gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Lens Fiyatları

Merhaba Arkadaşlar,

Yakın bir zamanda Nikon ya da Canon DSLR makine almayı düşünüyorum. Lens fiyatları ve lensler konusunda biraz araştırma yaptım.

Eğer kit lensleri ya da Sigma, Tamron, Tokina gibi üreticilerin yaptığı lensleri kullanmak istemiyorsak, Nikkor lens fiyatları çok daha uygun geldi bana. Hatta Canon lens fiyatları Nikkorların yanından bile geçmiyor diyebilirim.

İlave olarak Canon'un , Nikkor DX18-200VR(700-750$) gibi genel amaçlı bir lensin karşılığı olabilecek bir alternatifi yok. Ken Rockwell amca yere göğe sığdıramamış bu lensi. İlgilenenler
şuraya
bakabilir.

Ne dersiniz? acaba ben mi yanlış yerlerden araştırdım?

Aslında DigicII+8MP CMOS sensörün kabiliyetlerini görünce 350D almaya karar vermiştim fakat Canon lens fiyatlarını araştırınca D50+18-200VR ön plana çıktı.

Tarih: 2 Mart 2006, 00:03 - İp: yok
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

genel kanı olarak geniş zoom aralığının kaliteyi düşürdüğü bir gerçek. burada düşünülmesi gereken, ihtiyaç duyulan şey ve sunulan şeydir. 18-200 gibi bir aralığım olsun, varsın biraz kötü olsun diyecek azımsanamayacak kadar çok (benim gibi) insan var. her zaman primeları veya dana kadar çeperli zoom lensleri yanında taşımak istemeyebilir insan.

bu açıdan bakınca, lensin kalitesinin benzerlerinin oldukça üstünde olduğunu da görünce işler biraz farklılaşıyor.

yoksa 1.4, 2.8 gibi diyaframların fazla geldiği ama ah zoom lens takılı olsaymış denilen durumlar yaşamış çok fotoğrafçı olduğundan eminim.

eğer kontrollü bir ortamda çalışılıyorsa, zaten böyle bir aralığa ihtiyaç olmadığından kaliteli ve uygun fiyatlı bir prime elbette mantıklı çözümdür.

dedikten sonra, umarım diğer üretici firmalar da, süper zoom olayını biraz ciddiye alır ve iyisini üretirler diyorum.

 

Tarih: 2 Mart 2006, 17:59 - İp: 85.***.**1.162
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

hocam , bugun alınan lensler ileride fullframe digitaller yaygınlaşınca kullanılmaz diyorsun.Peki bir lensin fullframe olup olmadığını nasıl anlayacağız,

 

Tarih: 2 Mart 2006, 19:58 - İp: 81.***.**0.3
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Arkadaşlar,

Yapılan yorumlar ışığında yoluma 18-200VR ile devam etmeye karar verdim. Body olarakta aradığım özellikleri en ucuza sunan D50'yi seçiyorum.

Lens tercihimin nedeni ileride full frame bir makinede kullanamayacağım bir F2,8 lense 1000$ üzeri para vermek istemeyişim.

Sevgili Bresson,

Tecrübemi biraz ilerletip full frame bir makine alırsam sizin tavsiyenize uyup F2,8 L,D ya da EX serisi lensleri tercih etmeyi düşünüyorum. Fakat şimdilik bu lensler benim 1 gömlek üzerimde. Söyledik leriniz doğrudur diyafram açıklığı arttıkça net alan derinliği azalır ve konunun arkasında kalan bölüm daha flu hale gelir. Bu şekilde çekilmiş harika fotoğrafları imrenerek izliyoruz. Fakat bu etkiyi sağlamanın 2 yolu daha var:

Konuya olan mesafe azaldıkça net alan derinliği azalır
Uzun odaklı objektifler kısa odaklılara göre daha kısa net alan derinliğine sahiptir. 18-200mmVR yeterince uzun gibi..

Ben şimdilik bu iki yolu kullanarak aynı etkiyi yaratmaya çalışacağım. Başaramasam bile, varsın benim fotoğraflarımda arka plan flu olmasın. Ne yapalım, paranın gözü körolsun..

Bu arada, Canon lens fiyatları neden Nikon lenslere göre çok daha pahalıdır? soruma cevap alamadım. Ken Rockwell Canon sadece kaliteli lens üretir demiş.Nikon için aynısını söyleyemiyor. Fakat Nikon'un ucuz lenslerini de şiddetle tavsiye etmiş. Mesela, bütçeniz kısıtlıysa 18-55mm+55-200mm alın diyor.


Son olarak, Magnat'ın sorusunu ben de merak ediyorum. Bizi fazla merakta bırakmayın. Herkese işlerindede başarılar, iyi çalışmalar..

 

Tarih: 3 Mart 2006, 00:57 - İp: 85.***.**2.203
bresson
bresson (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

merhabalar

magnat arkadaşım şöle belirtim dslr olan lensler

canonda ef-s serisi ve açıklaması (The lens can only be mounted on the Digital Rebel and EOS 20D with shorter back focus than ordinary EF lenses) kendi sitesinden alıntıdır.

nikonda DX serisi (Nikon'nun şeçkin lenslerinin son üyeleri DX lensler, özel oalrak dijital makineler ile kullanım için tasarlanmıştır.) kendi sitesinden alınmıştır.

sigma DC serisi ( Sadece D-SLR fotoğraf makineleri için geliştirilmiş ve her boyuttaki görüntü algılıyıcılarıyla uyumlu şekilde çalışan, hafif lenslerdir. Özel tasarımları D-SLR fotoğraf makineleri için ieal özelliktedir. ) kendi sitesinden alınmıştır.

kısaca açıklıyim sensör boyutu degiştikçe lensin sensör üzerindeki görüntü alanı da degişmektedir 18 mm dslr lens 100 derece bi açıya sahipken fullframde 76 dereceye düşmektedir. bunla beraber bakınız canon ef-s lens ff ile kullanılmamaktadır. çok kaba bi ifade ile anlatmak gerekirse orta format makinaya slr lens takmaya benzer ( kendi yorumum ) yurt dışı sitelerde lensler hakkında bir çok yorum okudum görüşler yüzde 90 bu yönde. bence amacınızı tam belirleyip ona göre alışveriş yapın görkem arkadaşımız bana bu yeter şu anda ff almayı düşünmüyorum kullanımı daha rahat demiş ve kendine uyan lensi seçmiş. geçen yazımdada dedigim gibi en iyi lens amaca uygun lenstir. omerbeyde çok güzel örnek vermiş tamamen katılıyorum kendisine saygılar..

 

Tarih: 3 Mart 2006, 01:51 - İp: 85.***.**1.186
bresson
bresson (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

görkem arkadaşım sorunu atlamışım pardon neden lens fiyatları farklı ??? canon pahalı nikon neden ucuz ???

canon ef 24-70 F2.8 L 1100 $
nikon 28-70 ED-ıf af-s 1350 $

fiyatlar www.adorama.com ama istediginiz yerden bakabilirsiniz. iyi lens her markada pahalıdır. canonun L serisi ile nikonun G serisini karşılaştırmayın derim.

saygılar..

 

Tarih: 3 Mart 2006, 02:13 - İp: 85.***.**1.186
okyara
okyara (üye)
İzmir / Amatör

eos 350 d ve sigma 24-70 f/2,8 çok çok iyi bir çözüm.

 

Tarih: 3 Mart 2006, 08:55 - İp: 217.***.**8.193
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

cevapların için çok teşekkürler bresson,anladığım kadarıyla dslr işi beni aşacak gibi,uyduruk lenslerlede dslr kullanmak istemem hemde ileride bir işe yaramayacağını bile bile alamam.
kaliteli lenslerde baya pahalı,profosyonel olsam veririm o parayı ama hobi amaçlı kullanacağım için ancak ileride alabilirim.
body fiyatları inanılmaz düşünce(nikon d50-450 euro) bende mi alsam diye içimden geçirmiştim,ama sıra lenslere gelince bu kampanya bizi aşar cumhur abi

 

Tarih: 3 Mart 2006, 09:30 - İp: 81.***.**0.3
bresson
bresson (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

magnat hemen karamsarlıga kapılma bence oykara beyin sölediği gibi 350d ve sigma 24-70 2.8 macro yurtdışı sipharişle 1100$ civarı alabiliyosun saygılar..

www.bhphoto.com güvenilir bi site bakabilirsin

 

Tarih: 3 Mart 2006, 12:30 - İp: 85.***.**8.155
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili görkemgo,

http://www.reproset.com.tr/sigma/index_lens.htm sayfasını inceledin mi?
Ben öteden beri Foveon sensörleri teknolojisinden ötürü pek beğenirim Sigma sd 10 makineyi veya Fuji Finepix S2 veya S3 modellerine de bir göz atmanı öneririm.
Karar kılarsan Bir Sigma Yetkili servisi olarak sana daha detaylı bilgiler verebilir ve hatta araya girer fiyetta da yardımcı olabilirim.

 

Tarih: 3 Mart 2006, 15:50 - İp: 85.***.**2.241
gorkemkgo
gorkemkgo (üye)
Bursa / Meraklı

Merhaba Burkay Hocam,

Sigma SD10 daha önce 3,4MP etkin X3 sensörüyle forumda tartışılmıştı. Makineyi tavsiyeniz üzerine bir daha inceleme fırsatı buldum.

Artı yanları:
pikseller arası çözünürlük yapı gereği bayer sensörlü makinelerden daha iyi.

(RGB)(RGB) ==> Foveon
R(G)B(G)R(G)==> Bayer

Bu diziliş yatayda 3,4MP sensörün 6MP efektiv çözünürlükte Bayer sensörlü makinelerle aynı çözünürlüğü sunmasını sağlıyor

Yüksek ISO performansı iyi fakat renklerde biraz kayma oluyor.

1/3EV adımlarla pozlama ayarı
RGB Histogram
Düşük ışıklı ortamda bile iyi AF
Kısa başlangıç süresi
Photo Pro Raw Yazılımı iyi bir yazılım. Özellikle X3Fill koyu alanlarda çok fazla iyileşme sağlıyor
Sensörle lens arası toz önleyici filtre.

Eksileri ise:
Bazı makinelerde fabrika çıkışında sensör tozlu olabiliyormuş.
Sadece RAW çekiyor. JPEG'e yazılımla dönüştürmek gerekiyor. Bu büyük bir eksi bence çünkü her zaman RAW'dan JPEG'e dönüştürecek vaktimiz ya da imkanımız olmayabilir.

Uzun süreli gece pozlamaları çok kötü. Birkaç örnek fotoğrafa baktım gerçekten de kötü. Resme 8sn'lik bir pozlamada bile çok aşırı gürültü biniyor.

Yüksek ISO'da renklerde kayma ve keskinlikte azalma
350D, Maxxum5D ya da D50 gibi makinelerden daha ağır ve büyük. Bu özellik sanırım profesyonel kullanıcıların aradığı bir özellik. Benim için ne kadar hafif ve küçük olursa o kadar iyi..
Sadece sigma lenslerle uyumlu. Bu bence problem değil.
Yüksek çözünürlükte 2Fps çekim. B da bence problem değil 1Fps bile yeterli benim için.

Tüm + ve -'leri değerlendirdiğimde D50+18-200mmVR daha ağır basıyor. Bu ikili bana 1200$'a malolacak ve FF sensörlü bir makineyi alıp kullanabilecek duruma gelinceye kadar beni idare eder sanıyorum.

Finepix S2 veya S3 modellerinide ilk fırsatta inceleyeceğim.

İlginize teşekkürler..

 

Tarih: 4 Mart 2006, 01:47 - İp: 85.***.**4.133