ljeschi
ljeschi (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon Canon Ortak Lens? (ccd-cmos?)

Merhaba arkadaşlar,

Ben de fotoğrafçılık dünyasına amatör olarak girme aşamasındayım.
Bu hafta içerisinde (mezuniyet dönemim geldi üstelik ardından yurtdışı seyahati olacağından ötürü kesinlikle bir makine almalıyım) D-SLR makine alacağım. Bu kesinlikle Nikon olacak.
İkinci el çok temiz D200 peşinden koştuktan ve alamadıktan sonra sıfır D80 - D90 gibi bir makine alacağım. (sıfır d80 bulunamadığından d90 olacaktır alacağım makine)

Bildiğim kadarıyla nikon genelde CCD sensör, Canon ise CMOS kullanıyor. D90'da nikonun CMOS kullanması nasıl bir sonuç doğurmuştur? Gece fotoğrafları mı daha kaliteli çekilmektedir, ortada büyük bir fark var mıdır, tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Diğer konu ise tesadüfen bir tanıdığımızın analog Canon makinesi olduğunu ve onu verebileceği haberini aldım. Bu makineyi sadece fotoğrafçılıktan zevk almak, birşeyleri öğrenmek ve fokal çarpansız tecrübe edinebilmek için istiyorum. Buradaki sorum nikon ve canon makineler ortak lens kullanabilir mi?Nikkor lensi Canon makine kabul eder mi?Atıyorum sigma lensim var bunu da kullanabilir miyim iki makinada. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim...

Son olarak da nikon d90 aldığımda 18-105VR kit lensi olacak herhalde elimde, diyafram açıklığının yüksek olması gece çekimlerinde çok sorun yaratır mı sizce?
Gece çekimleri çok ilgimi çekiyor. 50mm 1.8 lens almak elbet güzel sonuçlar doğuracaktır fakat bütçem body+kit lense ancak yetecek.Bunun yerine filtre mi almalıyım tripod yanında, yeni bir lens yerine?Bir objektife birden fazla filtre takma imkanı var mıdır?

Biliyorum çok fazla soru sordum ve konuyu biraz dağıttım. Bunu acemiliğime ve ilk topic/mesaj a verin

Şimdiden çok teşekkürler destekleriniz için.

Tarih: 8 Haziran 2009, 10:36 - İp: 78.***.**2.159
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

oncelikle bilgilerinizin kısıtlı ve yanlıs oldugunu soyleyeyım..

dslrde yada manuel cekim yapılan hiçbir makinede gece cekimi iyimidir diye bir sorunun mantıgı yoktur, fotografı fotografcı cekiyorsa gece cekiminin iyi olmasıda fotografcıya baglıdır,bascek makine degil bunlarki gece cekiminin iyi yada kotu olması makinenin yazılımına baglı olsun.
-----------------
ikincisi fokal carpansız makine tecrubesi???
neden?? ne gibi bir olumsuzlugu var sizce fokal carpanın?
yada zevk vermeyecegini dusunme nedenınız nedir?
benım bildigim fotografcı cektigi fotograflardan ve fotograf cekme surecinden zevk alır..
-----------------
ucuncusu nikon ve canon lensleri adaptorler yardımıyla kullanılabilir birbirleriyle ama her analog ve dijital lensinin kullanımı tabıkı mumkun degil..nikonda uyum sorunuda mevcut yanı cevap hayır.
elinizde bir dslr varken bir slrye neden ihtiyac duyacagınız zaten asıl soru...
hele yurtdısında boyle bir zorluga neden girmek istersiniz onu bilmiyorum..
ilk heyecanlardır diyip bunuda geciyorum..
------------------
dorduncusu, d90 d80den daha iyi bir makinedir.
bunu sadece cmos sensorle acıklamak imkansız..
keske nikonun iyi bir giriş seviyesi modeli olsada onu tavsiye etsek ama yok.
------------------
besincisi gece manzara cekiminde acık dıyafram kullanılmaz.
hele hele 1.8 diyafram falan hıc kullanılmaz..
makine trıpod uzerıne koyulur. 8-11 gibi bir diyafram secilir ve uzun pozlama yapılır.. faydaları cektikten sonra acıks ecik gorulur.
------------------
bir objektife neden birden fazla filtre takmayı dusunuyorsunuz?
makinenizden ne bekliyorsunuz?
nekadar kısa surede makineye hakim olacagınızı dusunuyorsunuz?
ve neden giriş seviyesi degilde orta seviye bir makine almayı dusunuyorsunuz diye birkac soruyla susleyıp sonlandırıyorum..
iyi gunler

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 13:40 - İp: 78.***.**5.10
ljeschi
ljeschi (üye)
İstanbul / Amatör

objektife birden fazla filtre takmayı düşünmüyorum sadece makinem olmadığı için takılabiliyor mu öğrenmek için sordum.
ne kadar sürede makineye hakim olacağım ne kadar konu ile ilgili uğraşacağım ile ilgili biraz da, bu yüzden bir süre veremem ki zaten hiç bir zaman makineye hakim olsam da fotoğrafçılığa hakimim diyeceğimi sanmıyorum.
şuanda yolun başındayım sadece olabildiğince kaynak araştırıp teknik okuma yapıyorum.
bilgilerin yanlış olduğunu söylemişsiniz, bu kendimi yanlış ifade etmekten kaynaklanmaktadır.
Orta seviye bir makine alma isteğim alacağım makine ile uzun süreler devam etme isteğimdendir. Ayrıca "giriş seviyesi" için bir bütçe biriktirip çok süre geçmeden daha iyi makine için bütçeye ihtiyaç duymak mantıksız geldiği için bu seçimi yapıyorum.
Dediğiniz gibi çekimin iyi olması fotoğrafçıya bağlıdır ve ben kendimi geliştirdikçe makinemin de ihtiyaçlarıma karşılık verebilmesini istiyorum.
İlk aşamada genel görüş kit lensi ile başlayıp sonrasında ne tarz foto. çekilceğine karar verdikten sonra geniş açı ya da tele zoom lensler almak. Ben de böyle yapacağım büyük ihtimalle ve kit lensi ile nasıl sonuçlar çıkacağını merak ettim. Sonuç olarak bir kere elime geçecek bir yurtdışı seyahat imkanı var, burada elimden geldiğince en iyi sonuçları-kareleri elde etmek istiyorum.
Teşekkürler...

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 14:06 - İp: 78.***.**2.159
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

hayır bilgileriniz yanlış, sizin ifadelerinizden kaynaklanmıyor..bunu yanlıs anlamayın,aldıgınız kaynakta oyle anlatılmıstır üc gundur ftograf ceken biri tarafından normaldir.

mesela
"Ayrıca "giriş seviyesi" için bir bütçe biriktirip çok süre geçmeden daha iyi makine için bütçeye ihtiyaç duymak mantıksız geldiği için bu seçimi yapıyorum."


bu yanlıs bir bilgidir, giriş seviyesi bir modelle, orta hatta ileri seviye bir model arasında amator bir kullanıcının işine yarayacak hiçbir ozellik farkı yoktur..
daha iyi bir makine degildir yanı orta seviye makine..
bu makinelerin bu sekilde sınıflandırılma nedenide,farklı uzmanlık alanları için uretilmeleridir..
mesela foto muhabirisinizdir sanıyede 3 degilde 10 kare ceken bir makineye ihtiyacınız olur ve buna yonelik bir makine alırsınız..misal amator bir kullanıcı sanıyede uc kare cekme geregi bile duymaz.

fotograf kalitesi bakımından aralarında farkedebileceginiz hiçbir fark yoktur..
*******************************************************
insanların anlamadgı belkide anlamak istemedikleri sey, giriş seviyeside olsa bir dslr bır fotografcının butun ıhtıyaclarını karsılar,giriş seviyesi bir dslrnin bir fotografcıya yetmemesi gibi bir durum gerceklik dısıdır boyle bişey olamaz.
ayrıca 3 yıl once profesyonellerin kullandıgı makineler suandaki giriş seviyesi modellerden daha dusuk ozelliklere sahıp,
bunun ne demek oldugunu bildiginizi varsayıyorum..

yurtdısından birsey getirtme imkanınız varsa bu,ileri seviye bir makinedense iyi kalitede bir lens olmalı-ki ilk etapta bunada ihtiyacınız oldugunu dusunmuyorum 18-105 yeterli bir lens..

 

Tarih: 8 Haziran 2009, 14:25 - İp: 78.***.**5.10
  • 1