiğini söylerler. bu filtrelerin tek farkı kasnaklarının daha ince olması ve bir sonraki filtre için dişlilerinin olmayışı. gerçi ben tamron 17-35 için normal UV aldım ve problem yaşamıyoum ama üstüne polarize filtre takarsam nolur bilemem. fakat senin sahip olduğun lenslerde böyle bir sorunun olabileceğini sanmıyorum. şimdi düşünmen gereken o lenslere ne kadar para verdin ve sigorta olarak alacağın UV filtreye ne kadar para verebileceğin.

bu arada daha kaliteli bir UV filtre UVleri daha iyi süzer. peki tamam. ama ucuz olanlarının görüntüye olumsuz bir etkisi olur mu bunu bilmiyorum. hatta yardımcı olacak biri varsa yazabilir mi?
demek istediğim şu. eğer UV filtreyi sadece koruma amacıyla alıyorsak tutup da kaliteli olanına para vermek akıllıca mı? örneğin keskinliğe olumsuz etkisi varsa dünya kadar para verip kaliteli optik alıp üstüne "dandik" filtre takmanın da anlamı yok tabi.

 

Tarih: 10 Ocak 2006, 19:44 - İp: 84.***.**1.18
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Tekrar merhaba,
Objektif üzerine eklediğiniz her ekstra aparat, objektif ve obje arasına koyduğunuz hemen hemen herşey (kalitesi ne olursa olsun/ama kalitesi arttıkça büyük oranda azalmak mantığıyla) görüntüde deformasyon yaratır. Ancak bunlar UV gibi filtrelerde çoğunlukla gözle ayırd edemeyeceğiniz bozukluklardır. Elbette ki birkaç filtreyi üst üste kullanmak bu deformasyonu arttırır. Ancak bunda ortam ışığı gibi birçok faktörde belirleyicidir. Örneğin yerli yersiz polarize kullanımı sonuçları negatif etkiler. Filtreleri amaçlarına paralel kullanmak gerekir. UV'yi takıp çıkarmamak(elden geldiğince) konusunda ise hemfikirim. Sevgiler...

 

Tarih: 11 Ocak 2006, 14:10 - İp: 82.***.**4.44
  • 1