ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Kompak Kullanicilarin Siniflandirilmasi

Kompak makina alimi ile ilgili yogun sorularin devam etmesinden dolayi ,ve banada ayni kararsizliklari gormekten dolayi SIKINTI bastigi icin , kendimce toptan bir cevap olmasi acisindan hafif igneli bir siniflandirma yaptim.Sonuc olarak 3 enteresan sinifta karar kildim .Zorlasaydim 4 de olurdu hani:

1.sinif pek bisey anlamaz,digital herhangi bir cikti onlari memnun eder.Benim peder falan bu sinifa girebilir mesela.Ucuz makina almalarinda hicbir mahsur yoktur ki almalarida yararinadir zaten.
2.sinifda biraz tecrube sahibi olmus,resimdeki kaliteyi azicik inceleyen,yenilikler ve ozellikler hakkinda bilgi sahibi ama adamakilli bir tecrubeye sahip olmayan,duyumlarla hareketde edebilen kullanicilar bulunur.Bu sinif genelde su makinada 30X zoom varmis,ISO 6400 varmis falan gibi seyleri bilen ama bu ozelliklerin resim kalitesinden goturdugunu ve sensor buyuklugunun oneminden habersiz olan kisilerdir.Burda soru soran cogu compact kullanicisi bu sinifa girebilir.Aldiklari makinalar cok kotu degildir ancak belirli bir sure sonra resim kalitesi uzerine sikayet etmeye baslarlar ve bu siniftan sonra bir sinif daha oldugunun farkina varirlar.Kullandiklari makinalar genelde zoom orani yuksek,kasasi cakma tabir ettigim DSLR cakmasi ,sensorleride bu devasa kasaya tezat bir sekilde kucuk olan makinalardir.Gun isiginda cekim yapmayi seven ve uzaklardakini bir sekilde yakinlastirayimda kalite cokta onemli degil diyenler yada demiyenlerde bu sinifa girerler(Demeyenler zoom maliteyi mecburiyetinden dolayi, fiyat cazip oldugu icin razi gelmek zorunda olanlardir)
3.sinifa gelince,bu sinif kisacasi neyin ne oldugunun farkinda olan kisiler diyebiliriz.Bu kategoridekiler sensor buyuklugu,lens kalitesi ve hadi ISO kaliteside diyelim,bu gibi ozelliklerin onemini iyi kavramis,sokakta zoom yarisi yapmayan,ermis kullanicilardir.Teknik konularda bilgili olduklari icin, iyi kalitedeki fotograflarin(konu olarak degil tabiki digital kaliteden bahsediyorum)cafcafli makinalar ile degil,ozu iyi,cekirdegi saglam olan kaliteli makinalardan ciktigini yada,yada, saygi geregi,iyi olmayan bir makina ilede guzel fotograf cekebileceklerini soyluyen mutevazi kullanicilardir diyebiliriz.Yesinler saygilarini.Sadece bu sinifi begendigim icin ilave olarak bu sinifin makinalarinida belirtmek gerekirse;
Canon G10-11-12,S90,95,Nikon P6000,7000,Panasonic LX3-5,Ricoh GX 200,GRD3...Bu sinifda maalesef Sony,Olympus,Fuji ve Pentax yok...

Biraz enteresan olsada benim siniflandirmam bu sekilde ve kendinizi hangi sinifa koyuyor iseniz o siniftan makina almanizda yarar vardir diye dusunuyorum.Sonucta dusuk sinifta olmaniz size belirgin bir fiyat avantajida saglayacaktir


#ozansan' tarafından 15.11.2010 09:14:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Kasım 2010, 17:22 - İp: 221.***.**6.23
bozuyuklu48
bozuyuklu48 (üye)
Muğla / Amatör

Sayın ozansan, herşeyden önce iyi bayramlar, yine döktürmüşsün. Ben, kendimi bu sınıflandırmada; 3.sınıfa koyuyorum ama tecrübe sahibi değilim. Her neyse herkes yine sormaya ve yazmaya devam edecektir.
Sen gelirken bana ne getireceksin. Canon G12 mi? S95 mi? Yoksa kafana yatan başka birşey mi? Cepte taşımak için s95 alası geliyor insanın ama g12 nin verdiğini vermez herhalde. Veya bekleyip canon G13 mü almalı? Cevapla bakalım şimdi. İyi günler dileğiyle...

 

Tarih: 18 Kasım 2010, 15:46 - İp: 88.***.**3.147
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sana G14 alalim telefon koyacaklarmis icine!
Valla ben su an alsam sanirim cebime sokabilecek kucuk ama kalitesindende odun vermiyen bir makinada karar kilardim .Yani adres belli.S95.Canon G12 ne kadar iyi olsada lens acisindan,buyuk be kardesim. DSLR ile ayni agirlik ve buyuklukte hemen hemen yani kompakta degil aslinda...En iyi kasa Nikon p6000 de vardi ama onunda performansi tat vermedi.

 

Tarih: 19 Kasım 2010, 05:45 - İp: 221.***.**6.23
bozuyuklu48
bozuyuklu48 (üye)
Muğla / Amatör

Sayın hemşehrim, espirin için teşekkürler. Kararsızlıktan o şekilde yazmıştım. Sanırım dediğin gibi en iyisi canon s95 almak. Bana dönüşte bir adet alırsan sevinirim.

 

Tarih: 19 Kasım 2010, 16:47 - İp: 88.***.**0.161
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Hocam bakkaldan ekmek alir gibi al bi tane taze demis gecmissin.Parasi nedir,kaca gelir falan sormuyacaksin sanirim!.Hem sana DSLR alalim bosver kompak makinalari.
Benim kullanicilar icin koydugum kural;
Elinde mevcut DSLR in yok ve hemen hemen onun fiyatina yakin bir kompak makina alacaksan,bir kere daha dusuneceksin.
Sende bence bosuna carcur etme parani.En kral kompagida alsan bi kici kuru ucuz DSLR kadar etmez.500 dolara bi DSLR alalim sana.Yada biriktir yaza.Sen parali birine benziyosun gerci

 

Tarih: 19 Kasım 2010, 16:55 - İp: 221.***.**6.23
bozuyuklu48
bozuyuklu48 (üye)
Muğla / Amatör

Hocam, ufaktan ufaktan dalga geçer gibi olmuş ama ben sizi güven duyduğum için o şekilde yazdım. Durumumu ve konumumu siz biliyorsunuz. Cahil insan değilim, "bakkaldan ekmek alır gibi al bir tane taze demiş geçmişsin" bu hitap şekli hoş değil. Üzüldüm doğrusu. Sizinle ilk defa yazışmıyoruz ve bir evveliyatımız var. Bir birimizi iyi anlayamadık veya ben düşüncelerimi iyi anlatamadım galiba. Niye böyle diyorum. Çünkü seninle bikaç defa yazıştık ve amacımın ne olduğunu daha önceden açıklamıştım.
Neyse yine yazayım. Bu işi profosyonel olarak yapmayacağım. Eş-dost, aile, özel günlerde iyi fotoğraf çekebileceyim ve video kayıt yapabileceyim, üzerimde veya el çantamda taşıyabileceğim bir kompakt dijital fotoğraf makinesi almak istiyorum. Açıkcası Canon G12 ile S95 arasında kaldım. Üzerimde taşıma açısından S95 daha alınası gibi duruyor. (Aklıma gelmişken; yıllar önce aldığım filimli eski fotoğraf makinemi saymazsak, bu alacağım ilk makine olacak).
Şimdi;
1. Net olarak fikrin nedir? Ve neden?
2. Önerdiğin makinenin fiyatı nedir?
3. Makineyi ne zaman ve nasıl teslim edeceksin? Ve Ödemeyi nasıl yapacağım?
4. Halen sizi güvenmeyi devam ediyorum ve başkada aklıma gelen soru yok. Teşekkürler.


#bozuyuklu48' tarafından 19.11.2010 19:12:30 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Kasım 2010, 18:47 - İp: 88.***.**0.161
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Dalga gecmedim canim arkadasim yanlis dusunmussun.Hem burda fazla yazmayalim insanlar ikili muhabbet dinlemesinler.Mesajina bak sen orda verdim cevaplarimi.

 

Tarih: 20 Kasım 2010, 13:16 - İp: 221.***.**6.23
arandur
arandur (üye)
Zonguldak / Amatör

Evet hocam ya nedir bu herkese DSLR önerme saçmalığı? Ben üzerimde bir takoz taşımak zorunda mıyım? Kalitesini inkar etmem ama bir Canon G11-12 gayet kaliteli ve tatminkar sonuçlar veriyor nihayetinde. Bence DSLR boyutları gözünüzü korkutuyorsa benim gibi, inadına gelen DSLR tavsiyelerini duymazdan gelmeye devam ediniz.

 

Tarih: 20 Kasım 2010, 22:17 - İp: 94.***.**0.234
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Yani arandur bendede kompak makina var ve kimseyide DSLR almaya zorladigimiz yok.BEKO nun bir reklami vardi hatirlarmisin bilmem.Once tecruBEKOnusur...Sadece hem hiz hemde daha kaliteli rsimler icinDSLR alinirsa paraniza deger demek istiyorum ben hepsi bu.Git amcaoglunun dugununune mesela kullan kompak ve DSLR ayni anda ve farki bana soyle.Ki en onemli anlar dugun dernektir carcur etmeyin bu anlarinizi

 

Tarih: 21 Kasım 2010, 17:48 - İp: 221.***.**6.23
  • 1