newone
newone (üye)
Isparta / Amatör

5d Mark Iı Veya 7d İçin Lens Tavsiyesi

Arkadaşlar yurtdışından bu iki makineden birini getirteceğim. Nikon d90 diye başladım ve bu makinelere geldim
Canon u pek araştıramadım ve hızlı karar vermem gerekiyor. Sorunum şu:

Ben yukarıdaki iki makineden biriyle mümkünse sadece iki lens alıp; makro, portre ve zoom çekimleri yapabilmek istiyorum. Tüm beklentilerimi iki lensle sağlayabilir miyim.. Hangi iki lens?

Şimdiden teşekkürler..

#newone' tarafından 09.04.2011 11:23:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Nisan 2011, 11:22 - İp: 188.***.**9.177
rockhound
rockhound (üye)
İstanbul / Amatör

24-105mm L ile birlikte 5dmarkII alın.
3200dolar gibi birşey fiyatı.
sonra 1000dolar civarına da 100mm macro lens alırsınız çok kaliteli bir setiniz olur

tüm bu süre zarfında da kendinizi bu set seviyesine çekmeye çalışın

 

Tarih: 9 Nisan 2011, 11:32 - İp: 88.***.**9.18
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

şimdi yazacaklarımı yanlıs anlamayın lütfen
d90 dan baslayıp buraya gelmeniz bilincsiz bir tuketici oldugunuzu gosteriyor.
5d ile 7d yi kıyaslamanız da bu gorusu kuvvetlendiriyor.
bu makineler kıyaslanmaz, ya birine ihtiyacınız vardır onu alırsınız ya digerine ihtiyacınız vardır onu alırsınız.
hangisine ihtiyacınız oldugunu, ne tür lensler almanız gerektigini bile bilmiyorsanız ikisindende acilen vazgecmenizi ciddiyetle oneriyorum.
yoksa yapacagınız alısveriş (amerika ucuzdur almısken bir kere alalım mantıgı dahilinde bile) zararınıza olur.
*********************************************
illlaki bir cevap vermek gerekirse
tavsiyem 60d + 18-135 +100mm f:2.8 olur bu durumda.

 

Tarih: 9 Nisan 2011, 14:16 - İp: 217.***.**4.14
newone
newone (üye)
Isparta / Amatör

GAİJİN e;

Ben de zaten fotoğraf ya da makine üstadıyım demedim.. Öyle bir iddiam olsa sizlere sormaz doğru bildiğimi yapardım..

Siz de bunu yanlış anlamayın ama;

Ben sizin fotoğrafçılık bilginizi ölçebilecek durumda değilim. Ancak sosyal-iletişimle ilgili sorunlarınız olabilir.. Lütfen biraz daha yapıcı olun. Cevap verecekseniz karşınızdaki kişiyi fırçalamak yerine aydınlatın..

Ben yaklaşık iki yıldır Sony H9 kullanıyordum. Nikon D90 a geçmeye karar verdim ve nikonun makine ve lenslerini araştırdım uzun süre. Sonra bana makineyi alacak arkadaş çok makul fiyatlara Canon un iyi modellerini bulabileceğini söyledi. Bu yüzden acilen bir başlık açıp bu soruyu sordum.

Siz madem cevap vereceksiniz, açıklar mısınız;

5D mark II ile 7D neden kıyaslanmaz..? Ne yapacaksam 5D ne yapacaksam 7D almalıyım..?

Ya da bunlar bütn yetenekleriyle bir kenarda dururken neden 60D almalıyım.?

Ama lütfen kızmadan, kırmadan, fırça atmadan... Öyle yapamayacaksanız da lütfen cevap yazmayın..
İyi çalışmalar..

 

Tarih: 11 Nisan 2011, 11:07 - İp: 212.***.**0.20
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ben kimseyi fırcalamadım zaten, tekrar okuyun ve ilk cevabımdaki azarlayan tenkit eden CÜMLEMİ GÖSTERİN LÜTFEN bekliyorum??
size "üstadmısınız ki bu makineleri alıyorsunuz" da demedim.
sadece d90 ile baslayıp gitgide model yukselterek devam ediyorsanız bilincsiz bir tuketim yapacaksınız dedim.
5d ile 7d yi kıyaslamanız bu gorusumu destekliyor demektir dedim.
gercekten de oyledir. 5d - 7d gibi makineler alacak seviyedeki bir kullanıcı bunu forumda sormaz, zaten ihtiyacının ne oldugunu biliyordur gider onu alır.
bunlar bu işten para kazanan profesyonellerin ve ihtiyacları dogrultusunda alısveriş yapan iş bilen amatorlerin kullandıgı makineler.

***************

gelelim sorunuzun cevabına.

h9 kullanmıssınız yani bir dslr tecrubeniz yok. bende h1 kullanıyordum, sonrasında dslr ye gectim. (oncesinde 5-6 yıllık analog fotografcılık tecrubem vardı)
ama gidip ileri seviyede fotografcıların kullandıgı makinelerden almayı dusunuyorsunuz. alın, para benim cebimden cıkmıyor umurumda dahi olmaz su tavrınızdan sonra. ben insan gibi boşa para harcamamanıza ugrasıyorum, ama ne kadar anlatırsan anlat ancak karsındakinin anlamayı becerebildigi kadar anlasılıyorsun.

********************

5d full frame bir makinedir.
uzerine alacagınız lenslerin makinenin ihtiyacını karsılayacak kalitede yani pahalı (tercihen limited) lensler olması lazım oyle her lensi alıp kullanamazsınız.
kullansanızda iyi sonuc alamazsınız.

7d 5d nin bir alt modelidir. aps-c sensorludur. kus fotografcılıgı, makro cekim gibi konular için 5d den daha uygun bir govdedir. yine ileri seviye fotografcıların kullandıgı bir makinedir.

60d 7d nin bir alt modelidir, orta ileri seviye fotografcıların kullandıgı bir makinedir. 7d ile, sadece profesyonel kullanıma yonelik farkları vardır.

550d 60d nin bir alt modelidir, giriş seviyesi ve orta seviye kullanıcıya hitap eder.
acemi bir kullanıcı için bu makinelerin hiçbirinin birbirinden farkı yoktur.
cunku acemi kullanıcının ihtiyaclarına hitap eden degil, ileri seviyedeki kullanıcıların ihtiyaclarına hitap eden farklar yuklenir makinelere.


nasıl ki bir aile babası için tek kapılı bir spor araba degil de station bir arac kullanıslıysa, acemi bir kullanıcı içinde menu ve dugmeler içinde ozelliklerinin yuzde 80 ini hiç kullanmayacagı (hatta farkında bile olmayacagı) bir makine degil, ihtiyaclarına hitap eden bir makine kullanıslıdır.
ekonomik olarak ta kullanmayacagınız ozelliklere ekstra para vermektense ihtiyac dogrultusunda optimal alışverişi yapmak zekanın emrettigi harekettir diye dusunuyorum.

d90 dengi 60d dir. buyuzden 60d onerdim. 7d ile hiçbir farkını gormeyeceginize eminim. cunku yok.


************************
*************************************

adam gibi laf anlatmaya calıstık üslubunuzu gorduk, hakettiginiz gibi anlattım belki okudugunuzu anlamaya baslarsınız..

 

Tarih: 11 Nisan 2011, 13:33 - İp: 88.***.**8.140
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

newone merhaba,

Forumları ilk okumaya başladığımda ben de bazı anlatılanları sizin de düşündüğünüz gibi kişisel algılamıştım. Aslında Gaijin'in yorumu çok doğru. Bahsettiğiniz iki makine gerçekten çok farklı makineler.

Ancak benim katılmadığım bir nokta var o da şöyle; ben sizin tercih noktanızda olsam yine de bu iki makineden birini alırdım ve muhtemelen 7D yi seçerdim. Evet ben de yeni başladığımda 7D ile 550D arasındaki farkı anlayamazdım, hatta belki bugün bile çok anlamam (çünkü çok da eski değilim) ancak bu hep böyle kalacağınızı (kalacağımızı göstermez) bu noktada merak ve ilgi seviyeniz çok önemli.

Kendimden örnek vereyim. Nikon D3100 makine aldım, çünkü tam da Gaijin'in dediği gibi yeni başlayacaktım 7d yi elime alsam saf saf bakardım belki. Ayarları bir türlü tutturamaz iyi fotoğraf çekmeyi bırakın kötü fotoğraflar çeker ve mutsuz olurdum. Ya da (7d de var mıdır bilmiyorum ama ) otomatik modda çekerdim ve binlerce dolarlık makineden kompak makine performansı alırdım. İşte tam da o yüzden D3100 aldım.

Sonrasında vakit bulduğum her dakika fotoğraf çektim, ama öyle evde yastık yorgan değil, onlarca değişik yere gittim, her hafta sonu bir günümü tam mesai bu işe harcadım. Günlerce her akşam internette fotoğrafçılıkla ilgili şeyler okudum teorik anlamda kendimi geliştirmeye çalıştım, ünlü fotoğrafçıların çektikleri mübalağa etmeyeyim ama bir kaç bin fotoğrafı inceledim falan. Hatta eşimden bu yüzden kaç kere fırça yedim

Bunun sonunda kendime göre hızla ilerlediğim için birgün baktım ki makinem ve lensim yapmak istediğim herşeyi yapmama izin vermiyor, yetmiyor. O zaman da gittim onu sattım D90 aldım. Şimdi aynı süratle onunla ilerliyorum. Kendime kendi bilgim ve bütçem çerçevesinde lensler alıyorum-alacağım. Yani bu bir süreç ve belki bir yıl sonra 2 yıl sonra bende Canon 7d (veya emsali) bir makine alıp devam edeceğim. Tabi bu al satlar süresince para kaybı oluyor deneyim kazancı olduğu kadar.

Siz de benim hissettiklerimi hissederek hareket edecekseniz ve bütçeniz uygunsa neden 7D ile başlamayasınız. Evet başlangıçta çok az şey bileceksiniz, makinenin özelliklerinin %80 ini kullanmayacaksınız ama zamanla öğreneceksiniz ve her öğrendiğiniz yeni şey için makinenizi değiştirmeniz gerekmeyecek o kapasite elinizin altında olacak hep, kullanmasanızda.

Bu anlamda bence 7D yi alın. 5D apayrı bir kategori onu salt fotoğraf çekmek için almanız anlamlı olmaz. Gerçekten profesyonel amaçlarınız ve lenslerine verecek birkaç bin (belki de bir kaç 10 bin) dolarınız daha olmalı.

Lens konusunda ise aralığı siz tercih edersiniz ama 7D gibi bir gövdeye mutlaka L serisi lens almanızı öneririm.

 

Tarih: 11 Nisan 2011, 16:37 - İp: 62.***.**2.1
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

muzocan d3100 d90 orneginde evet makinenin kısıtlaması gibi bir durum sozkonusu. af motoru sorunu en basitinden.
ancak mesela d90-d300 arasında boyle bir geciş yapacagınızı sanmıyorum. gereksiz bir harcamadan oteye gitmeyecektir bu asamada.
suanda piyasada olan en basit dslr bile profesyonel ihtiyacları karsılayacak teknolojiye sahip.
dusunun 10 yıl once suandaki en basit dslr den cok daha eski teknolojili makineler kullanılıyordu ve alınan sonuclar mukemmeldi.

fotografı makine cekmiyor fotografcı cekiyor.
bu bir hobi, insanlar onbinlerce dolar harcayabilir, bundan mutluluk duyuyorsa harcamalıda..
ancak bilincli bir sekilde.
gerisi parayı sokaga atmaktır. sokaga attıgını bilmeden harcama yapan birini uyarırım, anlar anlamaz o da kendi sorunu.
ben kimseye bunu tavsiye edemem.

sizin durumunuza donersek;

fotograf yolculugunuzda misalen, spor fotografcılıgına yonelirseniz, saniyede 6 degilde 10 kare fotograf ceken bir makine ihtiyacınız olabilir.
baska hiçbir ozellik sizin için farketmesede sadece saniyede 4 kare fazla cekemesi için kameranız binlerce dolar harcayabilirsiniz. cunku ihtiyacınız budur.
ama mesela sokak fotografcılıgı yapıyorsanız hafif bir makine almanız en dogrusudur. gun sonunda 7d ile 450d arasındaki farkı bileginizdeki agrıdan anlayabiliyorsunuz rahatlıkla.
kuş fotografı cekecekseniz full frame bir makinedense crop faktorlu bir makine tercih edersiniz.
loş ısıkta calısıyorsanız genellikle ve bu işten para kazanıyorsanız, full frame bir makine daha iyi sonuc verecektir.

bakın ihtiyacları bilince nekadar kolaylasıyor secim yapmak.

*******************
ihtiyaclara gore alınır makine. ve ihtiyacınızın ne oldugunu bilmiyorsanız yapacagınız her alısveriş zarardır.

butun makinelerde enstantane diyafram ve iso ayarlanıyor. birini kullanan digerini de kullanır.
zaten farkı doguran seyler bunlar degil, tam da ihtiyaca yonelik farklar. arada benim için fark yaratacak tek bir ozellik olmamasına ragmen mesela 60d yerine 7d almak bana gore meta fetişizmidir. bir faydası var mı fotograflarıma? yok
ama cebimden daha fazla para cıkıyor..


neyse isteyen istedigini alsın. ben uyarıda bulunacak kadar aptallık ettim ne de olsa.







 

Tarih: 11 Nisan 2011, 17:09 - İp: 88.***.**8.140
newone
newone (üye)
Isparta / Amatör

Gaijin....

Bak bu bana verdiğin ilk cevap... ekliyorum..

şimdi yazacaklarımı yanlıs anlamayın lütfen
d90 dan baslayıp buraya gelmeniz bilincsiz bir tuketici oldugunuzu gosteriyor.
5d ile 7d yi kıyaslamanız da bu gorusu kuvvetlendiriyor.
bu makineler kıyaslanmaz, ya birine ihtiyacınız vardır onu alırsınız ya digerine ihtiyacınız vardır onu alırsınız.
hangisine ihtiyacınız oldugunu, ne tür lensler almanız gerektigini bile bilmiyorsanız ikisindende acilen vazgecmenizi ciddiyetle oneriyorum.
yoksa yapacagınız alısveriş (amerika ucuzdur almısken bir kere alalım mantıgı dahilinde bile) zararınıza olur.
*********************************************
illlaki bir cevap vermek gerekirse
tavsiyem 60d + 18-135 +100mm f:2.8 olur bu durumda




Şimdi bu cevaba başlarken neden lütfen yanlış anlamayın deme ihtiyacı hissettin? Madem söyleyeceklerin tamamen normal ve "adam gibi" cevaptı?

Şu yıldızlı hattın üzerindeki her cümlen bir küçümseme, aşağılama ve ukalalık(çok bilmişlik anlamında) içeriyor... neden? İncitmeden bilgi vermek imkansız mı yoksa çok mu zor?

O üsttekilerin aslında benim soruma cevap değil de senin egonu tatmin şeklin olduğunu sen de anlamış olmalısın ki yıldız hattının altına, " illa ki cevap vermek gerekirse" diye başlıyorsun..

Hayır, illa ki cevap vermek gerekmiyor.. Sorum seni kızdırdıysa, bak gerizekalıya ne sormuş deyip işine bakabilirsin...

BEN YİNE DE HERHANGİ BİR ÜSLUPLA VERDİĞİN HER TÜRLÜ BİLGİ VE HARCADIĞIN EMEK İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.. İŞİNİ BİLDİĞİN BELLİ..

Ama verdiğin cevaplardan bir çoğunda neden soruyu soranla tartışma yaşadığını bir düşün istersen..

Bir de senin dışında cevap veren arkadaşların tarzına bir baksan belki üzmeden kırmadan öğretmeyi de düşünürsün..

Kendine iyi bak.. Stress öfke hayatın tadını kaçırır.. boşver.. [>:D :D<]

 

Tarih: 11 Nisan 2011, 20:10 - İp: 178.***.**8.13
newone
newone (üye)
Isparta / Amatör

Muzocan a..

Çok uğraşmış uzun yazmışsınız, çok teşekkür ediyorum..

Aklımdakileri siz benden daha güzel anlatmışsınız..

Anladığım kadarıyla bu makineler kolay kolay eskimiyor. Gaijin in de dediği gibi en eski makinelerle bile en güzel fotoğraflar çekilebiliyor..

Niyetim bugünkü şartlar altında alabileceğim en nitelikli ve çok yönlü gövdeyi almak.. Beraberinde de olabildiğince farklı tür çekim yapmama imkan sağlayacak en fazla iki adet lens almak...

Bir süre bunlarla çalışıp uzun vadede gövdeyi değiştirmeden sadece lense yatırım yapmak..

Bunu da iki üç yılda bir gövde değiştirip bir de her değişen gövdeye yeni lens setleri almayı mantıklı ve ekonomik bulmadığım için düşünmüştüm..

Ben yanılıyor olabilirim ama siz ve gaijin in verdiği bilgiler çok aydınlatıcı oldu..

Tekrar teşekkürler..

 

Tarih: 11 Nisan 2011, 20:16 - İp: 178.***.**8.13
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yanlıs anlamayın deme nedenim, insanalrın bilinçsiz tuketici olduklarını işitince, sanki acemiyim bilmiyorum diyen kendisi degilmiş gibi alınmaları.
yanılmamışım, bekledigim tepkiyi gördüm.


şimdi bana azarlayan tenkit ewden kelimelerimi cumlelerimi gostermenizi istiyorum yeniden??
niyet okumayın, azar, tenkit, küçümseme içeren cumleleri gosterin..

 

Tarih: 11 Nisan 2011, 22:36 - İp: 88.***.**8.140
newone
newone (üye)
Isparta / Amatör

şimdi yazacaklarımı yanlıs anlamayın lütfen
d90 dan baslayıp buraya gelmeniz -*bilincsiz bir tuketici oldugunuzu*- gosteriyor.
-*5d ile 7d yi kıyaslamanız da bu gorusu kuvvetlendiriyor*-.
bu makineler kıyaslanmaz, ya birine ihtiyacınız vardır onu alırsınız ya digerine ihtiyacınız vardır onu alırsınız.
hangisine ihtiyacınız oldugunu, ne tür lensler almanız gerektigini --* bile bilmiyorsanız*-- ikisindende acilen vazgecmenizi ciddiyetle oneriyorum.
yoksa yapacagınız alısveriş (amerika ucuzdur almısken bir kere alalım mantıgı dahilinde bile) zararınıza olur.
*********************************************
illlaki bir cevap vermek gerekirse
tavsiyem 60d + 18-135 +100mm f:2.8 olur bu durumda




Yukarıdaki paragraf genel olarak soruma cevap vermek niyetinde olmayıp ders vermek belki de haddimi bildirmek niyetinde olduğunuz hissini uyandırıyor.. Ayrıca bu hissi kuvvetlendiren ince vurgularınızı da ayırarak gösterdim. İsterseniz bir de alternatif cevap hazırlayayım.. nasıl cevap verilebilirdi diye..

 

Tarih: 12 Nisan 2011, 01:00 - İp: 178.***.**8.13