nazmergn
nazmergn (üye)
Ankara / Meraklı

Çözünürlük Zoom İlişkisi

KONUYLA İLGİLİ OLAN TÜM ARKADAŞLARA BİR SORUM VAR..

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİNDE,ÖRNEK OLARAK 12X OPTİK ZOOM'A SAHİP BİR MAKİNEDE, OLAYIN İÇİNE DİJİTAL ZOOM'DA KATILDIĞINDA ÖRNEK OLARAK 4X DİJİTAL ZOOM VAR İSE TOPLAM 12 OPTİK 4 DİJİTAL ZOOM,= 48X ZOOM BELİRGİN OLARAK GÖRÜNTÜDE,YANİ PİKSELLER
ARASI GENİŞLEME OLUYOR OLAYA DİJİTAL ZOOMDA KATILDIĞI İÇİN..(VE GÖRÜNTÜ NETLİĞİ BOZULUYOR)

BUNUN İÇİN SONUÇ OLARAK MAKİNE ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ,ARTTIĞINDA PİKSELLER DAHA SIK ARALIKLARDA OLUCAKTIR,VE TOPLAM 48X ZOOM DÜŞÜK MEGAPİKSELLİ MAKİNELERE GÖRE YÜKSEK MEGAPİKSELLİ MAKİNELERİN FOTOĞRAFINDAKİ GÖRÜNTÜ DAHA NET OLACAKTIR,

SONUÇ: YÜKSEK MEGAPİKSEL ÖZELLİĞİ OPTİK VE DİJİTAL ZOOM ARTTIĞINDA DAHA DÜŞÜK ÇÖZÜNÜRLÜĞE SAHİP MAKİNELERE GÖRE FOTOĞRAF YANİ GÖRÜNTÜ TOPLAM 48X ZOOMDA DAHA NET OLUCAKTIR,

BU YAKLAŞIM DOĞRUMU ARKADAŞLAR...SİZCE,BEN BÖYLE DÜŞÜNÜYORUM





#NAZMERGN' tarafından 06.10.2006 10:31:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ekim 2006, 08:00 - İp: 85.***.**8.136
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Merhaba "nazmergn"
Dostum dijitl zoom un çalışma mantığı tıpkı fotoşopta büyük bi fotoğrafın kenarlarını kırpma işlemi gibidir bunu makina kendi bünyesinde yapar kenarlardan atıldıkca odaklanılan objede büyür.
10 MP lik bi fotoğrafı kenarlardan kırptığımız zaman diyelim 6MPl ik i fotoğraf kaldı buna yine yeterli bi çözünürlüktür.
4MP lik bir fotoğrafı kırpacak olursak diyelim 2MP kalsın buda yabana atılacak bi çözünürlük değildir bence.

Bu tartışma konusu gibi bişey yazsın bakalım diğer arkadaşlar.

 

Tarih: 6 Ekim 2006, 13:59 - İp: 88.***.**8.254
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Dijital zoom kullanmak veya kullanmayıp fotoğrafın istenen kısmını photoshop'ta kırparak büyütmek aynı şeydir. Ancak sonradan kırpmak daha iyi sonuç verir, dijital zoom kullanmanızı tavsiye etmem.
Aynı sensör boyutunda biri 6MP diğeri 8MP iki makina olsun. Megapikseli düşük olanın yüksek iso performansı daha iyi olacaktır. Megapikseli yüksek olan, büyük baskılarda daha iyi sonuç verecektir. Ve yine kırparak büyütme işleminde yüksek MP daha iyi sonuç verecektir.
Firmalar satış taktiği olarak, küçük sensörlere fazla MP sıkıştırmaya çalışıyorlar, bu durumda yüksek iso performansı kötüleşiyor. Örneğin, Fuji S9500 9MP yerine 6-7MP olsaydı, çok daha iyi sonuçlar elde edilebilirdi (Fuji F30 ve F11'deki gibi).

 

Tarih: 10 Ekim 2006, 09:54 - İp: 85.***.**1.251
  • 1