makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

350d İçin Birkaç Objektif

SIGMA 8mm f:4 EX CIRCULAR FISHEYE
SIGMA 15 mm f:2.8 EX DIAGONAL FISHEYE
Öncelikle yukarıdaki lenslerin arasındaki farklar nelerdir yani circular ve diagonal bana ne gibi bir yara sağlar Ayrıca amerikadaki fiyatları nasıldır bu geniş açı için sorum diğeri ise ;
SIGMA 28-300mm f:3.5/6.3 ASPHERICAL COMPACT HYPERZOOM yine aynı şekilde bu lensinde avantajları nedir ne gibi bir makro sağlar bana ve asphericalın amacı nedir ? Teşekkür ederim

Tarih: 6 Eylül 2005, 22:11 - İp: yok
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

IS USM Nedemek bunuda açıklarsanız sevinirim aslında çok bilgiye ihtiyacım var

 

Tarih: 6 Eylül 2005, 22:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam macromicro..

IS USM'in manasi, image stabilizer ultra sonic motor..
image stabilizer; senin de bildigin gibi dusuk shutter hizlarinda kamera sarsintisi olusur, iste bu sarsintiyi engelleyen sistemin adidir.. bazen kameranin icerisinde bazen de kameranin icerisinde bulunur.. konica 7d gibi makinelerin kendisinde bu ozellik varken canon veya nikon gibi firmalar, objektiflerine ekliyorlar bu ozelligi.. kameranin kendisinde olmasi demek, kullanacagin butun lenslerle dusuk shutter hizlarinda bile elle cekim yapabilecegin manasina geliyor.. bildigin gibi dusuk shutter hizlarinda tripod kullanmak gerekir..
IS (veya nikondaki VR, sigmadaki OS) sistemindeki chip, sarsintiyi onceden tahmin ederek objektifin icerisindeki lensleri uygun durumuna getiriyor..
tabii IS sistemi bulunan lensler sana her dusuk shutter hizinda cekim yapmana olanak veremez.. genel olarak 3 top'a kadar avantaj sagladigi soyleniyor..
mesela 1/60sn elle cekim yaparken sarsinti olusmuyor ama 1/50sn'de olusuyorsa, iste IS sistemi sayesinde o sarsintinin olusmasi engelleniyor.. (1/30sn'ye kadar kullanilabilecegi soyleniyor..)

USM'in manasi ise hizli ve sessiz focus yapabilen anlamina geliyor.. canon'un USM lenslerinin pahali olmasi da bu yuzden..
...
sigma 8mm circular fish-eye ile 15mm diagonal fish-eye hakkinda ise:
circular'in manasi yuvarlak'tir.. circular fish-eye lens ile cekim yaptiginda fotograf karesi degil bir yuvarlak goruntu olusur..(bu dedigimi daha kolay anlayabilmen icin su adrese bakmani oneririm.. ayrica yeterince bilgi de var fish-eye hakkinda..)
digonal fish-eye lensle ise tam bir kare alabiliyorsun..
..onemli olan nokta ise her ikisi de 35mm kameralarla kullanildiginda sana 180 derecelik bir aci veriyorlar.. (iste o yuzden balik gozu oluyor ya..)
8mm olan objektif biraz oyun oynamaya benzetiyorum ben dogrusu.. yani yapabileceklerin cok da fazla degil bence.. 15mm olani ise 350d gibi bir kamerada kullandiginda, sana 180 derecelik aci saglamaz.. yani o istedigin etkiyi tam olarak alamazsin.. (15mm, 1.6x crop faktoru ile 24mm yapiyor..)
..ama yine de barrel distortion denilen etkiyi az da olsa alirsin.. (yanlara dogru uzuyormus gibi gorursun .. ama fotografin ortasindaki elementler duzgun gorunurler fish-eye lensin ozelliginden dolayi.)
..bence genis aci icin hem de kullanim alani biraz daha fazla olacak sigma 12-24mm objektifinden alabilirsin..(ben olsaydim bu lensten alirdim dogrusu, ama, senin kullanim amacin farkli olabilir..)
bir de fiyat olarak biraz daha yuksek olan fakat cok daha kaliteli bir lens var, o da, sigma 14mm aspherical.. spherical'in manasi yine yuvarlak demek (round..), a-spherical ise yuvarlak olmayan.. bu lens sana 114 derecelik bir genis aci sagliyor.. fakat herhangi bir distortion olmadan yapiyor bunu.. (veya minimal diyelim, lens elementleri sayesinde duzeltiliyor..)
eger gercekten genis bir aci ve kalite istiyorsan, sigma 14mm lensi harika bir tercih olur..(bir prime lensi olmasini unutma..)
..15mm digonal fish-eye lens'de; diagonal'in anlami koseden koseye demek.. ve sana 180 derecelik aci sagliyor.. (ama crop faktoru olan makinelerde goruntu 180 derece olmayacaktir..) .. aslinda cok farkli guzel effectler alabilecegin bir lens.. keskinlik acisindan bir 17-40 f/4 L kadar keskin degilmis kullananlarin dedigine gore, ama cok yakin.. lensimn kalitesi de harika.. genellikle yapi, landscape fotograflarinda etkili olacaktir.. insan portlerinde garip sonuclar verebilir, ozellikle ayaklari mesela daha da uzun gosterebilecegi gibi.. yukarida dedigim adrese bakarsan olusan effect'i rahatlikla gorebilirsin..
..
28-300mm lens hakkinda ise; aspherical'in manasini soylemistim zaten.. aspherical lensler ayrica daha compact bir yapiya sahip oluyorlar ve daha az element kullanilarak yapiliyorlar.. bu lensin macro kabiliyeti 1:3.. yani gercek bir macro gibi degil..bildigim kadariyla sigma 28-135mm macro lens, 1:2 oraninda buyultebiliyor.. ve

 

Tarih: 7 Eylül 2005, 15:10 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

macromicro mesajini daha yeni aldim..
ben aldiracak olsaydim; 28-300 yerine dedigin gibi sigma 70-300 apo macro super lensi ile (aman dikkat etsin arkadasin, cunku, bu lensin bir de apo olmayan modeli var ve aralarinda cok fark oldugu soylenmisti bir dergideki degerlendirme yazisinda..) canon 17-40 f/4 L veya canon 17-85 IS lensinden aldirirdim.. bu lenslerin fiyatlari cok dusuk amerikada.. cok genis aci icin 14mm f/2.8 EX diyecegim ama sen biraz distortion olussun istiyorsun anladigim kadariyla..
bir diger telephoto lens tercihin de canon 70-200 f/4 L olabilir.. biliyorsun bende de var.. kalitesi muhtesem.. veya sigma 70-200 f/2.8.. (f/2.8 olmasindan dolayi cok cok daha iyi bir tercih.. ayrica 2.0x converter ile kullanarak 400mm'ye kadar cikartabilirsin..)
...
iki tane kombinasyon olusturmak gerekirse, biri pahali biri ekonomik..
pahali kombinasyon: sigma 70-200 f/2.8 + sigma 24-70 f/2.8 + sigma 12-24 f/4-5.6.. harika bir uclu kombinasyon olur bence.. (12-24'un yerine sigma 14mm f/2.8 EX de alinabilir tabii..)
ekonomik kombinasyon ise: sigma 70-300 apo + sigma 18-50 f/2.8.. (18mm'den daha genis olsun dersen aklima gelen sigma 15-30 lensi.. ama bu seferde 30-70mm arasi cok bos kalacak.. bir tane de canon 50mm 1.8 alirsin.. cok ucuz bir lens..)
...
sigma 18-50 f/2.8'i sigma 70-200 f/2.8 ile de secebilirsin tabii.. ustune de 14mm f/2.8 EX aldin mi canavar bir kombinasyon olmus olur.. veya sigma 15mm diagonal fish-eye alirsin.. bu sana kalmis.. ama 14mm olan lens 15mm olana gore cok daha kaliteli..
..
canon'un 17-85 IS lensi de harika bir tercih aslinda.. sigma 70-200 f/2.8 veya canon 70-200 f/4 L ile harika olur..
...
bilemiyorum macromicro.. iki gun dusunelim ve bulalim..

 

Tarih: 7 Eylül 2005, 16:02 - İp: yok
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

Aslında ben sana çoooook uzun bir yazı yazmıştım ama gönderirken problem çıktı ve şimdi sinirlerim alt üst olmuş durumda aynı şeyleri tekrar yazmak zorundayım . İlk önce verdiğin reçeteler çok güzel ama biraz pahalı yani geniş açı lens işi bozuyor 800dolar nasıl verip alıyım 70-300mm Apo macro super 2 iyi 200 dolar civarında belki daha pahalıdır ama macroya ihtiyacım var. parası çok olduğu için geniş açıya elveda dedim onun yerine çeşitli filtreler aldırtmayı düşünüyorum bilmem sen ne dersin şimdi yazıcam onları az biraz anlamış olursun ne tür fotograflar çekmek istediğimi genellikle doğa çalışıyorum.
HOYA 58mm Circular Polarising CPL PL-CIR FILTER yaklaşık (24 dolar civarında)
HOYA 58mm K2 Yellow Filter (17dolar civarında)
HOYA 58mm 25A Red Filter (20 dolar civarında)
B+W 58mm Neutral Density (ND) 0.9 (8x) 103 Glass Filter ( 40 dolar civarında)
Hoya 58mm CLOSE UP +4 Filter (28 dolar )
Hoya 58mm MISTY SPOT GRADUAL Filter (30 dolar)
birde canon eos 300v aldırmayı düşünüyorum 170 dolar falan yani toplam 500 dolara geliyor . Filtreler hakkında ne düşünüyorsun ? birde şunu sorucam bende şimdi kitle gelen 18-55 var ben o canonun 50mm 1,8 alsam benim lensten kat kat daha iyi sonuçlar elde edemezmiyim sence ? Görüşmek üzere. İşallah karar verebiliriz 2 günde

 

Tarih: 7 Eylül 2005, 18:05 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

en iyisi senin listeden secmek..

70-300 ve 18-55'in 58mm thread kullaniyor olmasi guzel.. cunku en azindan bazi filtrelerden iki tane almak zorunda kalmayacaksin.. circular polarizer gibi..
..
50mm f/1.8 ise 52mm olmasi gerekiyor.. yani bu alacagin filtreleri kullanamayacaksin..
..ben olsam yerinde, ilk basta 300v'yi listeden cikartirdim.. film makineye ihtiyacin yok.. zaten elinde canavar gibi 350D var.. ha ama genis aci olayinda kullanacagim dersen bilemem.. ama unutma bir tane daha lense ihtiyacin olacak.. cunku 18-55'i kullanamayacaksin film makineyle..
..
yerine bir tane sigma 105mm veya tamron 90mm macro al.. 1:1 olan bir macron olsun.. her zaman isine yarayacak..
..
circular polarizer ile ND filtresi fiz alinacak olan filtreler.. ama 0.3 ve 0.6 ND de alabilirsin ayrica..
bu arada close-up filtrelerini de listeden cikar bence.. ne de olsa macro alacaksin.. close-up filtresi sadece focus yapabilme mesafesini dusuruyor.. ve 1x'den buyuk olanlarda o kadar da iyi sonuc alamiyorsun.. bir ara yolun buraya duserse sana hediye edebilirim seti..
circular polarizer'i da ben senin yerinde olsaydim hoya super hmc pro-1 alirdim. fiyat yuksek ama kaliteli bir circular poalrizer filtrenin yerini, landscape fotografciliginda hicbirsey tutamaz..
red veya green filter kullanmadim.. ama raw formatinda cekip bu filtreleri photoshop yardimiyla ekleyebilirsin fotograflarina.. tabii filtre varmis gibi olmaz ama fena da olmaz.. en azindan bu iki filtrenin parasini circular polarizer icin kullanmak daha mantikli bence..
misty spot gradual filtresinin effectini de photoshop'a 55mm'nin plug-in'ini ekleyerek rahatlikla uygulayabilirsin.. ha ama begenmezsen ileride turkiyeden al bu filtreyi de.. zaten cok paralar degiller..
ND ve circular polarizer cok onemli.. ayrica sigma 70-300 ve alirsan macro objektifin icin UV filtreleri de almaya calis..
..
ben fikrimi soyledim.. bakalim sen ne diyeceksin..

 

Tarih: 7 Eylül 2005, 19:01 - İp: yok
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

simdi her iki lensinde 58mm olmas1 güzel ve sevindirici bir haber . Fakat dediin gibi baz1 filtreleri ileri dönük olarak almak istedim ama dediklerinde hakl1s1n san1r1m iyi bir circular polariser almam gerek ama hoya super hmc pro-1 fiyat1 ne kadar san1r1m 200 dolar civar1 bisey bu çok fazla yani benim al1ca1m 24 dolar bu ise 10 kat1 tabi dediin gibi en önemli filtre bu ama fiyat1da çok pahal1 neyse bu konuda biraz daha düsünmeliyim.
Eos300v yi dedigin gibi genis ac1 1c1n al1cakt1m ama onu turk1yedende alab1l1r1m.
70-300 mm kes1n alinicak bu bir bunda hem fikiriz
simdi kafama 105mm taktim benim zaten makrom olucak fakat kalitesimi dusuk ki bundanda al1yorum 1:1 olmas1 guzel ama bide ona para vericem . Asl1nda biraz sacmal1yorum cunki biri zoom digeri sabit . Lens konusunu az cok cozduk fakat bana dedigin polarizenin fiyat1n1 solersen sevinirim . Siparis listesini degistirmek zorunda kal1cam. Bu arada gelicem oraya

 

Tarih: 7 Eylül 2005, 19:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam macromicro..
hoya super cicular polarizer'in fiyati 67.20 pound iken normal hoya cicular p. fiyati 30.60 pound.. yani 30 pound farkediyor.. iki kati gibi dusun.. ama kesinlikle degecek.. (http://www.warehouseexpress.com/ adresinden bakarak soyledim.. tabii ingiltere fiyatlarina gore amerika cok daha hesapli..)
film makineyi cikar listeden gercekten de.. yerine 105mm macro al..
ND filtreleri de 0.3, 0.6 ve 0.9 olarak al..

 

Tarih: 7 Eylül 2005, 20:22 - İp: yok
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

E ama zaten polarize ve 105mm 400 dolar toplam bide 70-300mm 200 dolar etti 600 dolar ben bukadar verebileceğimi pek sanmıyorum. Napıcam artık sadece filtre ve lensi alıcam . Neyse çok Teşekkür ederim herşey için Oralara selamlar Bol fotograflı günler dilerim sana

 

Tarih: 7 Eylül 2005, 21:29 - İp: yok
  • 1