burakboge
burakboge (üye)
Bilecik / Meraklı

Manuel Lensin Nikonda Kullanımı

Merhaba arkadaşlar, elimde nikon 80-200 manuel fokus yapan lens var. Bu lensimi nikon d70's makinemde kullandığımda sadece M modunda çekim yapabiliyorum. Enstantane ve diyafram öncelikli çekim modlarındamakineyi kullanamıyorum. F-- şeklinde bir uyarı veriyor
Aynı lensi adaptör ile canon eos 300d makinemde kullandığımda ise hem manuel hem de enstantane ve diyafram öncelikli modlarda cekim yapabiliyorum.
Merak ettiğim Nikon'da makine içinde yapılacak ayarlarla lensin canon'daki gibi çalışmasını sağlayabilir miyim? Teşekkürler

Tarih: 8 Mayıs 2007, 23:55 - İp: 85.***.**9.175
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bir yanlışlık var galiba.
Canon'da "hem manuel hem de enstantane ve diyafram öncelikli modlarda cekim yapabiliyorum. " demişsiniz.
Ancak enstantane öncelikli çekim yapmanız olanaksızdır.
Diyafram öncelikli, ve tabii manuel çekim yapabilirsiniz, hem Canon'da hemde Nikon'da.
Makineler diyaframı kontrol edemedikleri için enstantaneyi seçip, diyaframı sen ayarla.. deme şansınız yok, ancak diyaframı lens üzerinden seçince, makinenin gelen ışığa göre enstantane ayaı yapabilmesi gerekiyor. Hem Canon hemde Nikon'da.
Canon diyafram değerini 0 gösteriyor, seçilen değer ne olursa olsun. Nikon galiba en yüksek diyaframı gösteriyordu. Eğer diyafram önceliki mod'da çalışmıyor, ama manuel mod'da çalışıyorsa oldukça garip bir durum.

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 22:08 - İp: 85.***.**5.5
burakboge
burakboge (üye)
Bilecik / Meraklı

Haklısınız sayın Demirhan, enstantane öncelikli cekim modunda kullanılmıyor. Ama dediğim gibi nikon'da sadece manuel çekim yapabilirken, canon'da hem manuel hem de diyafram öncelikli cekim yapabiliyorum. Başka bir forumda da aynı soruyu sordum, orada D70's de bu özelliğin kullanılamadığını D200 ve daha üst modellerde diyafram öncelikli cekim yapılabildiğini söylediler.
Yalnız nikonun manuel lensinin canon'da daha iyi çalışması bana biraz garip geldi Teşekkürler...

 

Tarih: 9 Mayıs 2007, 23:56 - İp: 85.***.**9.175
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Doğrusu d70 ile denememiştim. Tecrübem d200 ile sınırlı.

Diyafram öncelikli çekim yapamıyorsa, sanki pozometre çalışmıyor demektir.
Işık ayarı için Manuel'de göz kararı çekim mi yapıyorsunuz, yoksa pozometre çalışıyormu ?
Makineye lens takılı değilken durum nedir ? çekim yapabiliyormu ? manuel ? AV ?

 

Tarih: 10 Mayıs 2007, 00:07 - İp: 85.***.**5.5
burakboge
burakboge (üye)
Bilecik / Meraklı

Pozometre manuel lensde çalışmıyor. Çekerken de göz kararı çekip LCD ekranda ve histogramda inceleyip pozu ayarlıyorum. Biraz problemli tabi... Makineye lens takılı değilken çekim yapar mı bilmiyorum ama 18-70 lens ile yapılan çekimlerde böyle bir sorun yok. Teşekkürler

 

Tarih: 10 Mayıs 2007, 10:10 - İp: 88.***.**3.23
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Tamam, şimdi oldu.
Pozometre d70 d80 vs makinelerde manual lenslerle çalışmıyor. d200 ve üstü makinelerde çalışıyor.
Diğer makinelere takarsanız poz hesabını ya harici pozometre ile, yada deneye yanıla yapmanız gerek. Poz ölçümüne dayanan AV modu çalışmayacak.

Eski Nikon mercekleri, veya Nikon bayonetli olmayan mercekleri (m42-nikon adaptörle takılan eski makro lensler, adaptörle takılan hasselblad lensler vs) kullanmak istiyorsanız d200 ve üstü lazım.
Canon bu şartlarda ( herhangi bir adaptör takılıyken hatta mercek takılı olmadan) poz ölçümü yaptığı için AV modu ve manuel modu çalışıyor.
80-200 keskinliği ve kalitesi bilinen bir mercek, elden çıkarmayın, yarın öbürgün makinenizi değiştirince kullanmaya devam edersiniz.

 

Tarih: 10 Mayıs 2007, 14:29 - İp: 85.***.**5.5
  • 1