ulyanov
ulyanov (üye)
İstanbul / Meraklı

Siyah Beyaz Fotoğrafçılık

Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık üç yıldır analog makinelerle fotoğraf çekiyorum. Canon AE-1 ve Cannon EOS 300V kullandım. Şu anda hala EOS 300 V yi kullanıyorum. Amerika'dan gelecek bir arkadaşım bana fotoğraf makinesi alacak. EOS 300 D ile EOS Rebel XT ikisinden biri olacak. Ancak ben genelde siyah beyaz fotoğraf çekmeyi seviyorum ve digital makinelerde en son çıkan D20 dışında bu özellik yok galiba. Fotoğrafları digital ortamda siyah beyaza çevirmek fotoğrafın kalitesinde ya da renk uyumunda bir deformasyona yol açar mı bu konu da bilgi edinmek istiyorum. Mantıken açar gibi geliyor ama emin değilim muhtemelen benim gibi digitale geçen arkadaşlar yaşamış ve aşmıştır bu sorunu önerilerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum çok teşekkür ederim.

Tarih: 4 Haziran 2005, 20:44 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Siyah beyaz çekim özelliği 350D de mevcut dediğiniz gibi bilgisayarda da fotoğrafları siyah beyaza çevirmek mümkün hem düşündüğünüz gibi bir sorun yaratmaz ancak dijitalin şuan için çok başarılı olduğu bir alan değil siyah beyaz fotoğrafçılık şayet ciddi siyah beyaz çalışmaları yapıyorsanız sizi tatmin etmiyeceğini söyliyebilirim

 

Tarih: 4 Haziran 2005, 21:13 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bence kesinlikle eder kobra..
350D'de, dedigin gibi siyah beyaz fotograf cekebiliyorsun.. ama neden cekeceksin ki? renkli fotograf almak varken.. saka soyluyorum.. ama surasi gercek ki, eger ki rrenkli cekersen daha sonradan yazilimlar sayesinde siyah beyaza ceireilirsin.. istedigin gibi de oynarsin photoshop'da da..
photoshop'da daha iyi siyah beyaz fotograf etmek icin yeni bir layer yaratilip daha sonrasinda da yeni layer'a hue and saturation uygulanir..sonrasinda saturation'i tamamen kisabilecegin gibi her bir yesil, mavi ve kirmizi channel'larla istedigin gibi oynayip daha iyi bir sonuc elde edebilirsin..
.. bence siyah beyaz konusunda dert etmeye degmez.. sen ne dusunuyorsun kobra?

 

Tarih: 4 Haziran 2005, 23:31 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Dijitalin siyah beyazda film kadar başarılı olmadığı genelde kabul görmüş bir görüş benim düşüncemde bu yönde

#kobra' tarafından 05.06.2005 03:51:10 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Haziran 2005, 03:55 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bunu bir yerde ben de okumustum aslinda.. ama nedenini hatirlayamiyorum; sen aciklayabilir misin kobra, neden siyah-beyaz fotografcilikta film daha ustundur? gunumuzde bile boyle mi kabul ediliyor?

 

Tarih: 5 Haziran 2005, 08:23 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Filmin verdiği kontrastı verememesinden dolayı filmle rekabet edemiyor temel farklılığı siyah beyaz film üretidiği kimyasal madde özelliği sayesinde ışığın sadece siyah beyaz kontrastını kaydetmesi dijitalde bu böyle değil bir efekt olarak siyah beyaz tanımlanıyor buda filmden farklı bir görüntü ortaya çıkartıyor çünkü ışık fiziksel bir değişime uğramıyor

 

Tarih: 6 Haziran 2005, 01:59 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Siyah-beyaz film banyosu ve kart baskısı amatör fotoğrafçılığın en çekici kısmıdır.Kendi çektiği filmi yıkamak ve sonucu görmek,kart basarken tanktaki kimyasalın içinde görüntünün yavaş yavaş oluşmasını izlemek bir amatör için en mutlu ve zevkli anlardır.Bunu photoshopta nasıl sağlayacaksınız?

 

Tarih: 6 Haziran 2005, 11:24 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam kobra..
dynamic range'den bahsediyorsun..
dynamic range'i arttirmanin da yollari var, tamam kabul ediyorum bir film makine kadar basarili olamayacaktir (veya olacaktir, ama ben yolunu bilmiyorum simdilik.. ) su an icin fakat bir photoshop 9.0'daki "merge HDR" ozelligi sayesinde gercekten de harika sonuclar alabiliyorsun.. raw formatinda cekim yapmak sart, cunku raw daha fazla bilgiyi kaydediyor.. ayrica exposure compensation ile braketing yapilarak higlights daha belirgin yapilabilir (photoshop'da merge edilerek..).. midtones'dan olcum yapmak da onemli.. baska.. gren eklemek de effectler sayesinde mumkun..
o kadar da bu isin ne derece basarili olacagini soyleyemem ama eminim yine de kaliteli sonuclar alinacaktir digitalle..
..
ulyanov bu konuyu daha detayli arastiracagim, sana buradan iletirim.
....................

selamlar alito..
bana gore kimyasallara bulasmadan bilgisayar ile halletmek herseyi isin en cekici kisimi.. ki bu yuzden dijital fotograf makineleri bu denli cok satiyor.. herkes bir tane almak istiyor..
..
photoshop'da da yavas yavas -deneye deneye- birseyler olusturuyorsun, fotografi etkinlestiriyorsun.. ustelik mucizeler de yaratabilirsin..
film oldu artik veya son nefeslerini alip veriyor.. bu zamanda hersey dijital.. sen aksini mi iddia ediyorsun? dijital yaraticilik sana hic mi keyif vermiyor?

 

Tarih: 6 Haziran 2005, 18:47 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Kontrasttan kastım Dynamic Range değil kontrast zıtlık demek siyah beyaz filmler kontrast başarısına göre değerlendirilir dijitale göre başarılı olduğu nokta bu.

O yüksek Dynamic Range i elde etmek için bracketing yeterli olmaz (10-12 stop yada daha fazlası için ) bir yazı okudum onunla ilgili 7 poz çekilmişti buda ancak duran cisim yada manzaralar için kullanılabilir.

Son bir not düşük hıza sahip bir filmde mm karede 1 milyon gümüş tozu bulunur bunlar ışığı algılayan parçalardır yani sensördeki pikselin karşılığı.

 

Tarih: 6 Haziran 2005, 21:26 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

her milimetre karede 1 milyon gumus tozu.. yani 36x24mm de 864 milyon gumus tozu.. cok ilgi cekici aslinda..
..

ulyanov,
genel olarak siyah-beyaz cekmeyi sevdigini soylemistin, elinde film kameran da var.. dijitale gecmek sart.. ama illa da birini sandiga koyup digerini kullanman gerekmez; hem film makineni hem de dijitali kullanirsin..
zaten her ikisinin ustun oldugu noktalar var.. sen her ikisini de elinde tutmus olacaksin.
350D'de de siyah-beyaz fotograf cekme ozelligi var 20D gibi.. fiyat acisindan sorunun yoksa 20D alinabilecek en harika makinelerden birisi bana gore..

 

Tarih: 6 Haziran 2005, 22:26 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Evet evet 20da nın üzerine makina tanımam ben.
Uyuma dadanagast 20da çıktı...

 

Tarih: 6 Haziran 2005, 22:39 - İp: yok