xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Test: Panasonic Fx8

Panasonic Fx8 İncelemesi
Li-ion piliyle 155 gram ağırlığa, 5 mp 3x Lecia optik zoom a sahip bu alet ultra compact bir makine içi oldukça şaşırtıcı bir performansa sahip.
Ultra compact otomatik tarzda bas çek bir makine olmasına rağmen, kullanıcıya birçok ayar yapmasınada olanak veriyor. Normal çekim modunda beyaz ayarına müdahale edebiliyorsunuz ve ekstra manuel beyaz ayarı da bulunuyor. Normal çekim programında ISO yada 80-400 arası müdahale edebiliyorsunuz. Çekim öncesi -2, +2 arası pozlama telafisi yapabilmeniz, Slow Shutter seçeneğinden denklanşör hızına 1/8 le 1 arası müdahale edebilmeniz Fx8 i tam otamatik bir model olmaktan daha öteye taşıyor. Her türlü ışık koşulunda bu ufacıcık aletten iyi sonuçlar almak mümkün.
2.5 inçlik büyük LCD ekrandan çekim yapmak oldukça keyifli 114K piksel olan LCD ekranın çözünürlüğünü normal ışık koşullarında görüntüde yeterli olsa da, vizör olmadığı için bütün çekimlerinizi LCD ye bakarak yapacağınız için daha yüksek çözünürlikte bir LCD ekran olmasını beklerdim. Vizörün olmayışı size sürekli LCD ekranı kullanmayı gerektirdiğinden FX8 in çok fazla enerjiye ihtiyacı olacak . Bu sorunu çözmek için bir önceki modeline göre güçlendirilmiş 1150 amperlik batarya kullanılmış. Bu batarya sayesinde çok fazla çekim yapabiliyorsunuz. Yaptığım çekimlerde tecrübelerime dayanarak enerji sorunu yaşatmıyacak bir alet diyebilirim. LCD ekranda 3 kademeli batarya durumunun gözükmesi oldukça faydalı bir özellik. Ayrıca güç tasarrufu sağlamak amacıyla ekonami moduda bulunuyor.
Hazır çekim modlarına 3 tane daha eklenerek 12 ye çıkarılmış, özellikle Food modunu çok başarılı buldum. Çevredeki ışık koşullarından etkilenmeden gıdaların doğal renklerde çıkmasını sağlıyor. Daha sonra örnek fotoları da göndericem.
400 ISO bu tarz makinelerde olduğu gibi Fx8 de noise oluşturuyor. Ama Slow Shutter i kullanarak 100 ISO da gece çekimlerinden iyi sonuç almak mümkün. 400 ISO yuda mecbur kalmadıkça kullanmayın derim.
En beğendiğim yönlerinden biri de video çekimiydi, Vido kalitesini çok beğendim, Gece çekimlerinde bile çok başarılı. Adete bir video kameradan farksız. Video modunda beyaz ayarı yapabilmeniz, cool efektleri uygulayabilmeniz , -2 ,+2 ile uygun ışık durmunu ayarlayabilmek ektstra hoş. 640x480/30fps de sürekli çekim için hızlı bir SD karta ihtiyaç var. Benim elimdeki Panasonic 512 MB lık High Speed SD kart yavaş kaldı. Daha hızlı bir kart tavsiye ederim.
Compakt bir alette bile titreşim önleme özelliğinin bulnması Fx8 si rakiplerinden üstün kılıyor. Genel olarak compakt bir ürün için beklentileri fazlasıyla karşılayan bir ürün, ortalamanın üzerinde bir fotoğraf kalitesi var.

Tarih: 20 Şubat 2006, 13:59 - İp: yok
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

Bu da Nikon 5900 la karşılaştırmalı bir fotoğraf, Fotoyu bilgisayar ekranından çektim.

http://s30.yousendit.com/d.aspx?id=23MVGYUZ7F36E24FAW1I871OUF

 

Tarih: 7 Mart 2006, 15:56 - İp: 212.***.**0.50
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Fotoğraflar güzelmiş.Bu makinada ıs yok değilmi.

 

Tarih: 8 Mart 2006, 18:06 - İp: 88.***.**2.108
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

ıs dediğin Titreşim önleme özelliği ise ondan da var Pazarbey. Kompact makinelerde böyle bir özellik daha çok lazım oluyor. Makine ufak olduğu için titretöeden normalde çekmek zor.

 

Tarih: 10 Mart 2006, 15:21 - İp: 212.***.**0.50