okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

350d Poz Ölçüm

350d kullanan arkadaşlar. Bu makinada doğrudan spot noktasal ölcüm varmı acaba. Varsa nasıl yapılıyor, netlik noktalarına bağlı olarak mı ?

Tarih: 2 Temmuz 2005, 15:14 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

http://www.netfotograf.com/forum/msgdetail.asp?msg_id=4551
ya buradada Anadolu ajansından biri Canon u hiç tavsiye etmemiş.Ne dersin?d70s ye mi dönsem?

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 21:48 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Herkes haklı. Görüşlerin tümü doğru.

350D'nin 800Eur altında alınabilmesinde spot eksiğinin de payı yok mu zaten?

D70s 6MP ve daha pahalı.

Eğer spot bir gün beni kurtarır ve hayatımın fotoğrafını çekmemi sağlar diye düşünürseniz haklısınız.

Eğer spot ölçümü 100 fotodan 1'inde belki kullanırım. Varsın olmasın, sonradan pozu ayarlarım diyorsanız, yine haklısınız.

Nasreddin Hoca'nın fıkrası gibi...

Bir de bu konu "DFM teknik" bölümünde olmamalı mıydı ???

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 22:02 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

Siz nereden buldunuz 800 euro altında?

 

Tarih: 3 Temmuz 2005, 22:07 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Almanya Real hipermarketlerde 18/55 kit 799 euro. Gelen bir Alman alıp getiriyor bana.

 

Tarih: 4 Temmuz 2005, 11:40 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Selam,

Spot olcum aslinda fotografcilikta normal sartlarda en cok kullanilan olcum tekniklerinden birisi. mesela pozometre dedigimiz profesyonel fotografcilarin kullandigi isik olcerler aslinda spot olcum aliyor. Isin ozu "hangi noktanin detayinin duzgun cikmasini istiyorsaniz, o noktaya gore olcum alirsiniz" seklinde. Ancak spot olcum teknigi zor bir teknik, cunku cekmek istediginiz sahnenin genelinden degil cok kucuk bir yerinden olcum aldigi icin tum fotografin duzgun pozlanmasini saglamak oldukca zordur, ve biraz tecrube gerektirir (bu arada bir yazida d70 in soylendigi gibi %1 degil %5 lik bir alandan spot olcum aldigini okumustum, ama nerde o yazi bilmiyorum simdi). DSLR olmayan dijital makinalarda spot kullanmak kolay, cunku zaten LCD den goruyorsun direk olarak olcumun etkisini. Hele bir de "live histogram" olunca dadindan yinmez.

Spot ne zaman gerekli peki, genellikle yuksek kontrast iceren sahnelerde. Sizin cekmek istediginiz konu sahnenin geneline gore daha kucuk bir alan kapliyorsa, ve konunuzla geri plan arasinda isik farki fazlaysa o zaman spot olcum almak en hayirlisi.. Ornegin en klasik ornek, plajda semsiye altinda golgede oturan insanlar. Arkasindan gunes gelen bir pencerenin onunde duran birisi. Ben genellikle doga ve kus fotograflari cekiyorum, ucan kuslar mesela spot olcum icin cok ideal, hele hava bulutluysa, arkasi bembeyaz bulut, onde kucucuk bir kus.. Normal olcum alirsaniz kus simsiyah cikar. Tabii spot olcum almak da her babayigitin harci degil, kucucuk kusu ucarken vizorun %1ine denk getirmek pek mumkun degil, o yuzden yapilacak standart hareket +2 EV ile cekmek. Gok yuzu patlar ama kusun detaylari da belli olur. Ya da direk olarak manuel ayar yaparsiniz. Burada canon'un %9 luk partial olcumu ise yariyor cunku kusu o alanda tutabilmek daha kolay.

'histogram'i yabana atmayin web sitelerinden birinde profesyonel bir fotografci "pozometrenin icadindan sonra yapilan en buyuk bulus" diye bahsediyordu.. Bu arada her fotograftan sonra histograma bakip 'a olmadi' diyip tekrar cekeceginizi dusunmeyin. Her fotograftan sonra histograma baka baka bir sure sonra gozunuzde canlandirabilmeye basliyorsunuz. Vizorden bakinca fotografta nerelerin patlayacagini nerelerin karanlik cikacagini tahmin edebilir oluyorsunuz. Size gorsel bir geri donus verdigi icin simdiye kadar benzeri olmayan bir yardimci fotografcilar icin.

Bu arada "bilgisayar basinda gecirecek vakit" konusunda da bir iki kelime soyleyeyim. "Ben dijital fotograf makinasi kullanirim ama bilgisayar basinda vakit gecirmem" demekle "ben siyah beyaz fotograf cekerim ama karanlik odada vakit gecirmem" demek ayni seydir. Eger bilgisayar basinda vakit gecirmek istemiyorsaniz, size onerim DSLR olmayan bir makina almaniz seklinde olur. O zaman fotograflari makinadan ciktigi haliyle kullanabilirsiniz.

Selamlar,

Melih

#juggler' tarafından 04.07.2005 11:58:57 tarihinde düzenlendi.


#juggler' tarafından 04.07.2005 17:31:53 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Temmuz 2005, 11:56 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Katılıyorum Melih bey. Bu nedenle, dSLR olmayan bir makine kullanıyorum zaten.

 

Tarih: 4 Temmuz 2005, 17:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

juggler nerelerdeydin? bugun sitene girip baktim mail falan gonderebilir miyim diye.. ne zaman ugrayacaksin diye ne yapacagimi bilemedim..
juggler sana bir sorum olacak.. tahmin et ne?.. hangi objektif sorusu.. dusune dusune yine icinden cikamayacagim duruma geldim.. allahtan buradasin da cevap bulurum..
mutlaka daha once konusmusuzdur bu konuyu ama yine de sormak isterim.. objektif bolumunde acacagim konuyu.. gorusmek uzere.

 

Tarih: 4 Temmuz 2005, 17:43 - İp: yok