ufukk
ufukk (üye)
Ankara / Amatör

Plastik Lens - Cam Lens

Canon'un giriş seviyesi DSLR'leri ile birlikte plastik lens verdiğini hatırlıyorum ama bir arkadaşım plastik lens diye birşey olamaz diye iddia ediyor. Benim de aklımda Kodak'ların objektifinde yazan "all glass lens" yazısı kalmış, plastik lens olmasaydı bu yazı da anlamsız olurdu. Şimdi burda ustalara soralım, plastik lens var mıdır, Canon kullanıyor mu, hangi modellerinde ?

Tarih: 29 Temmuz 2005, 14:11 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Plastik lens vardır, bunlar genellikle compact makinalarda kullanılırlar. SLR makinalarda bu güne kadar (belki bana rastlamadı ama)plastik lens görmedim.

Canon'un yada diğer markaların son zamanlarda çıkan ucuz seri lenslerinde eskiden metal olan göve ve filtre ağzı maalesef plastik yapılıyor ama (optik kaliteleri bir hayli düşük olmakla birlikte) yine camdan yapılıyor.

aşağıdaki linkte Canon'un bütün ucuz, orta ve pahalı lensleri verilmiş.

http://photonotes.org/articles/beginner-faq/lenses.html

 

Tarih: 29 Temmuz 2005, 14:50 - İp: yok
ufukk
ufukk (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkürler cevabınız için.

 

Tarih: 29 Temmuz 2005, 15:07 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar ufukk..
all glass lens ibaresi biraz ilginc aslinda.. ama sen de biliyorsun ki halen daha ucaklarda, sigara icmeyiniz isigi da yaniyor.. belki de eskiden cam olmayan modelleri yapiyorlardi.. veya halen daha var ama bizler bilmiyoruz..
ilginc asinda, ben de merak ettim dogrusu.

 

Tarih: 29 Temmuz 2005, 15:57 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

isterseniz o na plastik değil de asferik lens diyelim...

 

Tarih: 29 Temmuz 2005, 19:03 - İp: yok
ufukk
ufukk (üye)
Ankara / Amatör

Plastik kastımız cam dışındaki diğer tüm materyaller aslında.

 

Tarih: 29 Temmuz 2005, 20:18 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

asferik nasil bir madde burkay?

 

Tarih: 31 Temmuz 2005, 00:15 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Genis aci objektiflerdeki deformasyonu ve istenmeyen parlamalari (lens flare) onlemek icin lens grubunun arasina spheric (kuresel) olmayan bir mercek ilave edilir. Bunlarin en az bir yuzeyi aspherictir. Bu mercek bazen camdan bazen de plastik (aslinda polymer) malzemeden yapilir. Yani aspheric lens diyince tamami plastik ve adi sanilmasin. (Canon, Nikon ve Minoltanin bir hayli kaliteli aspheric lensleri var)

Bazi kompact makinalarda ise hafif ve ucuz olmasi nedeniyle gelellikle cam kullanilmiyor.

Birde bildigimiz kontakt-lenslerde aspheric lens kullaniliyor ve tabiiki gozun uzerine cam koymak yerine yumusak polymer bir malzeme koymak daha saglikli olacagi icin cam kullanilmiyor.

Sevgili dadanagast, benim son aldigim lensleri sormussun ama hangi baslik altinda sordugunu kaybettim burada cevap vermis oluyum bari
EF 70-200mm f/4.0 L USM ve
Super Wide Angle EF 17-40mm f/4.0 L USM bunlar L serisinin en ucuz olanlari tabiiki. Digerlerine gucum yetmez.

 

Tarih: 31 Temmuz 2005, 14:33 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam fotoman..
bilgi icin tesekkur ediyorum..
..
forumda kac kisi 70-200 kullaniyor bilemiyorum ama en azindan sen ve ben variz.. nasil buldun lensin kalitesini? inanilmaz degil mi?
17-40 benim de istedigim bir lens ama sanirim onun yerine daha ucuz bir lens alacagim.. benim istedigim lens aslinda tamron 28-75 ama kobayashi'nin sigma 24-70'i secmesi bayagi bir dusunduruyor dogrusu.. diger yandan da bir tane macro istiyorum.. canon'un 60mm'sine daha yakin gibiyim..hatta bir de sigmanin yeni cikardigi 30mm f/1.4'den de istiyorum..
istiyorum da istiyorum yani.. ne yapacagim bilemiyorum..
sen olsan nasil yapardin benim yerimde olsan? hangisini alirdin? veya baska bir lens var mi tavsiye edecegin?

 

Tarih: 31 Temmuz 2005, 16:57 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Merhaba dadanagast, 70-200 gerçekten iyi bir lens 17-40 da öyle. Bir de 50mm 1.4 var. genelde çok iyi bir lens ama sonuçlar biraz sof. Minolta 50mm 1.7 ile daha keskin sonuçlar alıyorum (gerçi canon 50mmyi dijital makinada Minolta 50mm yi analog makinada kullanıyorum, kıyaslamak kolay değil ama)

sigma 24-70 oldukça begenilen birlens ama benim için çok uygun değil, dar mekanlarda fotograf çekerken daha geniş açılı objektiflere ihtiyacım oluyor. Bu yüzden çogu zaman anolog Minolta'ma dönüp 14 mm veya 17-35 lensleri kullanıyorum.

Senin nekadarlık bir geniş açıya ihtiyacın olduğunu bilmiyorum ama 28 yeterli ise tamron 28-75 de iyi bir seçim olabilir. (sigma benin kanaatime göre tamrondan daha sağlam gövde üretiyor ama lens kaliteleri aynı gibi)
sigmanin yeni 30mmsi beni de çekiyor ama şimdilik lense yatırım yapmak istemiyorum. Dynax 9D veya adı ne olacaksa çıktığında kesin almak istiyorum. O zaman bütün lenslerim bir anda titreşim önleme sistemli olacak.

 

Tarih: 1 Ağustos 2005, 15:28 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Merceklerin plastik olacağını sanmıyorum. Dslr makinalara zaten lens dahil değildir. Dslr makine lensleri plastik gibi bir şey söylenemez. Lens plastik olur ya da olmaz. Dslr de lens ayrıdır gövde ayrıdır.

Ayrıca aspherical terimi de plastik demek değildir. Sadece merceğin şekliyle ilgilidir. Görüntüdeki deformasyonu gidermek için kullanılır, tercih edilen ve iyi bir özelliktir. Aspherical teriminin plastikle bir ilgisi yoktur.

 

Tarih: 1 Ağustos 2005, 15:33 - İp: yok