okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Panasonic Fz20 Nasıl

Arkadaşlar selam..

Panasonic fz20 yi bizzat kullanan arkadaşlara özellikle sormak istiyorum. Makineden memnunlar mı ? Renklerin doğallığı nasıl özellikle. Makinenin özelliklerini zaten biliyoruz. Ancak ben kullanıcı arkadaşların şahsi fikirlerini, memnun oldukları ve olumsuz buldukları yönleri öğrenmek istiyorum.

Sayın ocaklılar bu forumu okur ise (sanıyorum kendisi bu makineyi kullanmakta idi) ona özellikle bir sorum olacak. Diğer bilgisi olan arkadaşlardan da yanıt beklerim tabi ki . Bu makinenin oldukça uzun bir zoom menzili var. Yaklaşık en uçta yanlış hatırlamıyorsam 432 mm gibi. Ve makine tüm zoom boyunca 2.8 diyafram açıklığı sağlayabilmektedir. Artı 5 cm makrosu var. Şimdim böyle bir lensi dslr için tek başına lens olarak almaya kalksak ( böyle bir lens varmı bilmiyorum ) yani 432 mm civarında 2.8 diyafram verebilecek bir lens, ve makrosu da minimum netleme mesafesi de 5 cm olan bir lens astronomik bir fiyat olmaz mı ? Buna rağmen yaklaşık 1 milyar liralık bir makine de böyle bir lens nasıl bulunabiliyor. Slr makine lensleri ile compact ya da slr like makine lensleri arasındaki fark nedir ki maliyet unsuru bu kadar değişebiliyor.

Ayrcı 5 cm makro, en geniş açı da yani yaklaşık 36 mm de ki minimum netleme mesafesi galiba. Peki aynı oranda büyütmeyi sağlamak için 432 mm de, objeye ne kadar uzakta durarak aynı çekimi yapabiliriz.

Saygılarımla

Tarih: 19 Haziran 2005, 21:45 - İp: yok
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Yahu dadanagast maşallah seninde her konuda derin bilgin var. Ne zaman forum açsam en detaylı bilgileri yazıyorsun eline sağlık.

Şimdi anlattıklarından anladığım kadarıyla: Bu makinadaki 2.8 değeri bizim slr makinalardaki 2.8 değeriyle pek alakası yok anlaşılan. Böylece diyafram ölçüsünün mutlak bir değer değil, sensör büyüklüğüne bağlı bir değer olduğu anlaşıldı. 2.8 her zaman 2.8 olmuyor yani.Sensör boyutu küçük olunca kısık diyafram bile geniş diyafram gibi değerlendiriliyor yani. Yok abi sevmedim bu işi. İnsan fotoğrafa slr makina ile başlamışsa böyle vardan yoktan kıllanıyor işte. Neyse anlaşıldı bu işin babası analogda olsa dijitalde olsa slr dir. Şaşmamak lazım.

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 14:30 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

oyle gercekten de okyanus; SLR olayi bambaska.. diger yandan bir tane de compact modele ihtiyac var, tasinabilme kolayligi acisindan.. gerci benim kamera cantam her yerde yanimda ve alistim birlikte gezmeye ama..
ben de bir compact almayi istiyorum.. ama henuz ne karar verebilmis ne de objektif alma konusuna oncelik tanidigimdan yeterli butce ayirabilmis degilim..

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 17:16 - İp: yok
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Beynine ve eline sağlık sevgili dadanagast. Yalnız bir şey soracağım: Sen hiç uyumuyor musun? Sabahın o saatinde iyi toparlamışsın, helal olsun. Ben de uzun zamandır f değerinin göreceliğinden kuşkulanıyordum, çok açıklayıcı olmuş. Bir şey daha sormak istiyorum: Kompakt veya DSLR makinalardaki ISO değerleri arasında da görece bir farklılık var mı? Yani farklı boyutta CCD 'ye sahip iki makinadan birinin 100 ISO'su atıyorum diğerinin 200 ISO'suna denk gelebilir mi? Bunu şunun için soruyorum: Örneğin neden 350D 100 ISO'dan başlıyor da D70 200'den başlıyor? DSLR alacak olsam D70'in 200 ISO'dan başlaması beni (en azından psikolojik olarak) rahatsız ediyor. Biliyorsan ve cevaplarsan çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 19:09 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam Droral..
dun gece uyku tutmadi, bari forumda takilayim dedim..
..
ISO, International Organization for Standardization'in kisaltilmis hali.. yani belli bir standart soz konusu.. ama bir web adresinde; aslinda butun markalarin iso seviyeleri arasinda bir farklilik oldugunu okumustum.. adresi hatirlayamiyorum.. ama bu farkliliklar oyle de dert edilecek kadar degil; mesela birinin iso 100'u digerinin iso 120'si gibi deger veriyor..
iso standartligini firmalar kendileri belirliyor.. zaten iso'yu kullanma amacini dusunecek olursak; isiga olan ihtiyacin her iso arttiriminda yariya indirgenerek process zamaninin kisaltilmasi.. belli bir miktarda isik girebilsin ki sonradan process ile fotograf olusturabilsin.. oysaki iso'yu arttirinca o kadar isik girmesini beklemeden makine process yaparak fotografi olusturuyor.. yani sensor ve islemci onemli oluyor.. isiga hassasiyet onemli.. bu da DSLR'lardaki lenslerin isiga cok daha hassas oldugu dusunulunce; dslr ile compact arasindaki noise farkliligin bir nedenini daha bulmus oluruz.. ama basta da dedigim gibi iso bir standarttir, aralarindaki farkliliklar cok olamaz..

...isin gercegi; nikon eger ki yapabilseydi, neden iso 100'u D70 ve diger makinelerine eklemedi? iso 200 yeterli deniyor.. (aslinda o kadar da farkliliklar yok, gozle farkedilemeyecek kadar).. ama su da gercek ki canon 350D'nin iso 100'deki noise miktari nikon'un D70'sinin iso 200'dekinden az.. bu inkar edilemez.. beni de zamaninda cok dusundurdu.. simdi gorebiliyorum ki canon'un aslinda 1 stopluk bir avantaji var nikon'a gore..(iso'yu 200'e atmakla..) ve bu 1 stop az degil..

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 19:57 - İp: yok
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Teşekkürler dadanagast. Bu konuda şüphelerim vardı, şimdi birçok şey yerine oturdu. Tekrar sağol....

 

Tarih: 21 Haziran 2005, 00:11 - İp: yok