haydar.ali
haydar.ali (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D70 E Objektif

merhabalar, fotoğrafçılıkta amatörüm, sizden ricam bana objektif konusunda yardım etmeniz. 18-70 lens var. ancak ben manzara çekimleri ve daha çok zoom daha çok zoom istiyorum. daha önce 8700 kullandım. 18-70 teki ölçüler neyi ifade etmektedir. 28-200 yada 70-300 objektifler uygun mudur? hangi markayı önerirsiniz, tamam tamam bu kadar hoşçakalın.

Tarih: 31 Ekim 2004, 00:49 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

18-70 geniş açılı objektiftir yani 18mm onu temsil eder.şu anda en kaliteli objektif sigma.manzara fotoğrafları için 18-70mm uygun çünkü manzara fotoğrafları geniş açılı olurlar.fakat bir konuyu yakınlaştırmak için 70-300mm de uygun olur.

 

Tarih: 31 Ekim 2004, 14:18 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör



ilahi murat... manzara fotoğrafları geniş açılı olurlar ha?..) konuyu nasil yakinlastiriyorsun? haydar'in actigi konu mu?

senin yazdiklarini okudukca nesem yerine geliyor valla; sen cok yasa..

allah askina kimden duydun en kalitelisinin sigma oldugunu?

...

 

Tarih: 31 Ekim 2004, 21:58 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

sevgili dadanagst,
Fiyat=Perfotmans olarak en kaiteli bence Sigma'dır..
Sence??

 

Tarih: 31 Aralık 2004, 18:28 - İp: yok
muratimo
muratimo (üye)
Adana / Meraklı

Sayın Haydarali
Nikon D70 için geliştirilmiş objektif dx 18-70 mm dir. Bu arada diğer Nikon AF objektiflerde kullanılabiliyor. Zoom objektifleri eğer dürbün gibi kullamayı düşünüyorsan bir diyecegim yok.Ama resim çekmek istiyorsan sana öncelikle f 50 mm 1/ 1,4 bir objektifin olsun derim. 18-70 DX ise her zaman kullanacağın ortalama bir objeltif. Unutmayalımki D70 makine (diğer slr makinelerin çoğunda olduğu gibi 1,5 çarpanı ile odak uzaklığını değiştirmektedir. Yani 300mm bir objektif sanki 450 mm gibi netice verecektir. 18-70 bence bir çok işini görecektir.
kolay gelsin

 

Tarih: 31 Aralık 2004, 18:43 - İp: yok
crussor
crussor (üye)
İstanbul / Meraklı

Dadanagast manzara fotografında konuya neden yakınlaşmak istiyorsun ki? ... dağında gördüğün bir mağaranın önündeki çalıları çekeceksen bu manzara fotografı degil başka birşey olur. Ya da bir ağacın üzerindeki yaprakların detaylarını görmek istersen tavsiyem geniş açı kullanma, makro kullan. Ama manzara fotografları geniş açı lensle çekilir. Çünkü konu uzaktır ve olabildiğince çok nesne almak gerekmektedir. Sen ağacı, ağacın arkasındaki gölü, gölün arkasındaki tepeyi veya sıradağları, sıradağların üzerindeki bulutları çekmek istersen zoom dediğin objektifi mi kullanırsın geniş açı mı?
Ayrıca sadece zoom tabir edilen lenslerde zoom yoktur. Örnek vermek gerekirse D70'in yanında verilen AF 18-70mm. Bu lens bir geniş açı lensi ve yalnış hatırlamıyorsam 3X zoom kabiliyeti var.
Haydar arkadaşım 18-70 gibi ölçüler o lensin kullandığı min ve max. odak aralıklarını göstermektedir. Söylediğin objektifler tele objektif olup, dürbün benzeri iş görmektedirler. Eğer söylediğin objektifleri manzara fotografı çekmek için kullanacaksan şöyle bir düşün:
Manzara fotografı çekeceksen dürbünün dar açısını mı kullanırdın yoksa olabildiğince nesne almana olanak sağlayacak bir geniş açılı lensi mi? Evet hepimizin bildiği gibi dürbün nesneleri yaklaştırıyor, ama eğer dağın oldukça uzağından dağın zirvesindeki dağcının fotoğrafını çekeceksen bu yaptığın manzara resmi olmaz. Anlatmaya çalıştığım en başta neyin fotografını çekeceğinizi bir kararlaştırın.

 

Tarih: 1 Ocak 2005, 14:15 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Yaşa be Crussor...
Çok güzel açıklamışsın.
Tebrik ederim...

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 18:52 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör



yok yok murat, kurtulamazsin dilimden bu sefer..

sevgili crussor, benim senin dedigine bir diyecegim yok cunku haklisin.. unutmaki murat; " manzara fotoğrafları geniş açılı olurlar" demisti.. sen ise: "manzara fotografları geniş açı lensle çekilir" diyorsun.. cok farkli tanimlamalar bunlar.. fotografin kendisi genis acili olamaz, sen genis acili lens kullanarak daha genis acida goruntuyu fotografliyorsun.. neyse.. ben sadece muratin olayi aktarisina gulmustum.. ustelik bu cok eski bir yazi, neden tekrar acildi?..

bu arada 18-70'de 3x zoom degil neredeyse 4x zoom var.. basit, 70'i 18'e bolun.. 3.9 yani..

...

manzara fotograflarinda genis acili veya cok genis acili lensler kullanilabilecegi gibi normal acili lensler de kullanilabilir.. karenin icine neyi katmak istedigine bagli bu..

18-70mm lens genis acidan baslayan bir lens.. nikon'un 1.5 crop faktoru ile 18 mm'yi aslinda 27mm olarak dusunebilirsiniz.. 43mm'nin altindaki tum mm'ler genis aciyi ifade eder.. 43'un yukarisindakiler ise telephoto klasmanina giriyor..

 

Tarih: 3 Ocak 2005, 19:50 - İp: yok
crussor
crussor (üye)
İstanbul / Meraklı

Şimdi dadanagast tabii ki manzara fotografını neredeyse her obfektifle çekebilirsin ama tele ile çekersen sadece ağacın gövdesini çekersin, makro ile çekersen... ıı yalnış oldu makro ile o kadar uzağe netlik yapamayabilirsin geniş açıyla çekersen de çerçevede ağaç, göl, dağ, bulut, güneş, gezegenler.neyse abartmayalım işte o saydıklarımın hepsini alabilirsin. Yani aslında tanım olarak (bana göre) her objektifle doğa fotografı çekilmez. Eğer bir iş yapılmak isteniyorsa usulune uygun olarak yapılması gerekir.
Kanımca sen zaten murat'a biraz takılıyormuşsun ya da bana öyle geldi Ben olayın esprisini anlamadığım için açıklama yapmak istedim.
Bir de geniş açı objektifle çekilen bir fotografın da açısı geniş olur diye biliyorum ben dadanagast. Zira ışık objektiften geçerek filmin üzerine düştüğüne göre; objektifin çapının açıyı belirlemesi gerekmez mi? Yanlış mı düşünüyorum?

 

Tarih: 3 Ocak 2005, 23:10 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör



"Şimdi dadanagast tabii ki manzara fotografını neredeyse her obfektifle çekebilirsin ama tele ile çekersen sadece ağacın gövdesini çekersin, makro ile çekersen... ıı yalnış oldu makro ile o kadar uzağe netlik yapamayabilirsin"

selam crussor..

oncelikle ben tele objektif demedim normal dedim.. ikisi de cok farkli tanimlar.. mesela 50mm objektif genis acili degildir ama manzara fotogfrafi cekmek icin kullanabilirsin.. neyse..

peki tele niye olmazdi acaba?.. bence yine olurdu.. mesela karsida bir kanyon oldugunu dusunelim; eger ki 1 kilometreden o kanyonu goruntulemek istersen kanyon background olarak kalir fotografda.. ama eger ki 500mm lens kullanirsan o halde kanyon otomatikman foreground haline gelir.. yaniliyor muyum?

burada manzara derken neyi kastettigimizi dusunmek gerekir.. neden tele objektif kullanaraktan da cekilmesin ki? genis acili objektifin amaci, o andaki etrafi daha fazla kare icine alabilmek degil mi? ama belki de o anda sadece belli bir kisimi gostermek isteyeceksin fotografda.. yine manzara olur.. manzaradan manzaraya fark vardir, degil midir yoksa? sen ne dusunuyorsun?

"Bir de geniş açı objektifle çekilen bir fotografın da açısı geniş olur diye biliyorum ben dadanagast. Zira ışık objektiften geçerek filmin üzerine düştüğüne göre; objektifin çapının açıyı belirlemesi gerekmez mi? Yanlış mı düşünüyorum?"

iste sen de dedin.. fotografin acisi falan yoktur.. fotograf tamamen 180 derece olan bir kagittir, goruntudur.. genis acili olan sey objektif, fotograf degil.. sen istersen 120 derecelik bir aciyi fotografin icine alacak sekilde cek, fotograf da biz yine 180 derece olarak goruruz.. fisheye kullanirsan da fotografda donen dunya belirir..

netice itibariyle manzara fotograflarinin kendisi genis acili olamaz, buna imkan yok.. bizler genis acili objektifler kullanarak manzara fotograflari cekeriz..

...

bu arada filmin uzerine mi dedin sen???? aman allahim.. sen film makine kullaniyorsun degil mi crussor?

 

Tarih: 4 Ocak 2005, 17:54 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı


Dadanagast sakın bir yanlış yapma!!
Seni 10 yıl eleştireceğim hehe...
Dikkatli ol!!

 

Tarih: 4 Ocak 2005, 18:28 - İp: yok